Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Τουρκία χάρτης Stratfor: “Το οθωμανικό όνειρο” του Ερντογάν και οι χώρες που θα επεκταθεί έως το 2050
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία χάρτης Stratfor: “Το οθωμανικό όνειρο” του Ερντογάν και οι χώρες που θα επεκταθεί έως το 2050

Τουρκία χάρτης Stratfor: Ο παγκόσμιος χάρτης που δημοσιεύει η αμερικάνικη εταιρεία ερευνών Stratfor με την επέκταση της τουρκικής επιρροής έως το 2050.

Το “οθωμανικό όνειρο” του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρουσιάζει η αμερικάνικη εταιρεία ερευνών Stratfor με την Τουρκία να επεκτείνει την επιρροή της και σε άλλες χώρες έως το 2050, μεταξύ αυτών στην Ελλάδα, στην Κύπρος,  στις χώρες της Μέσης Ανατολής, εκτός του Ισραήλ, στην Βόρεια Αφρική αλλά μέχρι και στις περιοχές της Ρωσίας. Ο συγκεκριμένος χάρτης προέρχεται από το βιβλίο: «Τα επόμενα 100 χρόνια: Μια πρόβλεψη για τον 21ο αιώνα», του Αμερικανού αξιωματικού πληροφοριών και ιδρυτή της Stratfor Τζορτζ Φρίντμαν. Ο Φρίντμαν αναφέρει σύμφωνα με το βιβλίο του ότι η Ρωσία περιβάλλεται από κράτη με τα οποία έχει συγκρούσεις και κινδυνεύει πολύ εάν υπάρξει σύγκρουση μαζί τους να κατακερματιστεί. Η Τουρκία και η Πολωνία θα αποκτήσουν μια πολύ ισχυρότερη γεωστρατηγική θέση την επόμενη περίοδο και θα γίνουν περιφερειακοί ηγέτες.

Πιο αναλυτικά οι χώρες που είναι «κόκκινες» στον χάρτη του Stratfor: Αρμενία, Ελλάδα, ΗΑΕ, Ομάν, Μπαχρέιν, Κύπρος, Γεωργία, Αζερμπαϊτζάν, Αμπχαζία, Λίβανος, Συρία, Υεμένη, Ιράκ, Κουβέιτ, Αίγυπτος, Λιβύη κ.ά. Παράλληλα η «τουρκική σφαίρα επιρροής» περιλαμβάνει επίσης χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, καθώς και τις περιοχές της νότιας Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, του Κουμπάν, της περιοχής του Ροστόφ και των δημοκρατιών του Βόρειου Καυκάσου.

Χάρτης της Τουρκίας - Stratfor

Πως αντιδρά η Ρωσία

Οι αντιδράσεις των Ρώσων αξιωματούχων μετά την δημοσίευση του χάρτη ήταν πολλές μεταξύ άλλων η ρώσικη ιστοσελίδα vz.ru ανέφερε: «Υπερβαίνει το ύψος της, με τέτοιες υπερβολικές φιλοδοξίες» σημειώνει για τις επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας σε βάρος της Ρωσίας, δημοσιεύοντας σχετικές δηλώσεις του πρώτου αναπληρωτή προέδρου της Επιτροπής Άμυνας της Κρατικής Δούμας Αντρέι Κράσοφ: «Αν θέλουν να δοκιμάσουν τη δύναμη του ρωσικού πνεύματος και των όπλων μας, ας δοκιμάσουν». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής της επιτροπής του κοινοβουλίου της Κριμαίας για τη διπλωματία των ανθρώπων και τις διεθνείς σχέσεις Γιούρι Γκέμπελ που δήλωσε: «Κάποιος θα πρέπει να συμβουλέψει την τουρκική πλευρά να εγκαταλείψει τα όνειρα για τη ρωσική επικράτεια, αλλιώς μπορεί να είναι υπερβολική η αντίδραση λόγω τέτοιων υπερβολικών ορέξεων».

Ο Φρίντμαν για την Τουρκία

Συγκεκριμένα, ο Τζορτζ Φρίντμαν, ιδρυτής και εκδότης της παγκόσμιας εταιρείας πληροφοριών «Stratfor» τομ 2014 είχε προβλέψει ότι η Τουρκία μέχρι το 2050 θα έχει γίνει μια υπερδύναμη. «Κατά τα τελευταία 100 χρόνια η Τουρκία έχει μια πολύ περίεργη θέση που δεν είχε ποτέ στο παρελθόν, γιατί ήταν η πρώτη που περιβλήθηκε από τους Ευρωπαίους και στη συνέχεια από τους Ρώσους και κατόπιν από τους Αμερικανούς. Οι Αμερικανοί φεύγουν, οι Ρώσοι δεν ακολουθούν και οι Βρετανοί είναι απασχολημένοι με άλλα πράγματα. Ξαφνικά η Τουρκία ανοίγει τα φτερά της», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Φρίντμαν.

«Η Τουρκία είναι τώρα στην 17η θέση των μεγαλύτερων οικονομιών στον κόσμο. Είναι μεγαλύτερη από τη Σαουδική Αραβία. Έχει στρατό και στρατιωτική ικανότητα που είναι, ίσως, η καλύτερη στην Ευρώπη, εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο. Θα μπορούσε να νικήσει τους Γερμανούς σε ένα απόγευμα, τους Γάλλους σε μια ώρα εάν εμφανισθούν», συνέχισε. «Κάθε φορά που ο ισλαμικός κόσμος κατά τα τελευταία 1.000 χρόνια είχε ενοποιηθεί αυτό έγινε υπό την τουρκική εξουσία. Επί 500 χρόνια ήταν κάτω από την οθωμανική κυριαρχία και όταν ήταν κάτω από την οθωμανική κυριαρχία οι Άραβες είχαν μια υποδεέστερη θέση και οι Τούρκοι δημιούργησαν μια τάξη», δήλωσε ο Φρίντμαν.

Δείτε ακόμη:

Ισραήλ: Μειώθηκαν κατά 94% οι συμπτωματικοί ασθενείς μετά το εμβόλιο
Η Τζένιφερ Γκέιτς εμβολιάστηκε και τρολάρει τους συνωμοσιολόγους για το… τσιπάκι του πατέρα της
Ανοσία, ένα όνειρο… θερινής νυκτός

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις