Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κακοκαιρία Μήδεια – Μαρουσάκης: Πώς θα εξελιχθεί ο χιονιάς
ΠΩΣ ΘΑ ΕΞΕΛΙΧΘΕΙ Η ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

Κακοκαιρία Μήδεια – Μαρουσάκης: Πώς θα εξελιχθεί ο χιονιάς

Κακοκαιρία Μήδεια - Μαρουσάκης: Μέχρι πότε θα χιονίζει στην Αττική - Πότε θα υπάρχει πρόσκαιρη υποχώρηση - Ποιες περιοχές θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερο πρόβλημα

Στα “λευκά” έχει ντυθεί το μεγαλύτερο μέρος της χώρας λόγω της επέλαση της κακοκαιρίας “Μήδεια”, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται η Αττική τις τελευταίες ώρες όπου λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης έχουν σημειωθεί σοβαρά προβλήματα κυρίως στο δίκτυο ηλεκτροδότησης. Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, έχουν χάσει τη ζωή τους δύο άνθρωποι τα τελευταία 24ωρα. Συγκεκριμένα, ένας 80χρονος βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στην Εύβοια, όπου έμενε μόνος του, ενώ το πρωί της Τρίτης εντοπίστηκε νεκρός και ένας 56χρονος κτηνοτρόφος στο Λασίθι.

Ο πρωθυπουργός μετά τη σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία για την αποτίμηση της κατάστασης ζήτησε υπομονή και απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να αποφεύγουν τις περιττές μετακινήσεις ενώ τόνισε πως γίνεται ότι είναι δυνατό για την αποκατάσταση των ζημιών. Παρά τις πρωτόγνωρες εικόνες από τη σφοδρή χιονόπτωση στο Λεκανοπέδιο και στην Αθήνα πιο συγκεκριμένα, η κακοκαιρία “Μήδεια” δεν έχει πει την τελευταία της λέξη καθώς οι τελευταίες προβλέψεις αναφέρουν ότι όχι μόνο τα ακραία φαινόμενα δεν θα εξασθενήσουν, αλλά αντίθετα θα ενισχυθούν από το απόγευμα μέχρι το πρωί της Τετάρτης.

Μαρουσάκης: Ιστορικός χιονιάς – Νέα επιδείνωση από το βράδυ στην Αττική

Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook κάνει λόγο για “ιστορικό χιονιά” που χτυπά την Αττική και προειδοποιεί πως θα υπάρξει επιδείνωση του καιρού από το απόγευμα της Τρίτης.

Ειδικότερα, στην ανάρτησή του αναφέρει τα εξής;

“Ιστορικός χιονιάς ‘χτυπά’ από τα ξημερώματα σήμερα το νομό Αττικής και αυτό που ακούς από πολλούς να λένε είναι ότι τέτοια ένταση δεν έχουμε ξαναδεί. Ακόμη και στα νότια παραθαλάσσια τμήματα έχει στρώσει αρκετά εκατοστά ενώ προς τα βόρεια φτάνουμε ή και ξεπερνάμε το ένα μέτρο τοπικά.

Τα τελευταία προγνωστικά που πήραμε πριν από λίγο από τα μετεωρολογικά μας μοντέλα δείχνουν και νέα επιδείνωση από το βράδυ και μέχρι αυριο το πρωί.

Επισυνάπτω μερικές φωτογραφίες με το χιόνι να συνεχίζει να πέφτει πυκνό. Μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει το “ταμείο” αυτής της χιονοκακοκαιρίας που “χτυπά” με ιδιαίτερη ένταση την περιοχή της Αττικής.

Να είστε όλες και όλοι καλά!”.

Χιονοπτώσεις στην Αττική όλη μέρα

Παράλληλα, όπως επισημαίνει σε νεότερη ανάρτησή του το υπόλοιπο της ημέρας στην Αττική θα συνεχιστεί με έντονες χιονοπτώσεις. Σε κάποια στιγμή θα υπάρξει μείωση της έντασης αυτών κυρίως στα κεντρικά νότια τμήματα του Λεκανοπεδίου, όμως από αργά το απόγευμα και έπειτα τα φαινόμενα θα ενισχυθούν.

Όπως σημειώνει “η νέα υποτροπή του καιρού απόψε το βράδυ η οποία οφείλεται στη σύγκλιση του βορειοανατολικού με τον βορειοδυτικό άνεμο πάνω από το νομό Αττικής σε συνδυασμό με την υγρασία που μεταφέρει ο βορειοανατολικός άνεμος μέσα από το Αιγαίο και το νότιο Ευβοϊκό”.

Τα φαινόμενα θα συνεχιστούν έως το πρωί της Τετάρτης 17/2

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, τα φαινόμενα θα συνεχιστούν έως το πρωί της Τετάρτης 17/2 με μειούμενη όμως ένταση από αργά το βράδυ της Τρίτης 16/2.

Πιο αναλυτικά, χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στην Αττική, στην Εύβοια, στην Κρήτη και σε περιοχές μεγάλου υψομέτρου των Κυκλάδων, ενώ χιονόνερο ή χιόνι αναμένεται κατά τόπους στις Κυκλάδες και σε παράκτιες περιοχές της Κρήτης. Από το βράδυ της Τρίτης 16/2 τα φαινόμενα θα περιοριστούν σταδιακά στην Κεντρική Εύβοια, στα βόρεια της Αττικής και στη Δυτική Κρήτη και έως το πρωί της Τετάρτης 17/2 θα σταματήσουν. Στους προγνωστικούς χάρτες που ακολουθούν παρουσιάζεται ο ολικός υετός (βροχή/χιόνι) που αναμένεται από το απόγευμα της Τρίτης 16/2 έως τις πρώτες ώρες της Τετάρτης 17/2 σύμφωνα με το μοντέλο πρόγνωσης υψηλής ανάλυσης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr. Οι μπλε αποχρώσεις υποδεικνύουν την εκδήλωση βροχής/χιονόνερου και με μωβ αποχρώσεις παρουσιάζεται η ένταση των χιονοπτώσεων.

Κακοκαιρία χάρτης Meteo

«Μπλακ άουτ» σε 30 περιοχές της Αττικής λόγω της κακοκαιρίας

Στο σκοτάδι βρίσκονται από το πρωί πολλές περιοχές της Αττικής, λόγω των προβλημάτων στην ηλεκτροδότηση που προκάλεσε η κακοκαιρία «Μήδεια». Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, μόνο στα Βόρεια προάστια της Αθήνας έχουν πέσει περισσότερα από 600 δέντρα στο δίκτυο της ΔΕΗ.

Κατά την επέλαση της κακοκαιρίας καταγράφηκαν και διακοπές στην ύδρευση, εκατοντάδες κλήσεις στην Πυροσβεστική, ενώ έκλεισε λόγω παγετού και χιονόστρωσης ένα μεγάλο τμήμα του οδικού δικτύου. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, οι χιονοπτώσεις στην Αττική θα συνεχιστούν τουλάχιστον έως το βράδυ και πιθανώς μέχρι αύριο το πρωί.
Για τον λόγο αυτό, όπως εξήγησε νωρίτερα ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. Θοδωρής Χρονόπουλος, θα εξεταστεί εκ νέου η απόφαση για άνοιγμα της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας απόψε στις 19:00, όπως έχει προγραμματιστεί.

Λόγω της κακοκαιρίας αναβλήθηκαν οι εμβολιασμοί στην Αττική, ενώ τα σούπερ μάρκετ, με απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης, θα κλείσουν σήμερα στις 18:00.

Βυθίστηκαν στο σκοτάδι 30 περιοχές της Αττικής

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση του ΔΕΔΔΗΕ, στην Αττική είναι 29 οι περιοχές όπου παρουσιάζονται προβλήματα στην ηλεκτροδότηση.

Οι περιοχές αυτές είναι οι εξής:

Ηλιούπολη
Χαλάνδρι
Αγ. Απόστολοι Καλάμου
Άγιος Στέφανος
Πετρούπολη
Γλυφάδα
Περιστέρι
Ίλιον
Βριλήσσια
Κάτω Κηφισιά
Μαρούσι
Δαχτυλίδι Αμαρουσίου
Λούτσα
Παλαιό Ψυχικό
Νέο Ψυχικό
Γραμματικό
Αγία Παρασκευή
Πολύδροσο
Διόνυσος
Καπανδρίτι
Κιούρκα
Καλογρέζα
Μενίδι
Νέο Ηράκλειο
Σκαραμαγκάς
Σαλαμίνα
Αυλώνας
Νέα Ιωνία και
Μεταμόρφωση.

«Μάχη» για το ρεύμα στην Εύβοια

Την ίδια στιγμή, στην Εύβοια, το τεχνικό προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ ενισχυμένο από το πρωί με συνεργαζόμενους εργολάβους από γειτονικές περιοχές, συνεχίζει πυρετωδώς τις εργασίες έχοντας επανηλεκτροδοτήσει τα μεγαλύτερα με βάση τον πληθυσμό χωριά όπως Κεχριές, Ροβιές, Μαντουδι και Προκόπι, ενώ συνεχίζουν με στόχο την επανηλεκτροδότηση έως το βράδυ των χωριών από το κεντρικό τμήμα έως και το Βόρειο, δηλαδή από τη Χαλκίδα προς Άγιο Ιωάννη Ρώσο και τα ορεινά χωριά της Ιστιαίας αποκαθιστώντας τις εκτεταμένες ζημιές στο Δίκτυο και πλήθος σπασμένων στύλων.

Ο ΔΕΔΔΗΕ ζητά την κατανόηση του κοινού και υπογραμμίζει πως όλο το τεχνικό προσωπικό του βρίσκεται επί ποδός καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες για την όσο το δυνατόν ταχύτερη επανηλεκτροδότηση όλων των περιοχών. Η πρωτοφανής κακοκαιρία συνεχίζει να προκαλεί αρκετές ζημιές στο Δίκτυο κυρίως από την πτώση δέντρων.

Σε ό,τι αφορά την ύδρευση, σύμφωνα με την ΕΥΔΑΠ, διακοπές ύδρευσης έχουν καταγραφεί τις τελευταίες ώρες σε σημεία του Χολαργού, του Χαλανδρίου, των Βριλησσίων, της Κηφισιάς, της Φιλοθέης, της Πεντέλης, του Κερατσινίου, της Ηλιούπολης, των Γλυκών Νερών και της Αγίας Παρασκευής.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις