Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Βρετανία κορονοϊός μετάλλαξη: Σε συναγερμό οι υγειονομικές αρχές
ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία κορονοϊός μετάλλαξη: Σε συναγερμό οι υγειονομικές αρχές

Βρετανία κορονοϊός μετάλλαξη: Έχουν ήδη εντοπιστεί κρούσματα της παραλλαγής Β1525 στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε τουλάχιστον άλλες 10 χώρες.

Σε συναγερμό βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές της Βρετανίας, καθώς εντοπίστηκε νέα μετάλλαξη του στελέχους του κορονοϊού. Η νέα μετάλλαξη φέρει τον κωδικό Β1525 και ευθύνεται ήδη για 32 κρούσματα εντός του Ηνωμένου Βασιλείου, εκ των οποίων τα πρώτα εμφανίστηκαν τον Δεκέμβριο, ταυτόχρονα με τον εντοπισμό έτερων στη Νιγηρία. Ερευνητές του πανεπιστημίου του Εδιμβούργού σε σχετική έκθεσή τους αναφέρουν πως το νέο στέλεχος έχει πλέον εξαπλωθεί σε τουλάχιστον άλλες 10 χώρες, μεταξύ αυτών στη Δανία, στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία.

Όπως αναφέρουν, η εν λόγω παραλλαγή παρουσιάζει ομοιότητες με το γονιδίωμα της έτερης βρετανικής παραλλαγής «του Κεντ», του B117, και περιέχει διάφορες μεταλλάξεις, συμπεριλαμβανομένης της Ε4848Κ στην πρωτεϊνική ακίδα: το «όχημα» λίγο-πολύ του κορονοϊού, για να προσβάλει τα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού. Πρόκειται για την ίδια μετάλλαξη, που εντοπίζεται στο νοτιοαφρικανικό και στο βραζιλιάνικο στέλεχος του Covid-19 και η οποία εκτιμάται ότι βοηθά τον ιό να ανθίσταται στην αντεπίθεση των αντισωμάτων. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα υφιστάμενων εμβολίων.

Κορονοϊός Αγγλία

Βρετανία κορονοϊός μετάλλαξη: Άγνωστος ο βαθμός μεταδοτικότητας

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη πόσο θα εξαπλωθεί αυτή η παραλλαγή», επισημαίνει στη βρετανική εφημερίδα Guardian o Δρ. Σάιμον Κλαρκ, αναπληρωτής καθηγητής Κυτταρικής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ. Εάν όμως είναι ευρεία η εξάπλωσή της, παρατηρεί, «μπορεί να υποτεθεί πως η ανοσία από οποιοδήποτε εμβόλιο ή προηγούμενη λοίμωξη θα αμβλυνθεί».

Κορονοϊός Αγγλία

 

Προς το παρόν, τονίζει, μένει να αποσαφηνιστεί ο βαθμός μεταδοτικότητας και θνησιμότητας της παραλλαγής Β1525. Σε κάθε περίπτωση, Βρετανοί ειδικοί –όπως ο Ράβι Γκούπτα, καθηγητής Κλινικής Μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ- τονίζουν ότι το νέο στέλεχος θα πρέπει εφεξής να βρεθεί και αυτό στο επίκεντρο των διαγνωστικών τεστ.

Κορονοϊός Αγγλία
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις