Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Παράταση lockdown τον Μάρτιο: Ανοίξει η συζήτηση για νέα μέτρα στην Αττική
ΠΑΡΑ ΤΗ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ, ΑΣΦΥΚΤΙΑ ΤΟ ΕΣΥ

Παράταση lockdown τον Μάρτιο: Ανοίξει η συζήτηση για νέα μέτρα στην Αττική

Παράταση lockdown τον Μάρτιο: Tο επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να παραμένει αρκετά υψηλό, έχοντας συμπληρώσει πλέον σχεδόν 10 ημέρες σκληρού lockdown στην Αττική

Παρά το γεγονός ότι τα γενικά στοιχεία της χώρας δείχνουν μία σταθεροποίηση της πανδημίας του κορονοϊού, στην Αττική τα δεδομένα είναι διαφορετικά και η υπόθεση lockdown μπαίνει και πάλι σε στο επίκεντρο των συζητήσεων τόσο για τους ειδικούς όσο και για τις Αρχές. Το ιικό φορτίο στις μεγάλες πόλεις και ειδικά στην Αθήνα, παραμένει υψηλό, γεγονός που προβληματίζει ιδιαίτερα τους ειδικούς και  επιτείνει την εύθραυστη κατάσταση όσον αφορά στην εξέλιξη της πορείας του κορονοϊού στη συγκεκριμένη περιφέρεια. Τα 741 νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν στην Αττική το προηγούμενο 24ωρο, μπορεί να κυμαίνονται σε παρόμοια επίπεδα σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες, ωστόσο το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να παραμένει αρκετά υψηλό, έχοντας συμπληρώσει πλέον σχεδόν 10 ημέρες σκληρού lockdown.

O κορονοϊός συνεχίζει να «χτυπά» πολύ το κέντρο της Αθήνας, όπου σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ σημειώθηκαν 230 νέα κρούσματα, ενώ το σύνολο της Δυτικής Αττικής και ο Πειραιάς διαγράφουν και πάλι ανησυχητική πορεία, με 164 και 109 κρούσματα, αντίστοιχα. Σημειώνεται ότι ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων κορονοϊού στην επικράτεια παρέμεινε σταθερός και υπολογίζεται σε 10.500 κρούσματα, ενώ από αυτά τα 5.500 -δηλαδή περισσότερα από τα μισά- εντοπίζονται στην Αττική.

Υπόθεση μετάλλαξη

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν οι μεταλλάξεις του κορονοϊού στη χώρα μας, όπως διευκρίνισε και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου. Σύμφωνα με την ίδια, η βρετανική μετάλλαξη του κορονοϊού, παρουσιάζει μεγάλη διασπορά στη χώρα μας, ενώ η νοτιοαφρικανική είναι αυτή που οδήγησε τους ειδικούς σε απόφαση για εφαρμογή αυστηρών μέτρων στον Εύοσμο. Σύμφωνα με την ίδια, τα περισσότερα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης του κορoνοϊού είναι εγχώρια και όχι εισαγόμενα, μαρτυρώντας την υψηλή διασπορά του στελέχους στην κοινότητα. «Το στέλεχος αυτό τελικά θα επικρατήσει, όμως ο εμβολιασμός το καλύπτει και προστατεύει», εξήγησε.

Μετάδοση από εργασιακούς χώρους στις οικογένειες

Συνεχιζόμενη διασπορά του κορωνοϊού παρατηρούν οι ειδικοί στους εργασιακούς χώρους, με αποτέλεσμα την επακόλουθη μετάδοση στο οικογενειακό περιβάλλον. «Δεν πρέπει να χαλαρώνουμε. Όσον δεν μειώνεται η διασπορά στους εργασιακούς χώρους, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλους μεταξύ δουλειάς και σπιτιού, με διασπορά στο οικογενειακό περιβάλλον. Άρα, όχι εφησυχασμός, αλλά αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων σε όλους τους εργασιακούς χώρους. Το σημαντικότερο όπλο που έχουμε είναι η καθολική και ορθή χρήση μάσκας», κατέληξε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Σε πίεση το ΕΣΥ, ελπίδα βελτίωσης με τα εμβόλια

Η ήπια αύξηση των νέων νοσηλειών που ξεπέρασαν τα 2.200 άτομα με μέσο όρο τις 208 εισαγωγές ημερησίως την τελευταία εβδομάδα οδήγησε σε κάλυψη της τάξης του 53% των απλών κλινών COVID στην επικράτεια, με το σύστημα υγείας να παραμένει σε φάση μικρής αύξησης και ίσως σταθεροποίησης. Όσον αφορά στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), αυτές επιβαρύνθηκαν την τελευταία εβδομάδα σε ποσοστό 12%, αρκετά μικρότερο από την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ οι νέες εισαγωγές COVID-19έχουν σταθεροποιηθεί στις 250/ημέρα και η μέση διάρκεια παραμονής των ασθενών στις ΜΕΘ ανέρχεται στις 21 ημέρες.

Πάντως, ο μέσος όρος θετικότητας αυξήθηκε στο 3%, πράγμα που όμως έχει να κάνει και με τον μικρότερο αριθμό ελέγχων που διενεργήθηκαν αυτή την εβδομάδα λόγω της κακοκαιρίας, με τον σημερινό αριθμό να φτάνει τους 45.653 ελέγχους, εκ των οποίων 23.309 μοριακοί και 22.344 rapid test. Η πορεία του εμβολιασμού στη χώρα μας θα καθορίσει σημαντικά και την εξέλιξη της επιδημίας στις πιο ευάλωτες ηλικιακές ομάδες, όπως οι άνθρωποι άνω των 75 ετών. Οι ειδικοί, μάλιστα, τονίζουν ότι με το 6% του πληθυσμού και την αύξηση του ποσοστού των ενηλίκων άνω των 75 ετών να έχουν ήδη εμβολιαστεί, παρατηρείται ήδη μείωση των νέων κρουσμάτων στην ηλικιακή αυτή ομάδα.

Johnson & Johnson

Το υπουργείο Υγείας, μάλιστα, εξετάζει τη δυνατότητα το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson (που αναμένεται να εγκριθεί από τον EMA) να χορηγείται από γιατρούς και φαρμακεία, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης κατά την χθεσινή ενημέρωση.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος τόνισε ότι τα νοσοκομεία θα πιεστούν τις επόμενες ημέρες, μέχρι να υπάρξει σταθεροποίηση των κρουσμάτων, ενώ δεν απέκλεισε –αναφερόμενος στην αύξηση των διασωληνωμένων – το ενδεχόμενο τα νοσοκομεία να χρειαστούν συνδρομή ιδιωτικών κλινικών με παροχή κλινών. Ανέφερε δε ότι σε τρεις μέρες από σήμερα θα αρχίσει να φαίνεται αν αποδίδει το αυστηρότερο lockdown που τέθηκε σε ισχύ την περασμένη εβδομάδα. Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η πλειονότητα των ειδικών επιθυμεί παράταση του lockdown και μετά την 28η Φεβρουαρίου, αν και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει επαναφορά ορισμένων δραστηριοτήτων από την 1η Μαρτίου, όπως η επαναλειτουργία καταστημάτων με εποχικά είδη.

Σημείωσε ακόμη ότι το lockdown φαίνεται να λειτουργεί καλύτερα γιατί έχει χαρακτήρα πρόληψης και όχι θεραπείας, αντίθετα με αυτό του Νοεμβρίου. Ως προς το Πάσχα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το πιθανότερο είναι να υπάρχουν χαλαρότερα μέτρα σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρσι.

Η πλέον επικίνδυνη περίοδος

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, ανέφερε ότι τις προηγούμενες ημέρες δεν κατέστη εφικτό να ληφθεί δείγμα από τα λύματα της Αττικής, λόγω της κακοκαιρίας. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, εξέφρασε την ελπίδα ότι εντός των επόμενων ημερών θα καταγραφεί μείωση στο ιικό φορτίο, με φόντο την εφαρμογή των μέτρων. Πάντως, ο κ. Θωμαΐδης διαμήνυσε ότι αυτή η περίοδος θεωρείται η πλέον επικίνδυνη για τη νόσο, χαρακτηρίζοντας την πανδημία πολύπλοκο πρόβλημα σε πολλά επίπεδα: υγειονομικό, κοινωνικό, οικονομικό και ψυχολογικό.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις