Διατροφή για υγιή εγκέφαλο: Το menu που θα σας τονώσει

PLUS

Διατροφή για υγιή εγκέφαλο: Το menu που θα σας τονώσει

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Anisa Ntaouti

Διατροφή για υγιή εγκέφαλο: Να τρώτε σωστά και το μυαλό σας δεν θα σας απογοητεύσει.

18.02.2021 | 15:08

Η δίαιτα που βοηθάει τον εγκέφαλο θα πρέπει να είναι πλούσια σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά και να έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε κρέας. Με αυτό τον τρόπο είναι πιο πιθανό όσοι τρέφονται έτσι να διατηρήσουν την μνήμη τους καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής τους, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Οι υγιεινές μεσογειακές διατροφικές συνήθειες συσχετίστηκαν με υψηλότερες βαθμολογίες σε μια σειρά δοκιμών μνήμης και σκέψης μεταξύ ενηλίκων, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές. Σύμφωνα με τα ευρήματα, αυτή η κυρίως φυτική διατροφή μπορεί να έχει οφέλη για τη γνωστική λειτουργία καθώς μεγαλώνουμε, λένε οι ερευνητές, αναφέρει το imommy.gr. Οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν δοκιμές επίλυσης προβλημάτων, ταχύτητας σκέψης, μνήμης και γνώσης λέξεων, καθώς και ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες κατά το προηγούμενο έτος.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι, σε γενικές γραμμές, τα άτομα που ακολουθούσαν περισσότερο τη μεσογειακή διατροφή είχαν τις υψηλότερες βαθμολογίες γνωστικής λειτουργίας. Τα μεμονωμένα συστατικά της διατροφής που φάνηκε να σχετίζονται περισσότερο με τις καλύτερες δεξιότητες σκέψης ήταν τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και η χαμηλότερη πρόσληψη κόκκινου κρέατος. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτά τα νέα ευρήματα έρχονται να ενισχύσουν την υπόθεση ότι ένας πιο υγιεινός τρόπος ζωής, του οποίου η ισορροπημένη διατροφή είναι μια πτυχή, σχετίζεται με καλύτερες δεξιότητες σκέψης και μεγαλώνοντας. Η Δρ Janie Corley, από το τμήμα Philosophy, Psychology and Language Sciences του Πανεπιστημίιου του Εδιμβούργου, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η κατανάλωση περισσότερων πράσινων φυλλωδών λαχανικών και η μείωση του κόκκινου κρέατος μπορεί να είναι δύο βασικά στοιχεία που μεγιστοποιούν τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής».

5 τροφές για υγιή εγκέφαλο

Πράσινα, φυλλώδη λαχανικά: Τα φυλλώδη πράσινα φύλλα, όπως το λάχανο, το σπανάκι, τα μανιτάρια και το μπρόκολο, είναι πλούσια σε συστατικά που κρατάνε τον εγκέφαλο υγιή, όπως η βιταμίνη Κ, η λουτεΐνη, το φυλλικό οξύ και το βήτα καροτένιο. Οι έρευνες δείχνουν ότι αυτά τα φυτικά τρόφιμα μπορεί να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της γνωσιακής παρακμής.

Λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια είναι άφθονες πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και ακόρεστων λιπών, που έχουν συνδεθεί με τα χαμηλότερα επίπεδα β-αμυλοειδούς στο αίμα (την πρωτεΐνη που σχηματίζει καταστροφικές συστάδες στους ανθρώπινους εγκεφάλους με τη νόσο του Alzheimer). Προσπαθήστε να τρώτε ψάρια τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα αλλά επιλέξτε ποικιλίες που είναι χαμηλές στον υδράργυρο, όπως σολομό,  μπακαλιάρο και τον κονσερβοποιημένο ελαφρύ τόνο. Αν δεν είστε λάτρης των ψαριών, μπορείτε να πάρετε ένα συμπλήρωμα ωμέγα-3, ή να επιλέξετε λιναρόσπορο, αβοκάντο και καρύδια.

Όλα τα είδη “berries”

Τα φλαβονοειδή, οι φυσικές χρωστικές των φυτών που δίνουν στα μούρα τις λαμπρές αποχρώσεις τους, συμβάλλουν επίσης στη βελτίωση της μνήμης, δείχνει η έρευνα. Σε μια μελέτη του 2012 που δημοσιεύτηκε στα Annals of Neurology, οι ερευνητές στο Brigham και στο γυναικείο νοσοκομείο του Harvard, διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν δύο ή περισσότερες μερίδες φραουλών και βατόμουρων κάθε εβδομάδα καθυστέρησαν τη μείωση της μνήμης έως και δυόμισι χρόνια!

Τσάι και καφές

Η καφεΐνη στο πρωινό σας φλιτζάνι καφέ ή τσάι, μπορεί να προσφέρει κάτι περισσότερο από μια βραχυπρόθεσμη ώθηση συγκέντρωσης. Σε μια μελέτη του 2014 που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Nutrition, οι συμμετέχοντες με υψηλότερη κατανάλωση καφεΐνης βαθμολoγήθηκαν καλύτερα στις δοκιμές της ψυχικής λειτουργίας. Η καφεΐνη μπορεί επίσης να συμβάλει στην εδραίωση νέων αναμνήσεων, σύμφωνα με άλλες έρευνες. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Johns Hopkins ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να μελετήσουν μια σειρά εικόνων και στη συνέχεια να πάρουν είτε ένα εικονικό φάρμακο είτε ένα δισκίο 200 mg καφεΐνης. Τα περισσότερα μέλη της ομάδας καφεΐνης, κατάφεραν να αναγνωρίσουν σωστά τις εικόνες την επόμενη μέρα.

Καρύδια

Τα καρύδια είναι εξαιρετικές πηγές πρωτεϊνών και υγιεινών λιπών και μπορούν επίσης να βελτιώσουν τη μνήμη. Μια μελέτη του 2015 από την UCLA συνέδεσε υψηλότερη κατανάλωση καρυδιών με βελτιωμένες βαθμολογίες γνωστικών εξετάσεων. Τα καρύδια είναι υψηλά σε έναν τύπο ω-3 λιπαρού οξέος που ονομάζεται άλφα-λινολενικό οξύ (ALA), το οποίο βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και προστατεύει.

Δείτε ακόμη:

Γυμναστείτε άφοβα στο κρύο με αυτές τις προφυλάξεις, τι να φορέσετε
Η σοκολάτα προκαλεί ανήσυχο ύπνο
Κάντε την δίαιτα του διαβητικού και χάστε τα περιττά κιλά
Exit mobile version