Ευρώπη κορονοϊός εμβόλιο Pfizer: Τιμή… δηλητήριο

ΚΟΣΜΟΣ

Ευρώπη κορονοϊός εμβόλιο Pfizer: Τιμή… δηλητήριο

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Ζαχάρης

Ευρώπη κορονοϊός εμβόλιο Pfizer: Υπερβολικές απαιτήσεις είχαν οι Pfizer/BioNTech από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα εμβόλια κατά του νέου κορονοϊού.

18.02.2021 | 22:32

Σύμφωνα με γερμανικά μέσα ενημέρωσης, οι εταιρείες Pfizer/BioNTech ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση 54,08 ευρώ ανά δόση εμβολίου για τον κορονοϊό. Αυτή ήταν η αρχική τους πρόταση τον Ιούνιο του 2020, δηλαδή, η συνολική τιμή που θα καλείτο να πληρώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για 500 εκατομμύρια εμβόλια θα ήταν περίπου 27 δισεκατομμύρια ευρώ! Σημειωτέον ότι το αντίστοιχο εμβόλιο της εταιρείας AstraZeneca ήταν περίπου 20 φορές φθηνότερο. Η τελική συμφωνία με την ΕΕ επήλθε τον Νοέμβριο στα 15,50 ευρώ ανά εμβόλιο, με την όλη υπόθεση να θυμίζει ανατολίτικο παζάρι.

Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, ο ο επικεφαλής τής Επιτροπής για τα Φάρμακα του Γερμανικού Ιατρικού Συλλόγου Βολφ Ντίτερ Λούντβιχ δήλωσε πως «θεωρώ την τιμή μη σοβαρή. Βλέπω σε αυτήν μια προσπάθεια για κέρδος, η οποία στην τωρινή κατάσταση της πανδημίας δεν δικαιολογείται με κανέναν τρόπο. Πιστεύω ότι δικαίως δίστασε η ΕΕ με μια τόσο υψηλή τιμή».

Ευρώπη κορονοϊός εμβόλιο Pfizer: Προβληματισμός για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη

Πέραν της τιμής, ωστόσο, με την εμφάνιση του νοτιοαφρικανικού στελέχους του ιού έχει προκληθεί ανησυχία για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Σχετική μελέτη δείχνει πως το νοτιοαφρικανικό στέλεχος ενδέχεται να μειώνει κατά τα δύο τρίτα την προστασία αντισωμάτων που παρέχει το εμβόλιο Pfizer/BioNtech. Παρόλα αυτά οι εταιρείες προχωρούν σε επενδύσεις και συζητούν με τις ρυθμιστικές αρχές για την ανάπτυξη επικαιροποιημένης έκδοσης του εμβολίου τους, που βασίζεται στην τεχνολογία mRNA ή μία ενισχυτικής δόσης, αν χρειασθεί.

 

Ευρώπη κορονοϊός εμβόλιο Pfizer: Η παραλλαγή της Βραζιλίας

Προς το παρόν, οι Pfizer και BioNTech πραγματοποιούν αντίστοιχες εργαστηριακές μελέτες, για να διαπιστώσουν αν το εμβόλιό τους είναι αποτελεσματικό απέναντι στην παραλλαγή του ιού που απαντάται στην Βραζιλία. Όσο για την εταιρεία Moderna δημοσίευσε σημείωμα, με παρόμοια δεδομένα, που δείχνουν εξαπλάσια μείωση του επιπέδου των αντισωμάτων απέναντι στη νοτιοαφρικανική παραλλαγή. Η Pfizer, λοιπόν, δηλώνει ότι η πραγματική αποτελεσματικότητα του εμβολίου της απέναντι στο νοτιοαφρικανικό στέλεχος μένει να διαπιστωθεί. Η Moderna, νωρίτερα, είχε ανακοινώσει ότι πιστεύει πως το εμβόλιο θα είναι αποτελεσματικό απέναντι στη νοτιοαφρικανική παραλλαγή.

 

Η Νότια Αφρική σχεδιάζει να ξεκινήσει τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο Pfizer/BioNTech τους επόμενους μήνες, αφού άρχισε χθες τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, στο πλαίσιο μελέτης που περιλαμβάνει το υγειονομικό προσωπικό.

Exit mobile version