Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Δηλητηρίαση σκύλων – Ηράκλειο Κρήτης: Φόλες σε δεκάδες τετράποδα
ΕΛΛΑΔΑ

Δηλητηρίαση σκύλων – Ηράκλειο Κρήτης: Φόλες σε δεκάδες τετράποδα

Δηλητηρίαση σκύλων - Ηράκλειο Κρήτης: Τουλάχιστον 25 σκυλιά δηλητηριάστηκαν στην περιοχή του Τυμπακίου.

Τουλάχιστον 25 σκυλιά δηλητηριάστηκαν στο Ηράκλειο Κρήτης την Πέμπτη, προκαλώντας την κινητοποίηση της Α’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Κρήτης και Δωδεκανήσου. Πιο αναλυτικά, η Ντάικα, το εκπαιδευμένο σκυλί της Ομοσπονδίας ερεύνησε τη γύρω περιοχή και κατάφερε να εντοπίσει δύο δηλητηριασμένα δολώματα. Για την υπόθεση της θανάτωσης του τόσου μεγάλου αριθμού σκυλιών έχει ήδη κατατεθεί μήνυση στο Αστυνομικό Τμήμα Μοιρών. Στη σχετική ανακοίνωση της Α’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας επισημαίνονται τα εξής: “Την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021, έλαβε χώρα ένα πολύ δυσάρεστο περιστατικό, με μαζική δηλητηρίαση σκύλων (αδέσποτων και δεσποζόμενων), κοντά στο 2ο  Δημοτικό Σχολείο Τυμπακίου, Π.Ε. Ηρακλείου, σύμφωνα με το cretalive.gr.

Ένας ασυνείδητος συμπολίτης μας τοποθέτησε δηλητηριασμένα δολώματα, με συνέπεια πάνω από 25 ζώα να δηλητηριαστούν και τα περισσότερα να καταλήξουν. Μετά το περιστατικό κλήθηκε ο Ομοσπονδιακός Θηροφύλακας της Α΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Κρήτης Δωδεκανήσου, ο οποίος μετέβη με το ειδικά εκπαιδευμένο σκυλί Ντάικα προκειμένου να ερευνήσει την περιοχή για τυχόν δολώματα που δεν είχαν καταναλωθεί ή εντοπιστεί, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος για επιπρόσθετες απώλειες. Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε με τη συνοδεία του Ομοσπονδιακού Θηροφύλακα Γιώργου Μεραμβελιωτάκη, που εδρεύει στο Τυμπάκι, απέδωσε 2 δηλητηριασμένα δολώματα κι έναν ακόμα νεκρό δηλητηριασμένο σκύλο. Για το περιστατικό κατατέθηκε μήνυση στο Αστυνομικό Τμήμα Μοιρών”.

Σκύλος πίσω από τα κάγκελα

Πρώτες βοήθειες σκύλου μετά από δηλητηρίαση

Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης στο σκύλο, διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο της δηλητηρίασης. Υπάρχουν δηλητήρια που τα συμπτώματα είναι άμεσα, όπως δηλητηρίαση από στρυχνίνη και δηλητήρια που τα συμπτώματα αργούν να εμφανιστούν όπως δηλητηρίαση από ποντικοφάρμακο.

Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης είναι:

  • Εμετός
    Διάρροια
    Κρίσεις
    Αίμα στα κακά του
    Λήθαργος
    Αίμα από τη μύτη
    Αρρυθμία

Συμπτώματα γαστρεντερικής δηλητηρίασης είναι η έλλειψη όρεξης και εμετός. Προκαλείται συνήθως από τη βρώση σκουπιδιών, μπογιάς και τοξικών φυτών. Επίσης διάρροια που προκαλείται από σοκολάτα, δάγκωμα φιδιού και τοξικά φυτά. Συμπτώματα δηλητηρίασης νευρικού συστήματος είναι οι κρίσεις. Μπορεί να προκληθεί από στρυχνίνη, αλκοόλ, μαριχουάνα, εντομοαπωθητικό, καπνό, παράγωγα πετρελαίου, υγρά καθαριστικά, υγρό πιάτων, γυαλιστικό επίπλων και τοξικά φυτά. Αιμορραγία ή αναιμία μπορεί να προκληθεί στον σκύλο σου εάν φάει ποντικοφάρμακο, μεγάλη ποσότητα σκόρδου ή κρεμμυδιού, γλυκό τριφύλλι. Υπάρχουν κάποια είδη φτέρης που προκαλούν αιμορραγία, αναιμία ακόμη και θάνατο. Εάν ο εμετός του σκύλου σου έχει μπλε χρώμα είναι πιθανό να έχει δηλητηριαστεί από ποντικοφάρμακο. Εάν ο σκύλος σου πιει αντιψυκτικό, το πιθανότερο είναι να πεθάνει από ηπατική ανεπάρκεια. Ηπατική ανεπάρκεια μπορούν να προκαλέσουν επίσης πολλά φυτά όπως Caladium hortulanum, Αμάρανθος, Dieffenbachia, Dieffenbachia, Κρίνα (Lilium & Hemerocallis).

Τι πρέπει να κάνεις

  • Να τηλεφωνήσεις αμέσως στον κτηνίατρο. Πρέπει να γνωρίζεις την πιθανή αιτία της δηλητηρίασης και πριν πόση ώρα συνέβη.
  • Εάν δεν έχουν περάσει πάνω από δύο ώρες από τη στιγμή που ο σκύλος σου έχει καταπιεί το δηλητήριο προσπάθησε να προκαλέσεις εμετό. Εάν έχουν περάσει πάνω από δύο ώρες, το δηλητήριο πιθανόν να βρίσκεται στο λεπτό έντερο του ζώου και ο εμετός δεν θα το αποβάλει. Παρόλα αυτά προκάλεσε εμετό εάν ο κτηνίατρος σου σε συμβουλέψει.
  • Να έχει πάντα στο σπίτι και στις διακοπές hydrogen peroxide, κοινώς οξυζενέ, για να προκαλέσεις εμετό. Αφού του χορηγήσεις το υγρό -και ο σκύλος μπορεί να σταθεί στα πόδια του- προσπάθησε να κάνεις μία μικρή βόλτα μαζί του για να ενεργήσει το φάρμακο. Προσοχή μην δώσεις στο σκύλο σου οξυζενέ που χρησιμοποιείται για τη βαφή μαλλιών. Αγόρασε το κατάλληλο προϊόν αφού συμβουλευτείς τον κτηνίατρο σου.
  • Μπορείς επίσης να προκαλέσεις εμετό με αλατόνερο. Σε ένα ποτήρι νερό διέλυσε 3 κουταλιές αλάτι και χορήγησε το διάλυμα από το στόμα με σύριγγα.

Τι δεν πρέπει να κάνεις

  • Μην δώσεις στον σκύλο σου να πιει υγρά εκτός από φάρμακα που προκαλούν εμετό.
  • Εάν ο σκύλος σου παθαίνει κρίσεις, κατά την διάρκεια τους μην προσπαθήσεις να προκαλέσεις εμετό. Μπορεί να προκαλέσεις εισροφητική βρογχοπνευμονία.

Μη προσπαθήσει να προκαλέσεις εμετό όταν:

  • Ο σκύλος σου δεν έχει τις αισθήσεις του και δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια του.
  • Ο σκύλος σου έχει καταπιεί προϊόντα πετρελαίου, υγρό καθαριστικό, λευκαντικό, προϊόντα απόφραξης σωλήνων ή άλλο ισχυρό οξύ ή αλκάλιο.

Σκύλος κάθεται
Δείτε ακόμη:

Ευχάριστα νέα από Βασιλακόπουλο – Από Σεπτέμβριο επιστροφή στην κανονικότητα
Νέα μήνυση κατά γνωστού σκηνοθέτη -ηθοποιού για βιασμό 14χρονου
Αυτά είναι τα νέα έντυπα Βεβαίωσης Μετακίνησης – Από σήμερα οι αλλαγές

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις