Μητσοτάκης πιστοποιητικό εμβολιασμού: Τηλεδιάσκεψη με Μέρκελ, Μισέλ και Φον ντερ Λάιεν

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης πιστοποιητικό εμβολιασμού: Τηλεδιάσκεψη με Μέρκελ, Μισέλ και Φον ντερ Λάιεν

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Παντελής Ζηβόντσης

Μητσοτάκης πιστοποιητικό εμβολιασμού: Τηλεδιάσκεψη είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τους Ευρωπαίους ηγέτες.

23.02.2021 | 18:25

Τηλεδιάσκεψη είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τους Σαρλ Μισέλ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Αντόνιο Κόστα, Ανγκελα Μέρκελ και Μάριο Ντράγκι. Η τηλεδιάσκεψη έγινε στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25ης και 26ης Φεβρουαρίου. Βασικό θέμα συζήτησης αποτέλεσε η αντιμετώπιση της πανδημίας και ο συντονισμός των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό το φως των νεότερων εξελίξεων σε υγειονομικό επίπεδο και στο ζήτημα της διάθεσης εμβολίων.

Ο πρωθυπουργός έθεσε εκ νέου στους συνομιλητές του την πρότασή του για καθιέρωση ενός ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, που όταν τα επιδημιολογικά δεδομένα επιτρέψουν τη χαλάρωση των περιορισμών στις μετακινήσεις, θα διευκολύνει τα ασφαλή ταξίδια. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε επίσης τη σημασία της ταχείας αδειοδότησης νέων εμβολίων από τα αρμόδια κοινοτικά όργανα, πάντα με σεβασμό σε όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας, αλλά δίχως γραφειοκρατικά κωλύματα. Παράλληλα, οι ηγέτες αντάλλαξαν, προπαρασκευαστικά, απόψεις ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25ης και 26ης Μαρτίου, για το θέμα της Τουρκίας.

Χάρης Θεοχάρης: «Οι ηγέτες των άλλων κρατών να δράσουν ταχύτερα»

Να “να κινηθούν ταχύτερα” για το πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά του κορονοϊού οι ηγέτες της ΕΕ, ζητάει ο Χάρης Θεοχάρης μέσα από συνέντευξη του στους Financial Times. Τα πιστοποιητικά θα επιτρέψουν στους πολίτες να ξαναρχίσουν τα μαζικά ταξίδια, υπογραμμίζει στη συνέντευξή του ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης. “Βλέποντας την αντίδραση μερικών χωρών στις προτάσεις για πιστοποιητικά εμβολιασμού, αισθάνομαι ότι είναι πολύ μυωπική. Μπορούμε να κάνουμε περισσότερα τώρα για να προετοιμαστούμε”, δήλωσε ο κ. Θεοχάρης στη βρετανική εφημερίδα. “Μερικές χώρες ανησυχούν πολύ με το τώρα”, επισήμανε, καθώς χώρες, ιδιαίτερα στη βόρεια Ευρώπη, είναι απρόθυμες να κοιτάξουν μπροστά και να κάνουν σχέδια για μια οικονομική ανάκαμψη το καλοκαίρι. “Είναι ανάγκη να κινηθούμε ταχύτερα”, υπογράμμισε.

Η καθιέρωση διαβατηρίων εμβολιασμού, που θα μπορούσαν να επιτρέψουν τα ταξίδια αναψυχής και τα επαγγελματικά ταξίδια για όσους έχουν εμβολιασθεί, θα συζητηθεί κατά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ που αρχίζει μεθαύριο, Πέμπτη, και οι Financial Times επισημαίνουν πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι διχασμένη σχετικά με την πρόταση αυτή. Σύμφωνα με την εφημερίδα, διπλωμάτες θεωρούν απίθανο να να υιοθετηθεί από τώρα το προτεινόμενο σύστημα, εξαιτίας φόβων ότι θα δημιουργηθεί έτσι ένα σύστημα δύο ταχυτήτων για τα ταξιδιωτικά δικαιώματα των πολιτών, πράγμα που συνιστά διακριτική μεταχείριση.

Πιστοποιητικό εμβολιασμού ΕΕ: Ο σχεδιασμός για ασφαλή ταξίδια

Ο Χάρης Θεοχάρης τόνισε μιλώντας στην εφημερίδα πως ο σχεδιασμός για ασφαλή ταξίδια πρέπει να συμφωνηθεί σύντομα, καθώς οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν από τώρα αν θα είναι δυνατό να κάνουν φέτος θερινές διακοπές. Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι η Ελλάδα υπέγραψε αυτό το μήνα συμφωνία με το Ισραήλ που επιτρέπει τα ταξίδια μεταξύ των δύο χωρών σε όσους έχουν εμβολιασθεί χωρίς να πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ και ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εγκωμίασε τη συμφωνία αυτή λέγοντας πως αποτελεί μια “δοκιμή του τι μπορούμε να κάνουμε με άλλες χώρες”.

Ο κ. Θεοχάρης δήλωσε πως διεξάγονται συνομιλίες για μια παρόμοια ρύθμιση με το Ηνωμένο Βασίλειο, αν και η Βρετανία δεν εκδίδει πιστοποιητικά εμβολιασμού για τον πληθυσμό της. Επέμεινε επίσης ότι ο εμβολιασμός δεν θα είναι υποχρεωτικός για να ταξιδέψει κανείς και πως το μόνο που θα σημαίνει είναι ότι αυτοί που θα έχουν εμβολιασθεί δεν θα πρέπει να κάνουν τεστ Covid-19 για να εισέλθουν στη χώρα.

Exit mobile version