Νομικές συμβουλές δωρεάν: Γυναίκες που έχουν παρενοχληθεί σεξουαλικά στην εργασία τους μπορούν να ζητήσουν βοήθεια

ΕΛΛΑΔΑ

Νομικές συμβουλές δωρεάν: Γυναίκες που έχουν παρενοχληθεί σεξουαλικά στην εργασία τους μπορούν να ζητήσουν βοήθεια

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Anisa Ntaouti

Νομικές συμβουλές δωρεάν: Δωρεάν παροχή νομικής συμβουλευτικής σε γυναίκες που έχουν παρενοχληθεί σεξουαλικά στην εργασία τους.

18.02.2021 | 14:23

Η μη κυβερνητική οργάνωση ActionAid σε συνεργασία με τον οργανισμό Women on Top θα παρέχει δωρεάν παροχή νομικής συμβουλευτικής σε γυναίκες που έχουν παρενοχληθεί σεξουαλικά στην εργασία τους. Η νέα υπηρεσία «Speak Out» θα υποστηρίξει γυναίκες άνω των 18 ετών, που μένουν στην Ελλάδα και έχουν βιώσει σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, τώρα ή κατά το παρελθόν. Η δωρεάν νομική συμβουλευτική περιλαμβάνει συζήτηση και από κοινού σχεδιασμό των επόμενων βημάτων για την προστασία και τη δικαίωση όσων έχουν υποστεί κακοποίηση.

Μέσα από συνεδρίες εξ αποστάσεως, μέγιστης διάρκειας τριών ωρών συνολικά, οι εξειδικευμένοι δικηγόροι της ομάδας θα συμβουλεύουν για τις επιλογές που έχει και τις κινήσεις που μπορεί να κάνει κάθε γυναίκα που αποφασίσει να ζητήσει υποστήριξη. Η νέα υπηρεσία θα αναλαμβάνει επίσης ανά περίπτωση και τη διαμεσολάβηση ή την εκπροσώπηση της υπόθεσης ενώπιον της δικαιοσύνης. Συμβαίνει κυρίως σε γυναίκες σε χώρους όπου ασκείται εξουσία. Τα όρια είναι ακόμα θολά στην Ελλάδα, η ανοχή και η άγνοια των δικαιωμάτων του θύματος σε τέτοιες περιπτώσεις βρίσκονται σε υψηλά ποσοστά. Πολύ συχνά η αμηχανία, η αβεβαιότητα και η ενοχή κυριεύουν το θύμα. Όσο για το εργασιακό περιβάλλον η αντίδραση δεν είναι πάντα η δέουσα κάτι που οφείλεται σε πολλούς παράγοντες.

Τα βήματα της πολιτείας για την προστασία των θυμάτων

Με στόχο την προστασία όλων των προσώπων στον χώρο της εργασίας, ανεξαρτήτως εργασιακού καθεστώτος και την στήριξη των εργαζόμενων που έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής βίας, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναμένεται το προσεχές διάστημα να καταθέσει προς κύρωση στη Βουλή τη Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας. Η Σύμβαση αυτή, που αναμένεται να κυρωθεί και από την Ελλάδα καθορίζει τα πρότυπα για την παρενόχληση και τη βία που σχετίζονται με την εργασία, αποσαφηνίζει σημεία που μέχρι σήμερα αποτελούν γκρίζες ζώνες.

Πού μπορούν να απευθύνονται τα θύματα

Οι εργαζόμενοι που υφίστανται τώρα βία ή σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία μπορούν να καταγγείλουν το περιστατικό στο ΣΕΠΕ (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας) και να προσφύγουν στις αρμόδιες διοικητικές αρχές και τα δικαστήρια. Οι γυναίκες, δε, θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης μπορούν να απευθυνθούν στην τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 και να μιλήσουν με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς. Οι ειδικοί της γραμμής, τηρώντας το απόρρητο της συμβουλευτικής, προσπαθούν να βοηθήσουν τις γυναίκες να ξεπεράσουν τα τραύματά τους και να τις ενδυναμώσουν για να πάρουν τις καλύτερες αποφάσεις για το μέλλον τους.

Δείτε ακόμη:

Ξεπέρασαν τους 600.000 οι εμβολιασμοί -Τι θα γίνει με όσους έχασαν το ραντεβού τους
Αισιόδοξο μήνυμα Τούντα: Το καλοκαίρι θα μας βρει σε πολύ καλή κατάσταση
Δόνηση 3,7 Ρίχτερ στην Θήβα: Που είναι το επίκεντρο, τι λένε οι σεισμολόγοι
Exit mobile version