Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Απιστία τραπεζικών στελεχών: Συνταγματική η διάταξη για το συγκεκριμένο αδίκημα
ΕΛΛΑΔΑ

Απιστία τραπεζικών στελεχών: Συνταγματική η διάταξη για το συγκεκριμένο αδίκημα

Απιστία τραπεζικών στελεχών: Συνταγματική η αλλαγή στον ποινικό κώδικα για τέτοιου είδους αδίκημα

Το ΣΤ΄ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου έκρινε σήμερα, σχετικά με την απιστία από την πλευρά των τραπεζικών στελεχών, ομόφωνα συνταγματική τη διάταξη εκείνη του νέου Ποινικού Κώδικα. Υπενθυμίζεται ότι ο νέος Ποινικός Κώδικας στο άρθρο 405 προβλέπει ότι η δίωξη σε βάρος των τραπεζικών στελεχών για το αδίκημα της απιστίας δεν θα γίνεται πλέον αυτεπάγγελτα από τις κατά τόπους εισαγγελικές αρχές, αλλά μετά από έγκληση που θα υποβάλλουν, όταν και εφόσον το κρίνουν, οι διοικήσεις των Τραπεζών. Το ΣΤ΄ Ποινικό Τμήμα με εισηγητή τον αρεοπαγίτη Γρηγόριο Κουτσοκώστα εξέδωσε σήμερα το υπ΄ αριθμ. 158/22.2.2021 ομόφωνο (3-0) βούλευμά του με το οποίο απέρριψε την αίτηση αναίρεσης της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου που ζητούσε να αναιρεθεί η υπ΄ αριθμ. 2758/2020
απόφαση του Πλημμελειοδικείου Αθηνών.

Η αναίρεση είχε συζητηθεί στην τριμελή σύνθεση του Ποινικού Τμήματος, κεκλεισμένων των θυρών, την 8η Δεκεμβρίου 2020. Πάντως, πρέπει να επισημανθεί, ότι με την έκδοση του σημερινού ομόφωνο βουλεύματος, δεν έχει «κλείσει» το καυτό αυτό θέμα δηλαδή, εάν βρίσκεται εντός των συνταγματικών πλαισίων ή όχι το άρθρο 405 του νέου Ποινικό Κώδικα, καθώς εκκρεμούν δύο ακόμα σχετικές υποθέσεις.  Δικαστικές πηγές θεωρούν ότι το ζήτημα που έχει ανακύψει θα επιλυθεί από την ολομέλεια του Αρείου Πάγου. ναφορικά με την εξέλιξη αυτή το δικηγορικό γραφείο του Μιχάλη Δημητρακόπουλου εξέδωσε ανακοίνωση-δήλωση εκπροσωπώντας τον Θεόδωρο Βενιάμη, προέδρο της ένωσης Ελλήνων εφοπλιστών.

Aρειος Παγος κτιριο

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

“Το 6ο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου με Πρόεδρο την κυρία Αβροκόμη Θούα, με την υπ’ αριθμόν 158/2021 απόφασή του (εν συμβουλίω) ΕΠΙΚΥΡΩΣΕ το υπ’ αριθμόν 2758/2020 ΑΠΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΒΟΥΛΕΥΜΑ του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών για τον εντολέα μου κύριο Θεόδωρο Βενιάμη. Στο ανωτέρω απαλλακτικό βούλευμα ο εισαγγελέας εμφατικά γράφει ότι «τα επίδικα δάνεια του ομίλου Βενιάμη είναι ΕΝΗΜΕΡΑ και με ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙΣ, κατά συνέπεια η περιουσία της Τράπεζας Πειραιώς, καθολικής διαδόχου των επιδίκων δανειακών συμβάσεων, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΥΠΟΣΤΕΙ την απαιτούμενη εκ του νόμου, για την πλήρωση της αντικειμενικής υποστάσεως της πράξης της απιστίας, ΖΗΜΙΑ!! Ο κύριος Θεόδωρος Βενιάμης, σε όλη του τη ζωή πορεύεται με εντιμότητα και ήθος, και το πολυτιμότερο περιουσιακό στοιχείο, που θέλει να κληρονομήσουν τα παιδιά του από αυτόν είναι το ΚΑΛΟ ΟΝΟΜΑ!!!

Κλείνοντας, ως ενεργός πολίτης αυτής της χώρας, οφείλω να επισημάνω (καίτοι γνωρίζω ότι θα ενοχληθεί γι αυτήν μου την πρωτοβουλία ο Θεόδωρος, γιατί είναι πολύ σεμνός άνθρωπος) ότι την περίοδο, που ο κύριος Βενιάμης είναι Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, έχουν υπάρξει σημαντικότατες φιλανθρωπικές δράσεις από την Ένωση, που στοχεύουν στην ανακούφιση των ευάλωτων συμπολιτών μας, που μαστίζονται από τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, που ταλαιπωρεί την πατρίδα μας .”

Αρειος Παγοσ Αθηνα

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις