Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ / Δικαιώθηκε ο Παναθηναϊκός στο ΑΣΕΑΔ για Μαντζούκα
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Δικαιώθηκε ο Παναθηναϊκός στο ΑΣΕΑΔ για Μαντζούκα

Παναθηναϊκός Μαντζούκας: Το ΑΣΕΑΔ με απόφαση που εξέδωσε σήμερα δικαιώνει τον Παναθηναϊκό και ο Λευτέρης Μαντζούκας έχει δικαίωμα συμμετοχής στην Α1.

Η ΕΟΚ λόγω ενός απαρχαιωμένου νόμου για αθλητές κάτω των 18 ετών απαγόρευσε τη συμμετοχή του Λευτέρη Μαντζούκα επειδή είχε αγωνιστεί σε άλλη ομάδα φέτος. Ο Παναθηναϊκός προσέφυγε στο ΑΣΕΑΔ και δικαιώθηκε σήμερα, απόφαση που αποτελεί δεδικασμένο για αθλητές κάτω των 18. Παράλληλα όμως κι ενώ ο Παναθηναϊκός κινεί τις διαδικασίες για να βγάλει δελτίο στην Ελλάδα και να παίξει την Κυριακή κόντρα στον Άρη, δεν αποκλείεται να κάνει πρεμιέρα νωρίτερα. Καθώς ο Παναθηναϊκός ταλανίζεται από τα θέματα κορονοϊού δεδομένου ότι πολλοί παίκτες είναι απροπόνητοι εδώ και δύο εβδομάδες, είναι πιθανό ο νεαρός άσος να κάνει ντεμπούτο την Παρασκευή στο Βερολίνο κόντρα στην Άλμπα.

Παναθηναϊκός Μαντζούκας: Λίγα λόγια

Ο Ελευθέριος “Λευτέρης” Μαντζούκας γεννήθηκε στα Ιωάννινα στις 8 Ιουλίου του 2003. Είναι Έλληνας επαγγελματίας καλαθοσφαιριστής για τον Παναθηναϊκό του Πρωταθλήματος Ελλάδας και της Ευρωλίγκα. Έχει ύψος 2,07 μ. και αγωνίζεται ως Σμολ φόργουορντ / Πάουερ φόργουορντ. Θεωρείται ένας από τους πιο ταλαντούχους αθλητές καλαθοσφαίρισης της νέας γενιάς. Το καλοκαίρι του 2015 σε ηλικία 12 ετών, μετακόμισε από τα Ιωάννινα στην Πάτρα για λογαριασμό των ακαδημιών του Προμηθέα και του πρότυπου προγράμματος αθλητικών υποτροφιών «ΝΟΥΣ». Στις 14 Φεβρουαρίου 2017, σε ηλικία 14 ετών, ο Μαντζούκας ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα με τον Προμηθέα Πάτρας, στο Πρωτάθλημα Ελλάδας, κατά τη διάρκεια της σεζόν 2017-18.

Έκανε το ντεμπούτο του στο πρωτάθλημα σε ένα παιχνίδι εναντίον του Πανιώνιου, στο οποίο σημείωσε 2 πόντους, σε 1 λεπτό του παιχνιδιού.Έτσι ο Μαντζούκας έγινε ο δεύτερος νεότερος παίκτης που έκανε ντεμπούτο στο ελληνικό πρωτάθλημα πρώτης κατηγορίας, μετά το 1992 που το πρωτάθλημα έγινε επαγγελματικό. Ο Γιώργος Παπαγιάννης είναι ο άλλος παίκτης που έκανε ντεμπούτο στο ίδιο πρωτάθλημα, σε πιο νεαρή ηλικία. Τρεις μήνες αργότερα, στις 24 Μαΐου 2017, ενώ ήταν ακόμη 14 ετών, ο Μαντζούκας έγινε ο νεότερος παίκτης που ξεκίνησε βασικός σε παιχνίδι στο ελληνικό πρωτάθλημα, αφότου έγινε πλήρως επαγγελματικό το 1992. Το κατάφερε όταν ξεκίνησε σε παιχνίδι του ελληνικού πρωταθλήματος ενάντια στον Ολυμπιακό, στον οποίο σημείωσε 12 πόντους, σε 31 λεπτά παιχνιδιού.Κατά τη διάρκεια της σεζόν του Ελληνικού Πρωταθλήματος 2017-18, πέτυχε κατά μέσο όρο 2,9 πόντους, 1,3 ριμπάουντ και 0,6 ασίστ ανά παιχνίδι, σε 7 αγώνες.

Λευτέρης Μαντζούκας

Το ντεμπούτο του Μαντζούκασε

Στις 10 Οκτωβρίου 2018, σε ηλικία 15 ετών, ο Μαντζούκας έκανε το ντεμπούτο του σε μια από τις δύο διοργανώσεις της FIBA, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το Μπάσκετμπολ Τσάμπιονς Λιγκ, κατά τη διάρκεια της σεζόν 2018-19. Έγινε, σε ένα παιχνίδι εναντίον της Οστάνδης στο οποίο δεν σκόραρε, σε 1 λεπτό παιχνιδιού. Κατά τη διάρκεια της σεζόν 2018-19, στο Τσάμπιονς Λιγκ πέτυχε κατά μέσο όρο 3,5 πόντους και 0,5 ριμπάουντ ανά παιχνίδι, στα 2 παιχνίδια που αγωνίστηκε.Επίσης είχε κατά μέσο όρο 1,5 πόντους, 1 ριμπάουντ και 0,8 ασίστ, σε 4 παιχνίδια που αγωνίστηκε, κατά τη διάρκεια της σεζόν του ελληνικού πρωταθλήματος 2018-19.

Στις 2 Οκτωβρίου 2019, σε ηλικία 16 ετών, ο Μαντζούκας έκανε το ντεμπούτο του σε άλλη ευρωπαϊκή διοργάνωση, το Γιούροκαπ, κατά τη διάρκεια της σεζόν 2019-20. Ο αγώνας ήταν ενάντια στον ισραηλινό σύλλογο Μακάμπι Ρισόν, σημειώνοντας 2 πόντους. Στις 5 Νοεμβρίου 2020, πραγματοποίησε εξαιρετική εμφάνιση απέναντι στην Γκραν Κανάρια για το Γιούροκαπ, όπου σε 32:45 συμμετοχής είχε 24 πόντους με 6/6 τρίποντα και 3/4 δίποντα, 4 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 2 κλεψίματα και 29 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης όντας ο κορυφαίος παίκτης των Πατρινών.

Στις 18 Δεκεμβρίου, αποτέλεσε παρελθόν από τους Πατρινούς, μετά από πέντε συνολικά χρόνια. Στις 18 Δεκέμβριου 2020, ανακοινώθηκε με συμβόλαιο πενταετούς διάρκειας από την ομάδα του Παναθηναϊκού. Ο Μαντζούκας υπήρξε μέλος των κατώτερων εθνικών ομάδων της Ελλάδας. Έπαιξε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα FIBA Under-16 το 2018, όπου είχε κατά μέσο όρο 9,3 πόντους, 4,8 ριμπάουντ και 1,4 ασίστ ανά παιχνίδι.Έπαιξε επίσης στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα FIBA Under-16 του 2019, όπου είχε κατά μέσο όρο 15,0 πόντους, 9,1 ριμπάουντ και 2,7 ασίστ ανά παιχνίδι.

Λευτέρης Μαντζούκας: Καλύτερες στιγμές

Δείτε ακόμη:

ΑΕΚ: Σοκ και με Ολιβέιρα!
Πλησιάζει στον ΠΑΟΚ ο Δουβίκας
Αγγλοϊσπανικός πόλεμος Ατλέτικο-Τσέλσι, σε Ρουμάνικο πεδίο μάχης!

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις