Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Τρίτο κύμα κορονοϊού Ελλάδα: “Είμαστε στο απόγειο αυτή την εβδομάδα”
ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτο κύμα κορονοϊού Ελλάδα: “Είμαστε στο απόγειο αυτή την εβδομάδα”

Τρίτο κύμα κορονοϊού Ελλάδα: Ο καθηγητής πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος της ελληνικής πνευμονολογικής εταιρείας, Νίκος Τζανάκης, μίλησε στο MEGA για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο Νίκος Τζανάκης μίλησε για το τρίτο κύμα κορονοϊού στην Ελλάδα, ενώ για τον εμβολιασμό σημείωσε ότι το καλύτερο δυνατόν θα ήταν να εμβολιαστεί περίπου το 20% έως τον Μάιο και μέχρι το καλοκαίρι περίπου το 40% ώστε να ξεχάσουμε τα lockdown. Αναφερόμενος στη χρήση μάσκας τόνισε ότι έφερε μείωση και των άλλων νοσημάτων φέτος τον χειμώνα. Όπως εξήγησε, το μέτρο της μάσκας ενδεχομένως να μείνει για περισσότερο καιρό στη ζωή μας, ωστόσο, φαίνεται ότι είναι ιδιαίτερα προστατευτική σε άλλα νοσήματα, που έχουν σαφώς χαμηλότερη μεταδοτικότητα από τον κορονοϊό. «Η μάσκα έχει αποδειχθεί ότι εκτός από κορονοϊό προστατεύει και από άλλες λοιμώξεις αναπνευστικού ζούμε τεράστια μείωσης της γρίπης και άλλων λοιμώξεων του αναπνευστικού», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη που μίλησε στο MEGA, στην Αθήνα υπάρχει μια ιδιομορφία του επιδημιολογικού κύματος, καθώς εκεί επικεντρώνεται ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας και διευκολύνεται η μετάδοση του ιού. Όπως είπε, σύμφωνα με το μοντέλο που έχουν δημιουργήσει στην Κρήτη, υπάρχει η πρόβλεψη ότι μέχρι τις 5 Μαρτίου, τα κρούσματα θα φτάσουν τις 2.000, ενώ και αυτή τη βδομάδα θα παρατηρηθεί άνοδος των κρουσμάτων.

Κόσμος με μάσκες στην Ερμού

Τρίτο κύμα κορονοϊού Ελλάδα: Το Πάσχα θα είναι καλύτερο από πέρσι

Αν όλα κυλήσουν ομαλά, στις 10 του Μάρτη θα είναι παγιωμένη μια αποκλιμάκωση του επιδημιολογικού κύματος και το Πάσχα θα είναι καλύτερο από πέρσι χωρίς οριζόντια μέτρα λόγω και της ανόδου της θερμοκρασίας, αλλά και του γεγονότος ότι το 20% του πληθυσμού θα είναι εμβολιασμένο. Ωστόσο, υποστήριξε ότι πρέπει να προσέξουμε πώς θα ανοίξουμε. Με τα σχολεία πρέπει να γίνει μια σημαντική έρευνα από την επιτροπή, να διευκρινιστεί σε ποιον βαθμό συμβάλλουν στην επιδημία τα παιδιά. Η άποψή του είναι ότι τα δημοτικά και οι πρώτες τάξεις του γυμνασίου μπορούν να συνεχίσουν με φυσική παρουσία. Για το λιανεμπόριο είπε πως πρέπει να λειτουργήσει, αλλιώς θα φέρει πολλά και σημαντικά οικονομικά προβλήματα.

Τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ

Την Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε: «Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 880, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.» «Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 180.672 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 51.8% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 43 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.399 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.» «Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 24, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.321 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.»

«Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 346 (67.3% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 85.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.280 ασθενείς.» «Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 264 (ημερήσια μεταβολή +1.93%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 233 ασθενείς.» «Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 15 έως 103 έτη).»

Δείτε ακόμη:

Τραγωδία στο Μεταξουργείο – 15χρονος έπεσε από τον τρίτο όροφο
Κούγιας για Λιγνάδη: “Επαγγελματίες” ομοφυλόφιλοι με αμοιβή οι μάρτυρες
Handelsblatt: Η Ελλάδα χώρα πρότυπο στους εμβολιασμούς -Η επιχείρηση «Ελευθερία» λειτουργεί ρολόι

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις