Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κλοπές καταλύτες: «Κυνηγοί μετάλλων» βάζουν στο στόχαστρο τους καταλύτες
ΕΛΛΑΔΑ

Κλοπές καταλύτες: «Κυνηγοί μετάλλων» βάζουν στο στόχαστρο τους καταλύτες

Κλοπές καταλύτες: Συνελήφθησαν δύο Ρομά στα Άνω Λιόσια που σήκωναν με γρύλο τα αυτοκίνητα και έκοβαν τους καταλύτες.

Το alphafreepress.gr είχε επισημάνει το φαινόμενο, σε εκτενές ρεπορτάζ, ήδη από τις 29 Δεκεμβρίου, του περασμένου χρόνιου. «Για τα καλά, πλέον», έγραφε στο ρεπορτάζ «έχουν μπει στο στόχαστρο ομάδων διαρρηκτών, κυρίως Ρομά, οι καταλύτες των αυτοκινήτων, κατά προτίμηση από τους ίδιους παλαιών μοντέλων, που είναι μεγαλύτεροι, άρα περιέχουν πιο μεγάλα ποσοστά των ακριβών μετάλλων, που τους ενδιαφέρουν κι έχουν «αξία πώλησης» στη λεγόμενη μαύρη αγορά». Τα πάρα πάνω γράφονταν με αφορμή τη σύλληψη δύο ημεδαπών για τέσσερις με πέντε κοπές καταλυτών από σταθμευμένα αυτοκίνητα και ήδη σήμαιναν συναγερμό καθώς διαφαινόταν πλέον η «ρότα», που θα ακολουθούσαν κι άλλες παρόμοιες σπείρες.

Πέτρος Καρσιώτης - Πορτραίτο

από τον Πέτρο Καρσιώτη

Σαράντα πέντε ημέρες μετά, η Αστυνομία ανακοινώνει ότι «συνελήφθησαν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, πρωινές ώρες στα Άνω Λιόσια, από αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης (Ομάδα ΔΙ.ΑΣ.), δύο ημεδαποί, ηλικίας 18 και 22 ετών, για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών». Λίγο πριν, συνεχίζει η ανακοίνωση, ανωτέρω κατηγορούμενοι, προσέγγισαν φορτηγό και αφαίρεσαν από το εσωτερικό του τσαντάκι, που περιείχε χρηματικό ποσό και κινητό τηλέφωνο και διέφυγαν με αυτοκίνητο. Αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που έσπευσαν άμεσα στο σημείο, εντόπισαν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν οι δύο Ρομά, τους ακινητοποίησαν και τους οδήγησαν στο Τμήμα Ασφαλείας Φυλής.

Καταλύτης

Κλοπές καταλύτες: Βρήκαν καταλύτη στο πορτ μπαγκάζ

Στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, στη διάρκεια της έρευνας, βρέθηκε και κατασχέθηκε καταλύτης Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου! Και συνεχίζει η Αστυνομία: «Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι ανωτέρω από τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2020, εντόπιζαν σταθμευμένα αυτοκίνητα σε περιοχές της Δυτικής Αττικής και με χρήση “γρύλων” τα ανύψωναν και αφαιρούσαν τον καταλύτη. Αυτό το επιτύγχαναν είτε κόβοντας αυτόν, είτε αφαιρώντας ολόκληρο το σύστημα εξάτμισης. Σε κάποιες περιπτώσεις που στα σταθμευμένα οχήματα δεν ήταν εφικτή η επί τόπου αφαίρεση του καταλύτη, τα αφαιρούσαν και τα οδηγούσαν σε ερημικά σημεία από όπου αφαιρούσαν τον καταλύτη».

Από τη μέχρι τώρα έρευνα, εξιχνιάστηκαν 25 περιπτώσεις κλοπών καταλυτών από Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα και κλοπή αυτοκινήτου, στις περιοχές των Άνω Λιοσίων και Αχαρνών. Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε από το Τμήμα Ασφαλείας Φυλής, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, καταλήγει η Αστυνομία. Στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου, σε συνέχεια άλλων κλοπών και συλλήψεων, πληροφόρησε ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της ΄Ενωσης Αστυνομικών Αθηνών, Χρήστος Μπαλάσκας, ότι αστυνομικοί περιπολικού της ΄Αμεσης Δράσης εντόπισαν και συνέλαβαν στη Λεωφόρο Μαραθώνος, μέσα σε αυτοκίνητο, πέντε Ρομά και στο πόρτ μπαγκάζ βρήκαν και κατάσχεσαν κλεμμένο καταλύτη. Η κλοπή είχε γίνει λίγο νωρίτερα από σταθμευμένο αυτοκίνητο στην περιοχή του Γέρακα.

ΔΙΑΣ

 

Κλοπές καταλύτες: Οι «κυνηγοί μετάλλων»

Είναι γεγονός ότι και οι εγχώριες σπείρες, τα μέλη των οποίων αποκαλούνται «κυνηγοί μετάλλων» έχουν αντιγράψει την «πατέντα» ξένων διαρρηκτών, οι οποίοι, όπως φαίνεται και σε σχετικά βίντεο από τη Μ. Βρετανία και αλλού, κόβουν και κλέβουν σε χρόνο ρεκόρ τους καταλύτες των σταθμευμένων αυτοκινήτων για να τους πουλήσουν σε υψηλές τιμές λόγω των συστατικών που περιέχουν. Ήδη αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ σε διαφορετικά σημεία της Αττικής, έχουν συλλάβει δράστες κλοπών των καταλυτών από αυτοκίνητα τα οποία οι ιδιοκτήτες τους είχαν σταθμεύσει σε δρόμους συνοικιών, στην Πεύκη και στο Χαλάνδρι.

Ο λόγος, που οι οργανωμένες σπείρες προχωρούν στο κόψιμο και την αφαίρεση των καταλυτών των οχημάτων είναι ότι αυτοί περιέχουν, ως συστατικά ενίσχυσης, ιδιαίτερα οι παλαιοί, πολύτιμα μέταλλα, όπως πλατίνα, παλλάδιο, ρόδιο, τα οποία αυξάνουν την τιμή πώλησης σε παράνομα σκραπατζίδικα.

Κλοπές καταλύτες: Ο διαρρήκτης με τα πριόνια

Στις συλλήψεις για τους δράστες της αφαίρεσης των καταλυτών που αιφνιδιάζουν τους ιδιοκτήτες των οχημάτων όταν επιβιβάζονται και διαπιστώνουν ότι δεν έχουν… καταλύτη, πρέπει να αναφερθεί και αυτή ενός 27χρονου, στο Χαλάνδρι, ο οποίος κατηγορήθηκε για κλοπές κατά συρροή. Σε έλεγχο που έγινε στο όχημά του, βρέθηκαν δύο κομμένοι καταλύτες και τέσσερα πριόνια(!).

Στην Αγγλία, η κλοπή των καταλυτών αποτελεί ένα συχνό φαινόμενο, αφού μόνο το 2019 αφαιρέθηκαν 13.000 καταλύτες, έναντι 2.000 το 2018. Οι αετονύχηδες, αναφέρουν τα σχετικά ρεπορτάζ, είναι τόσο καλά εκπαιδευμένοι που με ένα γρύλο σαν αυτό που έχουν τα βουλκανιζατέρ και ελάχιστα εργαλεία, μπορούν σε λίγα δευτερόλεπτα να κόψουν ένα καταλύτη και να γίνουν καπνός, ακόμα και τη μέρα.

Συνεργείο
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις