Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κορονοϊός μασκα: Με ποιους θα συνταχθεί η Ελλάδα
ΔΙΧΑΣΜΟΣ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΕ

Κορονοϊός μασκα: Με ποιους θα συνταχθεί η Ελλάδα

Κορονοϊός μασκα: Αρκετές κυβερνήσεις επιβάλλουν τη χρήση ιατρικών, χειρουργικών μασκών, υποστηρίζοντας πως οι υφασμάτινες μάσκες δεν προστατεύουν επαρκώς.

Με την πανδημία του κορονοϊού να βρίσκεται ακόμη σε έξαρση και το πρόγραμμα εμβολιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χωλαίνει, ένα νέο πεδίο αντιπαράθεσης άνοιξε στους κύκλους των επιστημόνων και των κυβερνήσεων. Αυτό αφορά τις μάσκες προστασίας κατά του κορονοϊού και ειδικότερα την αποδοτικότητα και την προστασία που παρέχει ο κάθε τύπος. Και ενώ πριν από ένα χρόνο περίπου ειδικοί καλούνταν να αποφανθούν εάν η χρήση μάσκας προστατεύει ή όχι, σήμερα συζητούν για το ποιος τύπος είναι καλύτερος και αν χρειάζεται διπλή μάσκα ή όχι. Κάποιες ευρωπαϊκές χώρες επιβάλλουν τη χρήση ιατρικών, χειρουργικών μασκών, υποστηρίζοντας πως οι υφασμάτινες μάσκες δεν προστατεύουν επαρκώς. Ωστόσο, πολλές άλλες εξακολουθούν, όπως και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, να υποστηρίζουν πως οι υφασμάτινες μάσκες είναι εξίσου αποτελεσματικές, ακόμη και απέναντι στα νέα μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού.

Σε κάθε περίπτωση η ΕΕ δεν έχει αποφανθεί επίσημα. Στη χώρα έχει αρχίσει να γίνεται μεγάλη συζήτηση για τη χρήση διπλής μάσκας και μάλιστα σχετικές αποφάσεις αναμένονται σύντομα -πιθανότατα εντός της εβδομάδας- καθώς φαίνεται να προκρίνεται η διπλή μάσκα σε ΜΜΜ και σουπερμάρκετ. Στην όλη υπόθεση, εκτός από τις επιστημονικές αψιμαχίες, θα πρέπει να προστεθεί και το οικονομικό κόστος που θα προκύψει από τη χρήση διπλής μάσκας, καθώς και αντίδραση του πληθυσμού, του οποίου η ψυχολογική κόπωση βαίνει αυξούμενη.

Μάσκα

Κορονοϊός μασκα: Το… ιστορικό της μάσκας

Τον Μάρτιο του 2020 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δηλώνοντας πως «εάν είσαι υγιής δεν χρειάζεται να φοράς μάσκα», υποστήριζε πως μάσκα πρέπει να φορούν μόνο οι επαγγελματίες υγείας και όσοι προσβάλλονται από τον ιό. Ωστόσο τον επόμενο μήνα υιοθέτησε πιο διαλλακτική στάση και αναγνώρισε πως η σύσταση για περιορισμένη χρήση μάσκας αποσκοπούσε εν μέρει και στο να μην σημειωθούν ελλείψεις. Τελικά, κάνοντας στροφή 180 μοιρών, ο ΠΟΥ αποδέχτηκε πλήρως τα πλεονεκτήματα της χρήσης μάσκας από τον γενικό πληθυσμό. Έκτοτε, πέρα από κάποια σποραδικά ξεσπάσματα κατά των όποιων περιοριστικών μέτρων και της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας, η αντιπαράθεση για τις μάσκες στην Ευρώπη ουσιαστικά έληξε, σε αντίθεση με άλλες χώρες όπου συνεχίστηκε με αμείωτη ένταση, λαμβάνοντας, μάλιστα, πολιτικές διαστάσεις, όπως στις ΗΠΑ, με τραγικά αποτελέσματα για τη δημόσια υγεία και τον έλεγχο της πανδημίας.

Μάσκα

 

Κορονοϊός μασκα: Η μάσκα FFP2

Πλέον, στην Ευρώπη η χρήση μάσκας παντού θεωρείται δεδομένη. Ενώπιον, όμως, της διάδοσης μεταλλαγμένων στελεχών του κοροναϊού ανά την ευρωπαϊκή επικράτεια, κάποιες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Αυστρία επικαιροποίησαν, προς το αυστηρότερο τις συστάσεις τους, καθιστώντας σε ορισμένες περιπτώσεις υποχρεωτική τη χρήση μάσκας τύπου FFP2 όπου παρατηρείται μεγάλη συγκέντρωση ανθρώπων, στο εσωτερικό των καταστημάτων, για παράδειγμα, ή στα ΜΜΜ. Πρώτη, η Βαυαρία επέβαλε τη χρήση μάσκας τύπου FFP2, στις αρχές του προηγούμενου μήνα, ενώ αμέσως μετά κατέστη υποχρεωτική η χρήση ιατρικής μάσκας σε ολόκληρη τη Γερμανία. Στις 25 Ιανουαρίου, και η Αυστρία κατέστησε υποχρεωτική τη χρήση του συγκεκριμένου τύπου μάσκας στα ΜΜΜ και εντός των καταστημάτων, ενώ η Γαλλία συνέστησε στους πολίτες να μην φορούν υφασμάτινες μάσκες αν δεν πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές.

Μάσκα

 

Πολλές, όμως, άλλες χώρες, ακολουθώντας τις οδηγίες του ΠΟΥ, εξακολουθούν να μην καθιστούν υποχρεωτική τη χρήση μάσκας του συγκεκριμένου τύπου. Εκπρόσωπος του ΠΟΥ εξήγησε πως ο οργανισμός δεν συνιστά την υποχρεωτική χρήση μασκών καλύτερης ποιότητας, επειδή τα επιστημονικά δεδομένα όσον αφορά τη χρήση μάσκας σε χώρους όπου παρατηρείται μεγάλη συγκέντρωση ανθρώπων είναι περιορισμένα κι αντιφατικά».

Μάσκα

 

Κορονοϊός μασκα: Τι θα γίνει στην Ελλάδα

Στην πλειοψηφία τους οι Έλληνες ειδικοί λένε «ναι» στη χρήση της διπλής μάσκας (μία υφασμάτινη και μίας χρήσης), καθώς προστατεύει καλύτερα απέναντι στις μεταλλάξεις. Ωστόσο επειδή κατανοούν πως η χρήση της διπλής μάσκας θα ήταν δύσκολο να εφαρμοστεί παντού, οι ειδικοί προτείνουν να γίνει υποχρεωτική σε πρώτη φάση μόνο στα σουπερμάρκετ και στα ΜΜΜ. Ακόμη ένα μέτρο για το οποίο θα πρέπει να αποφασίσουν οι ειδικοί είναι το αν η υποχρεωτική χρήση της διπλής μάσκας θα είναι καθολικό μέτρο, δηλαδή θα εφαρμοστεί σε όλη την Ελλάδα ή στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές. Σε κάθε περίπτωση η τελική εισήγηση των εμπειρογνωμόνων θα δοθεί την Παρασκευή και στη συνέχεια η κυβέρνηση θα λάβει τις αποφάσεις της.

Μάσκα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις