Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ / Υπάρχει και φιλότιμο – πού γυρίστηκε: Ποιο είναι το «χωριό» στην Αττική
ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Υπάρχει και φιλότιμο – πού γυρίστηκε: Ποιο είναι το «χωριό» στην Αττική

Υπάρχει και φιλότιμο - πού γυρίστηκε: Το ''Υπάρχει και φιλότιμο'' είναι ελληνική κωμική ταινία της Φίνος Φιλμ του 1965 σε σκηνοθεσία Αλέκου Σακελλάριου, με πρωταγωνιστή τον Λάμπρο Κωνσταντάρα.

Το ”Υπάρχει και φιλότιμο” είναι ελληνική κωμική ταινία της Φίνος Φιλμ του 1965 σε σκηνοθεσία Αλέκου Σακελλάριου, με πρωταγωνιστή τον Λάμπρο Κωνσταντάρα. Το κινηματογραφικό έργο βασίστηκε στο θεατρικό έργο «Ανώμαλη προσγείωση», μια διαχρονική κωμωδία που έγραψαν οι Αλέκος Σακελλάριος – Χρήστος Γιαννακόπουλος και την οποία ανέδειξε ο Λάμπρος Κωνσταντάρας με την ερμηνεία του στον κινηματογράφο. Το όνομα του πρωταγωνιστικού ρόλου «Μαυρογιαλούρος» έχει γίνει μέρος της πολιτικής ορολογίας στην Ελλάδα. Η ταινία «Υπάρχει και φιλότιμο» έχει παιχτεί πολλές φορές στην τηλεόραση και παραμένει δημοφιλής ακόμη και πολλά χρόνια μετά την πρώτη παράστασή της.

Για πολλά χρόνια θεωρούταν ότι οι σκηνές από την ταινία «Υπάρχει και φιλότιμο» έχουν γυριστεί σε κάποιο χωριό κοντά στην Αθήνα και όχι στην Αττική. Όμως στην πραγματικότητα τα σημεία των γυρισμάτων είναι πολύ πιο κοντά απ’ ό,τι φαντάζονταν. Το «χωριό» Άγριλος είναι στην πραγματικότητα ένα διάσημο οινοποιείο στην Αττική! Οι σκηνές εκτυλίχθηκαν ουσιαστικά στην περιοχή της Παλλήνης. Συγκεκριμένα, τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν μέσα σε ένα από τα πρώτα οινοποιεία της Ελλάδας. Αυτό του Ανδρέα Καμπά. Η σκηνή όπου πιάνει από το σβέρκο την κόρη του ο Μαυρογιαλούρος, είναι γυρισμένη στην είσοδο του οινοποιείου.

Και το οινοποιείο δεν αποτέλεσε τον χώρο γυρισμάτων μόνο γι’ αυτή την ταινία. Στο κτήμα Καμπά έπεσαν οι περισσότερες κινηματογραφικες… μούτζες. Τις δεκαετίες του ’60 και ’70 το κτήμα έγινε τόπος γυρισμάτων για τις ταινίες «Υπάρχει και Φιλότιμο» (1965), «Ο Τσαρλατάνος» (1973), «Ο Τρομοκράτης» (1975). Σήμερα τίποτα δε θυμίζει τις στιγμές του παλιού ελληνικού κινηματογράφου και συνεχώς γίνονται συζητήσεις περί αξιοποίησης του σημείου μιας και δε λειτουργεί πλέον σαν οινοποιείο.

Η πλοκή της ταινίας

Ο Ανδρέας Μαυρογιαλούρος (Λάμπρος Κωνσταντάρας) είναι υπουργός «Εθνικής Ανασυγκροτήσεως και Περιθάλψεως». Είναι κυρίως αρμόδιος γενικά για τα ζητήματα υποδομής της υπαίθρου και της περιφέρειας. Ο Μαυρογιαλούρος ωστόσο δεν ασχολείται και πολύ με τις υποθέσεις αφού με τα περισσότερα ζητήματα του υπουργείου ασχολούνται ο ιδιαίτερος γραμματέας του Γιώργος (Ανδρέας Ντούζος) και ο κομματικός παράγοντας Θόδωρος Γκρούεζας (Διονύσης Παπαγιαννόπουλος). Και οι δύο μάλιστα κατ’ επανάληψη υπεξαιρούν δημόσιο χρήμα και υπερτιμολογούν δημόσια έργα για να πλουτίσουν. Με αφορμή, λοιπόν, την ανέγερση του νέου μαιευτηρίου στην Πλατανιά, ένα κεφαλοχώρι, ο Μαυρογιαλούρος έχει προγραμματίσει να παραστεί στα εγκαίνια. Στο ταξίδι αυτό, που πραγματοποιείται οδικώς, τον συνοδεύει απρόθυμα η κακομαθημένη κόρη του Αλίκη.

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, η Αλίκη επιμένει να οδηγήσει εκείνη το αυτοκίνητο, παρ’ όλο που δεν είναι ικανή οδηγός. Μετά από πιέσεις ο Μαυρογιαλούρος πείθεται. Λίγο αργότερα θα ακουστεί μια ακόμη πασίγνωστη ατάκα. «Και στο ΄πα, να πεις ότι δεν στο ‘πα στραβούλιακα…άσε τον σοφέρ να οδηγήσει». Κι αυτό γιατί η οδήγηση είχε σαν αποτέλεσμα την πρόσκρουση του αυτοκινήτου σε δέντρο πάνω σε χωματόδρομο, δίπλα στο μικρό χωριό Άγριλος. Οι κάτοικοι του χωριού σπεύδουν να βοηθήσουν τους επιβάτες. Αφού ο υπουργός ακούει μερικά αρνητικά σχόλια για το άτομό του από τους χωρικούς, οι οποίοι δεν γνωρίζουν ποιος πραγματικά είναι, αποφασίζει να κρατήσει την πραγματική του ταυτότητα μυστική. Έτσι θα πληροφορηθεί τα πραγματικά αισθήματά τους για εκείνον. Οι αποκαλύψεις διαδέχονται η μία την άλλη.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις