Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Γαβράς – Κουφοντίνας: Έκκληση στον πρωθυπουργό να τον μεταφέρουν στον Κορυδαλλό
ΕΛΛΑΔΑ

Γαβράς – Κουφοντίνας: Έκκληση στον πρωθυπουργό να τον μεταφέρουν στον Κορυδαλλό

Γαβράς - Κουφοντίνας: Απολύτως νόμιμη η μεταγωγή του Κουφοντίνα στις φυλακές Δομοκού, υποστηρίζει η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου

Να μεταφερθεί ο Δημήτρης Κουφοντίνας στη φυλακή όπου εξέτιε την ποινή του, ζητά ο Κώστας Γαβράς με δήλωσή του. Ο γνωστός σκηνοθέτης ζητά, με δήλωση που δημοσιεύεται στην «Εφημερίδα των Συντακτών» από τον Πρωθυπουργό να υλοποιήσει το αίτημα του απεργού πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα. «Απευθύνω έκκληση στον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, με βάση τις αρχές του ανθρωπισμού, να τηρήσει την υποχρέωσή του στο πλαίσιο του κράτους δικαίου και των νόμων και να διατάξει την επιστροφή του καταδικασμένου κρατούμενου Δημήτρη Κουφοντίνα στη φυλακή όπου εξέτιε την ποινή του, δηλαδή στις Φυλακές Κορυδαλλού» αναφέρει στη δήλωση του.

Νικολάου: Θύμα δεν είναι ο Κουφοντίνας, αλλά οι Αξαρλιάν και Μπακογιάννης που ο ίδιος δολοφόνησε

Την πλήρη εφαρμογή του νόμου ως προς τη μεταγωγή του Δημήτρη Κουφοντίνα στις φυλακές Δομοκού, επιβεβαιώνει με συνέντευξή της η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής. Στη συνέντευξη στο Liberal η Σοφία Νικολάου περιγράφει όλες τις διαδικασίες που έγιναν και τις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών και τονίζει σχετικά με την απεργία πείνας αλλά και την εμπλοκή του ΣΥΡΙΖΑ: «Λυπάμαι που ένα κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει να «εργαλειοποιήσει την απεργία πείνας ενός κρατουμένου» σημειώνει και θέτει το ερώτημα «αν η απεργία πείνας μπορεί να γίνει επίσημο ένδικο μέσο κάθε φυλακισμένου. Αν μπορεί κάθε κρατούμενος να προχωρά σε απεργία πείνας προκειμένου να ικανοποιηθεί ένα αίτημά του».

«Ας αναρωτηθούν όλοι εκείνοι που πιστεύουν ότι μπορεί οποιοσδήποτε να κάνει απεργία πείνας και να εκβιάζει την Πολιτεία. Τι θα συμβεί αν αύριο κάνουν απεργία πείνας τα καταδικασμένα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή; Τι θα συμβεί αν ένας δολοφόνος ή βιαστής αποφασίσει να κάνει απεργία πείνας για να πάει στη φυλακή που ο ίδιος επιθυμεί;» συμπληρώνει.

Καταλήγει δε λέγοντας πως «Είναι αδιανόητο σε μια πολιτισμένη κοινωνία, με ένα ισχυρό κράτος δικαίου και μια ώριμη πλέον δημοκρατία, να αναγορεύσει τον Κουφοντίνα σε «θύμα»» για να τονίσει ότι «θύματα είναι ο άτυχος Αξαρλιάν, ο Μπακογιάννης, ο Περατικός, ο Βρανόπουλος και όλοι όσοι δολοφονήθηκαν από το πιστόλι του «Λουκά» της «17Ν». Αυτοί δεν είχαν δικαίωμα στη ζωή γιατί τους το έκλεψε ο Κουφοντίνας».

Σοφία Νικολάου γγ Αντεγκληματικής Πολιτικής

– Βλέπουμε πλέον και επισήμως ο ΣΥΡΙΖΑ, από τη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, να επικαλείται το Κράτος Δικαίου ως προς την υπόθεση του Δημήτρη Κουφοντίνα. Έχει καταλυθεί τελικά το Κράτος Δικαίου; Δεν εφαρμόζεται ο νόμος;

Πρόκειται περί ψεύδους, μια προπαγάνδα περί μη εφαρμογής του νόμου που είναι πέρα για πέρα αποπροσανατολιστική. Και λυπάμαι που ένα κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει να «εργαλειοποιήσει» την απεργία πείνας ενός κρατουμένου.

Να το ξεκαθαρίσω για άλλη μια φορά. Καμιά παραβίαση των νόμων δεν υπάρχει. Το αντίθετο, τηρήθηκαν και συνεχίζουν να τηρούνται χωρίς εκπτώσεις όλες οι νόμιμες διαδικασίες. Να θυμίσω τα γεγονότα για να καταλάβουν όλοι ότι τηρήθηκαν οι νόμοι. Στις 21 Δεκεμβρίου 2020 η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών αποφάσισε τη μεταγωγή του Κουφοντίνα, καθώς και άλλων 6 κρατουμένων από τις αγροτικές φυλακές Κασσαβέτειας στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού I και σε άλλα Καταστήματα Κράτησης της χώρας.

Είχε προηγηθεί απόφαση της Γενικής Γραμματείας νωρίτερα, στις 17 Δεκεμβρίου, προς όλες τις εισαγγελίες της χώρας, να μην εκδίδονται φυλακιστήρια που αφορούν το συγκρότημα Κράτησης Κορυδαλλού, λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία της πανδημίας και την επιδημιολογική κατάσταση στην Αττική. Ετσι, την 21η Δεκέμβρη, με έκτακτη μεταγωγή ο Κουφοντίνας μεταφέρθηκε στον Πειθαρχική φυλακή Δομοκού στην οποία κρατούνται κατάδικοι με βαριές ποινές.Ο Κορυδαλλός είναι Κατάστημα κράτησης τύπου Α΄ και σε αυτό κρατούνται υπόδικοι, κατάδικοι για χρέη και κατάδικοι σε ποινή φυλάκισης.

Καμιά παραβίαση

Στις 4 Ιανουαρίου, η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών με νέα απόφασή της επικυρώνει την απόφασή μου για την έκτακτη μεταγωγή του Κουφοντίνα στον Δομοκό. Τονίζω, επίσης, στην απόφασή μου για την έκτακτη μεταγωγή στο Δομοκό ελήφθη υπόψη έγγραφο της διεύθυνσης του Κ.Κ. Κορυδαλλού δεν μπορεί να παραλάβει τον Κουφοντίνα κι έναν ακόμη κρατούμενο που ήταν στην Κασσαβέτεια.

Επομένως, καμιά παραβίαση του νόμου δεν έχει συμβεί. Αλλωστε, δεν μπορεί να επιστρέφει πάντα ένας κρατούμενος στην φυλακή που βρισκόταν. Για παράδειγμα, αν ένας ανήλικος από τον Αυλώνα μεταχθεί στην Κασσαβέτεια και με το πέρασμα του χρόνου ενηλικιωθεί θα πρέπει να επιστρέψει στο Κατάστημα Κράτησης Ανηλίκων του Αυλώνα; Να θυμίσω επίσης ότι ο Κουφοντίνας ήταν ξανά κρατούμενος στον Δομοκό το 2015. Προξενεί εντύπωση γιατί θέλει να έρθει στον Κορυδαλλό, και μάλιστα κάνει απεργίας πείνας για να το πετύχει.

Και ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση προξενεί η επιμονή του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίζει τον «αγώνα» του Κουφοντίνα για μεταγωγή του στον Κορυδαλλό και δεν «ενοχλείται» ότι έφυγε από τις ημιελεύθερες αγροτικές φυλακές, στις οποίες ο ίδιος τον έστειλε το 2018.

Τέλος, από την πρώτη στιγμή η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής έχει θέσει σε εφαρμογή συγκεκριμένο σχέδιο διαχωρισμού των κρατουμένων. Ο Κορυδαλλός είναι φυλακή υποδίκων, το Κατάστημα Κράτησης στη Χαλκίδα θα λειτουργήσει ως Οικονομική Φυλακή, δηλαδή θα φιλοξενεί κρατούμενους για οικονομικά εγκλήματα. Το Κ.Κ. Δομοκού είναι Πειθαρχική φυλακή στην οποία κρατούνται καταδικασμένοι για εγκλήματα τρομοκρατίας ή για ειδεχθή εγκλήματα. Επίσης, στα Κ.Κ. σε Γρεβενά και Τρίπολη θα φιλοξενούνται καταδικασμένοι μόνο για σεξουαλικά εγκλήματα ή εγκλήματα κατά της γενετήσιας αξιοπρέπειας. Ήδη έχει ξεκινήσει ο διαχωρισμός των κρατουμένων έχοντας κάνει συνολικά 3.500 μεταγωγές. Και με δική μου υπογραφή έχουν γίνει περισσότερες από 1.000 μεταγωγές βαρυποινιτών από τον Κορυδαλλό σε άλλα Καταστήματα της χώρας.

Δημήτρης Κουφοντίνας

– Η απεργία πείνας αποτελεί εκβιασμό της πολιτείας και της Κυβέρνησης; Το 2018 είχε πράξει ανάλογα όταν δεν είχε πάρει άδεια και είδαμε την τότε κυβέρνηση να υπαναχωρεί. Προτίθεται η σημερινή κυβέρνηση να αποδεχτεί το αίτημά του για μεταγωγή στον Κορυδαλλό;

Η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται από κανέναν. Το βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντήσουμε όλοι είναι αν η απεργία πείνας μπορεί να γίνει επίσημο ένδικο μέσο κάθε φυλακισμένου. Αν μπορεί κάθε κρατούμενος να προχωρά σε απεργία πείνας προκειμένου να ικανοποιηθεί ένα αίτημά του.

Αυτό δεν πρέπει να συμβεί. Δεν θα είναι κράτος δικαίου και θα έχει καταλυθεί η ισότητα στην μεταχείριση των κρατουμένων. Ας αναρωτηθούν όλοι εκείνοι που πιστεύουν ότι μπορεί οποιοσδήποτε να κάνει απεργία πείνας και να εκβιάζει την Πολιτεία. Τι θα συμβεί αν αύριο κάνουν απεργία πείνας τα καταδικασμένα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή; Τι θα συμβεί αν ένας δολοφόνος ή βιαστής αποφασίσει να κάνει απεργία πείνας για να πάει στη φυλακή που ο ίδιος επιθυμεί; Δεν είναι δυνατόν επομένως η Πολιτεία και οιαδήποτε κυβέρνηση να υποχωρούν στους εκβιασμούς.

– Μπορεί ένας κρατούμενος να επιλέγει το σωφρονιστικό ίδρυμα κράτησης στο οποίο θα εκτίει την ποινή του;

Κύριο μέλημα της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής είναι ο σεβασμός στα δικαιώματα των κρατουμένων. Κι εργαζόμαστε πολύ ώστε να έχουν την καλύτερη δυνατή μεταχείριση, όποιοι κι αν είναι, ό,τι κι αν έχουν κάνει. Κάθε κρατούμενος μπορεί να ζητά για οικογενειακούς, ανθρωπιστικούς λόγους, να εκτίσει την ποινή του σε μια συγκεκριμένη φυλακή. Ο Κουφοντίνας, όταν βρισκόταν στις ημιελεύθερες αγροτικές φυλακές Κασσαβέτειας ουδέποτε κατέθεσε αίτημα για να μεταχθεί στον Κορυδαλλό και να βρίσκεται κοντά στην οικογένειά του.

Το σωφρονιστικό σύστημα της χώρας δεν πρέπει να είναι ξέφραγο αμπέλι. Κάθε κρατούμενος έχει δικαιώματα, αλλά τις αποφάσεις τις λαμβάνουν εκείνοι που έχουν οριστεί να το κάνουν, τηρώντας το Σύνταγμα και τους νόμους.

– Η επίσημη στήριξη του Κουφοντίνα από κοινοβουλευτικό κόμμα και οι κατηγορίες κατά της κυβέρνησης και εσάς προσωπικά μετατρέπουν το θέμα σε πολιτικό.

Ένα θέμα καθαρά δικαστικό και σωφρονιστικό επιχειρείται να μετατραπεί σε πολιτικό για ευνόητους λόγους. Οσοι θέλουν να «νικήσει ο Κουφοντίνας» απλά επιδιώκουν να πολιτικοποιήσουν το θέμα για ένα και μόνο λόγο: Για να αποδείξουν ότι ο δολοφόνος της «17Ν» διώκεται πολιτικά κι ότι οι πράξεις του ήταν πολιτικές. Αυτό δεν πρέπει να το ανεχθούμε. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα στο όνομα της δήθεν ιδεολογίας του να σκοτώνει δεκάδες άτομα, να επιχειρεί να καταλύσει τη Δημοκρατία και στα δύσκολα να επικαλείται τους δημοκρατικούς θεσμούς και να αναγορεύεται σε πολιτικό κρατούμενο.

– Υπάρχει ο κίνδυνος μέσα από αυτή τη διαδικασία να αναγορευθεί ο εκτελεστής της 17Ν σε θύμα της Δημοκρατίας;

Αυτό ακριβώς σας απάντησα πιο πριν. Είναι αδιανόητο σε μια πολιτισμένη κοινωνία, με ένα ισχυρό κράτος δικαίου και μια ώριμη πλέον δημοκρατία, να αναγορεύσει τον Κουφοντίνα σε «θύμα».

Θύματα είναι ο άτυχος Αξαρλιάν, ο Μπακογιάννης, ο Περατικός, ο Βρανόπουλος και όλοι όσοι δολοφονήθηκαν από το πιστόλι του «Λουκά» της «17Ν». Αυτοί δεν είχαν δικαίωμα στη ζωή γιατί τους το έκλεψε ο Κουφοντίνας.

– Μπορεί πραγματικά το κράτος δικαίου να αποδεχθεί έναν τέτοιο εκβιασμό;

Το κράτος δικαίου δρα έχοντας ως πρώτη προτεραιότητα τα αναφαίρετα δικαιώματα των κρατουμένων. Αυτό είναι ξεκάθαρο, όπως ξεκάθαρο είναι ότι δεν μπορεί να δέχεται εκβιασμούς. Και δεν το λέω ως άνθρωπος που έχει ένα θεσμικό ρόλο.

Το λέω ως απλή πολίτης και ως νομικός που δεν μπορεί να βλέπει να καταλύεται το κράτος δικαίου με εκβιασμούς και απειλές. Θα κάνουμε τα πάντα να προστατέψουμε τους κρατούμενους, αλλά μέσα στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων.

– Η δημιουργία ομάδων κρούσης, οι οργανωμένες τρομοκρατικές ενέργειες και οι εκφοβισμοί από οπαδούς του Κουφοντίνα σας προβληματίζουν;

Ασφαλώς και με προβληματίζουν, αλλά δεν με φοβίζουν γιατί πιστεύω ότι ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται περί παραλογισμού.

Είναι, όμως, και μια παθογένεια του μεταπολιτευτικού πολιτικού σκηνικού που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

– Διακρίνετε κάποιο «μοτίβο» σε αυτές; Και δύναται να αποκτήσουν μια πιο βαθιά οργανωτική μορφή;

Αν εννοείτε να αναβιώσει η τρομοκρατία στην Ελλάδα, όπως αυτή που υπηρέτησε η «17Ν», θέλω να ελπίζω πως όχι. Θέλω να πιστεύω ότι η ελληνική κοινωνία είναι πλέον ώριμη για να αντιμετωπίσει τέτοιες ενέργειες. Οι πολίτες θέλουν ασφάλεια, θέλουν ηρεμία για να μεγαλώσουν τις οικογένειές τους, για να δημιουργήσουν, να πετύχουν, να εξελιχθούν. Οι τρομοκρατικές ενέργειες απλά γυρίσουν τη χώρα μας πολλά χρόνια πίσω.

– Είναι υπαρκτό ή εκβιαστικό το δίλημμα που τίθεται σχετικά με την απώλεια ανθρώπινης ζωής και το κατά πόσο η οργανωμένη πολιτεία και η Δημοκρατία πρέπει να κάνει υπερβάσεις υπαναχωρώντας σε ανάλογα αιτήματα; Και πώς θα αντιδράσει αν βρεθούν μιμητές;

Είναι απαράδεκτο να πεθάνει ένας κρατούμενος, οποιοδήποτε έγκλημα κι αν έχει κάνει. Από την πρώτη στιγμή οι αρμόδιες υπηρεσίες περιέθαλψαν τον Δημήτρη Κουφοντίνα και του παρείχαν και συνεχίζουν να του παρέχουν όλα όσα χρειάζεται. Εντολή της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής ήταν να προστατευτεί η υγεία του κρατουμένου, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος έθετε (και θέτει) σε κίνδυνο τη ζωή του.

Γι’ αυτό σε όλη τη διάρκεια της απεργίας του εν λόγω κρατουμένου η κατάσταση της υγείας του παρακολουθείται σε καθημερινή βάση.

Αυτή είναι και η διαφορά ενός δημοκρατικού πολιτεύματος με μια τρομοκρατική οργάνωση. Εμείς παρέχουμε περίθαλψη στους τρομοκράτες, οι ίδιοι αφαιρούσαν ζωές.

Η Δημοκρατία κάνει υπερβάσεις καθημερινά, αλλά οι εκβιασμοί και η απόπειρα θυματοποίησης του Κουφοντίνα είναι εξοργιστικά.

Δημήτρης Κουφοντίνας
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις