Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Σύσκεψη για κορονοϊό 25/2: Μεταλλάξεις και κρούσματα “κινητοποιούν” τον Τσιόδρα
ΕΛΛΑΔΑ

Σύσκεψη για κορονοϊό 25/2: Μεταλλάξεις και κρούσματα “κινητοποιούν” τον Τσιόδρα

Σύσκεψη για κορονοϊό 25/2: Σε ανησυχία οι ειδικοί ύστερα από την έξαρση του κορονοϊου.

Σε προαναγγελία της ανάγκης για παράταση του lockdown λόγω του κορονοϊού προχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, αναφερόμενος και στην εκρηκτική άνοδο των κρουσμάτων, κυρίως στην Αττική. “Εκ των πραγμάτων απομακρύνει την πρόθεσή μας, πάντα ακούγοντας τις οδηγίες των ειδικών, να προχωρήσουμε σε ένα σταδιακό άνοιγμα την 1η Μαρτίου”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους υπουργούς του, καλώντας τους παράλληλα να εκπέμπουν στον δημόσιο λόγο τους το μήνυμα πως: “Σε καμία περίπτωση η επιτυχία του εμβολιασμού δεν πρέπει να γίνει άλλοθι εφησυχασμού”.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Μητσοτάκης, σημείωσε πως το πολύ θετικό νέο είναι η γρήγορη πρόοδος στη διαδικασία των εμβολιασμών. “Εκτιμώ ότι σύντομα θα ξεπεράσουμε και το φράγμα του ενός εκατομμυρίου στην Επιχείρηση “Ελευθερία”, η οποία κατά γενική ομολογία είναι άρτια οργανωμένη και τυγχάνει πολύ μεγάλης αποδοχής από τους πολίτες. Αισθάνομαι, όμως  ταυτόχρονα ότι η επιτυχία μας στον εμβολιασμό δημιουργεί και κάποια αισθήματα γενικότερου εφησυχασμού. Και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το αντιμετωπίσουμε, διότι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν έχουμε χτίσει ακόμα τείχος ανοσίας και οι μήνες του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου είναι πολύ δύσκολοι μήνες -πάντα, παραδοσιακά- για όλες τις αναπνευστικές λοιμώξεις”, ανέφερε.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Τσιόδρας

“Γνωρίζω ότι όλοι οι συμπολίτες μας είναι κουρασμένοι”

“Είδαμε χθες μία απότομη αύξηση των κρουσμάτων, ειδικά στην Αττική, η οποία εκ των πραγμάτων απομακρύνει την πρόθεσή μας, πάντα ακούγοντας τις οδηγίες των ειδικών, να προχωρήσουμε σε ένα σταδιακό άνοιγμα την 1η Μαρτίου. Το βασικό, όμως, μήνυμα το οποίο πρέπει να εκπέμψουμε είναι ότι πρέπει να παραμείνουμε πολύ προσηλωμένοι στα μέτρα τα οποία ξέρουμε ότι δουλεύουν. Γνωρίζω ότι όλοι οι συμπολίτες μας είναι κουρασμένοι, έχουμε όμως αυτή τη στιγμή πραγματικά στα χέρια μας ένα όπλο το οποίο δεν είχαμε πριν από κάποιους μήνες και αυτό είναι το όπλο του εμβολιασμού.

Kαι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι πλησιάζουμε προς το τέλος αυτής της μεγάλης περιπέτειας. Κατά συνέπεια, σε καμία περίπτωση η επιτυχία του εμβολιασμού δεν πρέπει να γίνει άλλοθι εφησυχασμού. Και θα παρακαλέσω και τον Υπουργό Υγείας, αλλά και όλους σας μέσα από το δημόσιο λόγο τον οποίο αρθρώνετε, ο καθένας στο αντικείμενό του επειδή όλοι με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο επηρεάζεστε από τις εξελίξεις, αυτό να είναι κάτι το οποίο να το τονίζετε συστηματικά”, πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η σύσκεψη με επίκεντρο τις μεταλλάξεις

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, μετά από την έξαρση της πανδημίας αύριο θα γίνει έκτακτη σύσκεψη με την συμμετοχή του Καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά ο νέος κίνδυνος περαιτέρω έξαρσης της επιδημίας του κορονοϊού. Στη σύσκεψη αναμένεται να εκτιμηθεί η επιδημιολογική εικόνα της χώρας και να συζητηθεί η ενίσχυση της γονιδιωματικής επιτήρησης με τη λειτουργία πανελλαδικού δικτύου που παρακολουθεί και αναλύει τις μεταλλάξεις και παραλλαγές του ιού SARS-CoV-2. Παράλληλα, οι ειδικοί θα επικεντρωθούν και στη δυνατότητα αύξησης των διενεργούμενων τεστ από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ.

Σύσκεψη για κορονοϊό 25/2: Προβληματισμός για τον ιό

Τα όσα συζητήθηκαν μεταξύ των ειδικών αναμένεται κατά κάποιο τρόπο να εξειδικευτούν, αποκτώντας μια πιο πρακτική μορφή, στην αυριανή σύσκεψη του ΕΟΔΥ, υπό τον Σωτήρη Τσιόδρα. Οι ειδικοί δεν κρύβουν τον προβληματισμό και την ανησυχία τους από τα «ορφανά» μεταλλαγμένα κρούσματα του ιού που έχουν εντοπιστεί στην Αττική, σε περιοχή του δήμου Αθηναίων και στην Κρήτη.

Σε αναμονή τα αποτελέσματα ύποπτων δειγμάτων από την Κρήτη

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες ημέρες έχει ανιχνευθεί σημαντικός αριθμός ύποπτων δειγμάτων του μεταλλαγμένου ιού από το Ιολογικό Εργαστήριο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Τα δείγματα βρίσκονταν υπό εξέταση στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) και δεν αποκλείεται ήδη οι ειδικοί να έχουν στα χέρια τους τα πρώτα αποτελέσματα.

Σωτήρης Τσιόδρας και Κικίλιας

Δείτε ακόμη:

«Μπορεί να είναι η τελευταία εβδομάδα lockdown» – Η Παγώνη για την εξέλιξη της πανδημίας
Μάστιγα οι επιθέσεις αντιεξουσιαστών υπέρ Κουφοντίνα – Εισαγγελική διάταξη για την αναγκαστική του σίτιση
“Έίπε στο τηλέφωνο ‘έλα εδώ, τον έχω'” – Η μήνυση Άνθη στον Στραβοπόδη για βιασμό

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις