Αθήνα

°C

Κυριακή

01

Αυγούστου 2021

alphafreepress.gr / PLUS / Περπάτημα – αδυνάτισμα: Χάστε βάρος με μία ώρα περπάτημα την ημέρα
PLUS

Περπάτημα – αδυνάτισμα: Χάστε βάρος με μία ώρα περπάτημα την ημέρα

Περπάτημα - αδυνάτισμα: Το "θαυματουργό" περπάτημα βοηθάει να χάσουμε κιλά και είναι καλό για όλες τις ηλικίες.

Το περπάτημα βοηθάει πολύ κόσμο να αδυνατίζει ευχάριστα χωρίς να κουράζεται ιδιαίτερα. Τα οφέλη ενός περίπατου είναι πολλά και μερικά από αυτά είναι η βελτίωση της καλής λειτουργίας του αίματος, η σωστή χώνεψη των τροφών, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί μία θαυματουργή μορφή άσκησης ιδανική για όλες τις ηλικίες.  Αν και πολλοί αμφισβητούν το κατά πόσο μπορούμε να πετύχουμε απώλεια βάρους περπατώντας, η αλήθεια είναι ότι αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες με σημαντικότερους το βάρος σας και την ταχύτητα βάδισης. Εάν λόγου χάρη ζυγίζετε 68 κιλά και περπατάτε με ταχύτητα 4χλμ/ώρα σε μια ώρα θα έχετε κάψει 204 θερμίδες, ενώ αν ζυγίζετε 82 κιλά και περπατάτε με την ίδια ταχύτητα θα έχετε κάψει 246 θερμίδες, σύμφωνα με το ygeiamou. Με απλά λόγια, όσο μεγαλύτερη η ταχύτητα βάδισής σας και όσο περισσότερα τα κιλά σας τόσο περισσότερες και οι θερμίδες που θα κάψετε σε μια ώρα βάδισης.

Σημειώνεται ότι ένας μέσος ρυθμός βάδισης είναι τα 4,8 χλμ την ώρα. Μερικοί ακόμη παράγοντες που επηρεάζουν τον αριθμό των θερμίδων που καίμε κατά τη βάδιση είναι το είδος του εδάφους, η θερμοκρασία του περιβάλλοντος, το φύλο και η ηλικία. Οι έρευνες αποκαλύπτουν ότι όταν περπατάμε μια ώρα την ημέρα με ζωηρό ρυθμό θα καταφέρουμε να χάσουμε βάρος, απλά θα χρειαστούμε αρκετό καιρό για να το επιτύχουμε. Έρευνα σε έντεκα ελαφρώς υπέρβαρες γυναίκες που δημοσιεύθηκε στην American Journal of Sports Medicine έδειξε ότι οι γυναίκες έχασαν κατά μέσο όρο 7,7 κιλά ή το 10% του αρχικού τους βάρους μετά από έξι μήνες καθημερινού περπατήματος με ζωηρό ρυθμό που σταδιακά έφτασε να διαρκεί μια ώρα. Σύμφωνα μάλιστα με τους ερευνητές οι διαφορές στην απώλεια βάρους άρχισαν να γίνονται αντιληπτές αφού οι γυναίκες περπατούσαν για τουλάχιστον μισή ώρα κάθε φορά.

Πόδια παπούτσια

Γυναίκες με παχυσαρκία

Επίσης σε άλλη έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες με παχυσαρκία που περπατούσαν τρεις μέρες την εβδομάδα για 50-70′ τη φορά έχασαν περίπου 2,7 κιλά σε μια περίοδο δώδεκα εβδομάδων συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν περπατούσαν. Εννοείται φυσικά ότι για μεγαλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά την απώλεια βάρους, το καθημερινό περπάτημα θα πρέπει να συνδυάζεται με την αντίστοιχα προσεγμένη διατροφή.

Πώς αποδίδει το πρόγραμμα απώλειας βάρους με περπάτημα;

Κάνε το “περπάτημα 1” τρεις φορές και το “περπάτημα 2” δύο φορές την εβδομάδα. Εάν επιλέξεις διάδρομο, προσπάθησε να χρησιμοποιείς την ταχύτητα 4,8 ως τον εύκολο ρυθμό, 5,6-6,4 ως το μέτριο και 6,4-7,2 ως το δύσκολο. Εάν περπατάς έξω, ο εύκολος ρυθμός σου είναι η ταχύτητα που έχεις όταν κάνεις βόλτα στο εμπορικό κέντρο, ο μέτριος είναι όπως όταν βιάζεσαι για ένα ραντεβού και ο δύσκολος τόσο γρήγορος που δυσκολεύεσαι να μιλήσεις. Χρησιμοποίησε τη συνιστώμενη απόσταση για να υπολογίσεις τη διαδρομή σου –η πραγματική απόσταση διαφέρει ανάλογα με το ρυθμό σου- και περπάτα πάντα τουλάχιστον για το συνολικό χρόνο που αναφέρεται. Εάν δεν υπάρχουν ανηφόρες στο δρόμο σου, προσπάθησε να ανεβαίνεις σκάλες.

Γυναίκα με γυρισμένη πλάτη περπατάει

Δείτε ακόμη:

Καταπολεμήστε την μοναξιά του Lockdown με 10 τρόπους
Η διατροφή που βοηθάει στην τόνωση του εγκεφάλου
Γυμναστείτε άφοβα στο κρύο με αυτές τις προφυλάξεις, τι να φορέσετε
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις