alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Διακίνηση μεταναστών: «Επίδειξη» ταξιδιωτικών εγγράφων μέσω διαδικτύου
ΕΛΛΑΔΑ

Διακίνηση μεταναστών: «Επίδειξη» ταξιδιωτικών εγγράφων μέσω διαδικτύου

Διακίνηση μεταναστών: Οι συμφωνίες έκλειναν ανάλογα με το ζητούμενο έγγραφο σε τιμές από 200 έως 1.500 ευρώ.

Με μια πρωτοεμφανιζόμενη, διαδικτυακή μέθοδο, εμπορίας και εφοδιασμού παράτυπων μεταναστών με ταξιδιωτικά έγγραφα, που προορίζονταν για την παράνομη προώθηση των τελευταίων, κύκλωμα αλλοδαπών κατάφερνε να θησαυρίζει από τη διακίνηση όσων πλήρωναν από 200 έως 1500 ευρώ. Το πως ακριβώς δρούσε, εξηγεί η Αστυνομία, σε σχετική ανακοίνωσή της: «Τα μέλη του κυκλώματος ίδρυαν κανάλια στο πλαίσιο της εφαρμογής, στα οποία είχαν τη δυνατότητα είτε ως υποψήφιοι «προμηθευτές» να δημοσιεύουν φωτογραφίες ταξιδιωτικών εγγράφων τα οποία διέθεταν προς πώληση, είτε ως υποψήφιοι «απλοί χρήστες» να μπορούν να επιλέξουν μεταξύ των διαθέσιμων ταξιδιωτικών εγγράφων το επιθυμητό προς αγορά ταξιδιωτικό έγγραφο.

από τον Πέτρο Καρσιώτη

Η συγκεκριμένη μέθοδος εξασφάλιζε τη διακίνηση εγγράφων σε διεθνές επίπεδο, φέρνοντας σε επαφή «προμηθευτές» ταξιδιωτικών εγγράφων και «απλούς χρήστες» υποψήφιους αγοραστές. Οι τιμές των εγγράφων κυμαίνονταν από 200 έως και 1500 ευρώ έκαστο, ανάλογα με το είδος του εγγράφου και τη χώρα προέλευσης του». Ήδη, μετά από διεθνή συνεργασία με τη συμμετοχή της Europol, για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης, συνελήφθη, στην Κυψέλη,33χρονος Ιρανός στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, ως μέλος συμμορίας.

Διαβατήρια

Διακίνηση μεταναστών: Οι κατηγορίες για τον Ιρανό

Κατηγορείται για διευκόλυνση της παράνομης εισόδου ή εξόδου, κατοχή διαβατηρίων και ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων, εξασφάλιση καταλύματος για απόκρυψη και διευκόλυνση μεταφοράς, πλαστογραφία και αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος. Συγκατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση, προσθέτει η Αστυνομία, τυγχάνουν επτά αλλοδαποί (σ.σ. από Ιράν, Αφγανιστάν, Ρουμανία), μέλη του εγκληματικού κυκλώματος, οι οποίοι έχουν ταυτοποιηθεί.

Η συγκεκριμένη υπόθεση υλοποιήθηκε με την ανάπτυξη διεθνούς συνεργασίας στα πλαίσια εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων (Ε.Σ.Ε.) με την υπηρεσία U.S.Department Homeland Security Investigations (DHIS) – Immigration & Customs Enforcement (ICE), την υπηρεσία U.K. National Crime Agency (NCA) , το European Migrant Smuggling Center (EMSC) της EUROPOL καθώς και την Ομοσπονδιακή Αστυνομία της Γερμανίας , στο πλαίσιο δράσης του προγράμματος EMPACT για την καταπολέμηση της παράνομης προώθησης μεταναστών, που ηγείται η χώρα μας. Το κύκλωμα δραστηριοποιήθηκε από το 2019.

Διαβατήρια

 

Διακίνηση μεταναστών: Πώς παραδίδονταν τα έγγραφα

Τα έγγραφα, παραδίδονταν στους αγοραστές, είτε δια ζώσης, είτε ταχυδρομικά, ενώ οι πληρωμές των εγγράφων πραγματοποιούνταν κυρίως μέσω εταιρειών ταχυμεταφοράς χρημάτων. Διαπιστώθηκε και παράλληλη δράση του κυκλώματος, που αφορούσε την τέλεση παράνομων προωθήσεων μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα και στη συνέχεια σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι μετανάστες προωθούνταν από την Αλεξανδρούπολη και κατέληγαν σε διαμέρισμα στην Κυψέλη που διαχειρίζονταν ο ανωτέρω συλληφθείς. Στο εν λόγω διαμέρισμα βρέθηκαν πέντε υποψήφιοι προς προώθηση μετανάστες, που στερούνταν ταξιδιωτικών εγγράφων.

Διακίνηση μεταναστών: Ταυτότητες, διαβατήρια, δελτία ασύλου

Επίσης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 22 δελτία ταυτότητας, 20 διαβατήρια, 4 δελτία αιτούντων διεθνής προστασίας, 3 άδειες ικανότητας οδήγησης, άδεια διαμονής και βεβαίωση κατάθεσης αίτησης για έκδοση άδειας διαμονής. Εκ των ανωτέρω εγγράφων τα είκοσι έχουν καταχωρηθεί ως κλαπέντα-απολεσθέντα. Όλα τα ανευρεθέντα ταξιδιωτικά έγγραφα ήταν τρίτων προσώπων και αμφιβόλου γνησιότητας. Ο συλληφθείς με τη σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ αναζητούνται τα υπόλοιπα επτά μέλη του ίδιου κυκλώματος.

Διαβατήρια