Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ / Δεσποινίς Διευθυντής: Όταν η Καρέζη έβγαλε τον κουμπάρο της στο πανί
ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Δεσποινίς Διευθυντής: Όταν η Καρέζη έβγαλε τον κουμπάρο της στο πανί

Δεσποινίς Διευθυντής: Πρόκειται για μια κλασσική κωμωδία ηθών, από εκείνες που χαρακτηρίζουν την "χρυσή" εποχή του ελληνικού σινεμά.

Το Δεσποινίς Διευθυντής είναι ο τίτλος ελληνικής κινηματογραφικής ταινίας παραγωγής του 1964, από τα στούντιο της Φίνος Φιλμ. Τη σκηνοθεσία της υπογράφει ο Ντίνος Δημόπουλος και το σενάριο από κοινού οι Ασημάκης Γιαλαμάς και Κώστας Πρετεντέρης και αποτελεί διασκευή του ομώνυμου θεατρικού έργου τους, που ανέβηκε με πρωταγωνιστές την Τζένη Καρέζη και τον Νίκο Κούρκουλο. Πρόκειται για μια κλασσική κωμωδία ηθών, από εκείνες που χαρακτηρίζουν την “χρυσή” εποχή του ελληνικού σινεμά. Πρωταγωνιστούν η Τζένη Καρέζη, ο Αλέκος Αλεξανδράκης, ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος και η Λίλλη Παπαγιάννη.

Όταν γυριζόταν η ταινία “Δεσποινίς Διευθυντής” της Φίνος Φιλμ ο Άγγελος Αντωνόπουλος ήταν κιόλας 32 χρονών, αλλά δεν είχε ακόμα παρελάσει από τη μεγάλη οθόνη. Το πάθος του για την υποκριτική άλλωστε το ανακάλυψε μάλλον όψιμα, παρακολουθώντας λίγα χρόνια νωρίτερα μια θεατρική παράσταση σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν. Η γνωριμία του με τον εμβληματικό σκηνοθέτη μετά την αποκαλυπτική εμπειρία της παράστασης, καθόρισε την πορεία μιας ολόκληρης ζωής. Ο ίδιος αναφέρεται συχνά στα δύσκολα χρόνια μετά την απελευθέρωση, όταν επέστρεψε στο πατρικό του στον Πειραιά και έπιασε δουλειά ως … μπακαλόγατος σε μπακάλικο της οδού Σταδίου. Σπούδασε τρία χρόνια στο Θέατρο Τέχνης και για να πληρώσει τα δίδακτρα δούλευε οδηγός ταξί.

Στο μεταξύ σχετίστηκε με το καλλιτεχνικό ζευγάρι Καρέζη-Καζάκος, οι οποίοι μάλιστα τον πάντρεψαν. Η κουμπάρα του Τζένη Καρέζη τον πρότεινε για ένα μικρό ρόλο στην ταινία, η οποία έμελλε να αφήσει εποχή. Ο Αντωνόπουλος υποδύθηκε τον σοβαρό και υπηρεσιακό κύριο Μακράκη. Ήταν το πρώτο βήμα σ’ ένα μεγάλο ταξίδι που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Ο μετέπειτα θρυλικός Διαγόρας Βαρτάνης στον φωσκολικό “Άγνωστο πόλεμο” έχει πίσω του ένα σπουδαίο έργο κυρίως στο θεατρικό σανίδι αλλά και στον κινηματογράφο.

Δεσποινίς Διευθυντής: Έτσι είναι σήμερα το σπίτι που γυρίστηκε η ταινία

Σίγουρα αν έχεις δει την ταινία πάνω από δύο φορές θα θυμάσαι τα χαρακτηριστικά σκαλιά στα οποία η Λίλα τραγουδούσε με τον πατέρα της τα τρία παιδιά Βολιώτικα. Αυτές οι σκάλες, λοιπόν, βρίσκονται στη Φιλοθέη και συγκεκριμένα στην οδό Κόδρου. Φέρνοντας στο μυαλό σου σκηνές από την ταινία και περνώντας απ’ έξω μπορείς να δεις ότι το καλοδιατηρημένο σπίτι θυμίζει πολύ τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο και την ταινία «Δεσποινίς Διευθυντής»

Με τη βοήθεια του Google Maps μπορούμε να δούμε πώς είναι σήμερα το διώροφο της οδού Κόδρου που γυρίστηκαν πολλές από τις σκηνές της παλιάς ελληνικής ταινίας με την Καρέζη και τον Αλεξανδράκη. Και τον αείμνηστο και φυσικά αγαπημένο Διονύση Παπαγιαννόπουλο.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις