Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κακοκαιρία Μήδεια Αττική live: Κλείνει η Εθνική Αθηνών – Λαμίας, σοβαρά προβλήματα
ΣΑΡΩΝΕΙ Η ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

Κακοκαιρία Μήδεια Αττική live: Κλείνει η Εθνική Αθηνών – Λαμίας, σοβαρά προβλήματα

Κακοκαιρία Μήδεια Αττική live: Πολύ έντονες χιονοπτώσεις αναμένονται και σε Εύβοια, Βοιωτία και Κρήτη - Οι τρεις παράγοντες που φέρνουν μεγαλύτερο χιονιά αύριο Τρίτη σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο

Κλείνει από τις 19:00 και για 12 ώρες η Εθνική Οδός Αθηνών-Λαμίας λόγω της κακοκαιρίας «Μήδεια» που σαρώνει τη χώρα με πυκνές χιονοπτώσεις. H ΓΓ Πολιτικής Προστασίας έλαβε την απόφαση για το κλείσιμο της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας από σήμερα στις 19:00 έως τις 7 το πρωί της Τρίτης, καθώς αναμένεται δεύτερο κύμα κακοκαιρίας. Υπενθυμίζεται ότι στις 11:00 πραγματοποιήθηκε έκταση σύσκεψη στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, με τους περιφερειάρχες Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Αττικής και Πελοποννήσου για την αποτίμηση της μέχρι τώρα κατάστασης της κακοκαιρίας. Από νωρίς το πρωί η Εθνική Οδός Αθηνών-Λαμίας, από το ύψος της γέφυρας Καλυφτάκη (Κηφισιά) μέχρι τη Λαμία είναι κλειστή, με ΙΧ να δημιουργούν τεράστιες ουρές εν μέσω της ισχυρής χιονόπτωσης.

Την ίδια ώρα, οι μετεωρολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για νέο γύρο χιονοπτώσεων που αναμένεται να σαρώσει την Αττική αλλά και άλλες περιοχές από το απόγευμα, καθώς θα βρίσκεται σε εξέλιξη το νέο κύμα κακοκαιρίας.

Η κακοκαιρία Μήδεια σαρώνει την Αττική

Η δεύτερη φάση της κακοκαιρίας “Μήδεια” βρίσκεται σε εξέλιξη, με εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες, θυελλώδεις ανέμους και χιονοπτώσεις, ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας, ενώ τα βόρεια προάστια της Αττικής “ντύθηκαν” στα λευκά. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία προχώρησε σε 120 κοπές δέντρων σε όλη τη χώρα. Στην Αττική ήταν οι περισσότερες, και συγκεκριμένα σε Σταμάτα, Άγιο Στέφανο και Διόνυσο. Παράλληλα, πυροσβέστες έχουν μεταφέρει νεφροπαθείς σε νοσοκομεία και ηλικιωμένους σε εμβολιαστικα κέντρα 30 άτομα σε όλη τη χώρα.

Αττική: Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί – Πού χρειάζονται αλυσίδες

Σύμφωνα με ενημέρωση από την Αστυνομία, η κυκλοφορία των οχημάτων στην Αττική έχει διακοπεί λόγω χιονόπτωσης, στα παρακάτω σημεία:

– Επί της Λεωφόρου Πάρνηθος, από το ύψος της ταβέρνας δεξιώσεων “Ermitaz Hall”, ρεύμα κυκλοφορίας προς “REGENCY CAZINO MONT PARNES”.

– Επί της Λ. Φυλής, στο ύψος του καταστήματος το “Χρυσό Βαρέλι”, ρεύμα κυκλοφορίας προς Δερβενοχώρια.

– Aπό το ύψος του Α/Κ Καλυφτάκη (χ/θ 20,600) μέχρι το ύψος ΗΜ.Κ.Σχηματαρίου-όρια Τ.Τ.Αυτοκινητοδρόμων Π.Α.Θ.Ε. Βοιωτίας (χ/θ 58, 520) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. (από ώρα 05:15’).

– Λόγω της σφοδρότητας του καιρικού φαινομένου και για λόγους ασφαλείας οδηγών και οχημάτων, η Εθνική Οδός από τον κόμβο Καλυφτάκη (Κηφισιά) έως τη Λαμία θα παραμείνει κλειστή. Οι οδηγοί ήδη με αναστροφή επιστρέφουν από τα σημεία εισόδου στον αυτοκινητόδρομο. Στο επόμενο τρίωρο θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση (από ώρα 05:30).

– Επί της Λ. Διονύσου από το ύψος του Γηπέδου Διονύσου έως το ύψος του Πάρκου Ανατολής και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας (από ώρα 21:35).

– Περιφερειακή οδός Πεντέλης – Ν. Μάκρης από το “Νοσοκομείο 414” έως “θέση Άγιος Πέτρος”.

– Για φορτηγά άνω των 3,5 τόνων επί της Ε.Ο. Αθηνών – Κορίνθου από τα Διόδια Ελευσίνας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας καθώς και από τα διόδια Καλαμακίου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα.(από ώρα 08:45’)

– Ε.Ο. Ελευσίνας – Θηβών από τον Κόμβο Μάνδρας προς Βίλια.(από ώρα 08:45’)

– Οδός Αναστάσεως, από το Νεκροταφείο προς Υμηττό, Παπάγου.

– Για φορτηγά άνω των 3,5 τόνων επί της Λ. Αθηνών από το ύψος του Ψ.Ν.Α. “ΔΑΦΝΙ”, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Κόρινθο.

– Λ. Αλίμου-Κατεχάκη προς Καλοπούλα, από ύψος Προφυλακίου Καισαριανής (από σταθμό της Τάξης).

Η ανακοίνωση της ΓΑΔΑ:

“Λόγω της σφοδρότητας του καιρικού φαινομένου και για λόγους ασφαλείας οδηγών και οχημάτων, η εθνική οδός από τον κόμβο Καλυφτάκη (Κηφισιά) έως τη Λαμία θα παραμείνει κλειστή. Οι οδηγοί ήδη με αναστροφή επιστρέφουν από τα σημεία εισόδου στον αυτοκινητόδρομο. Στο επόμενο τρίωρο θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση (από ώρα 05:30).

Επίσης, στην Αττική, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την αστυνομία, ώρα 07.20, τα αυτοκίνητα κινούνται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες στην Παλαιά εθνική οδό Αθήνας- Θήβας, από τον κόμβο Βιλίων μέχρι τα Βίλια και στην οδό Αναστάσεως στου Παπάγου, από το Νεκροταφείο προς τον Υμηττό. Παραμένει κλειστή η κυκλοφορία στους παρακάτω δρόμους: Λ. Πάρνηθος, από το ύψος της αίθουσας δεξιώσεων Ermitaz Hall, ρεύμα κυκλοφορίας προς καζίνο, Λ. Φυλής, στο ύψος της ταβέρνας “το Χρυσό βαρέλι” ρεύμα κυκλοφορίας προς Δερβενοχώρια. Λ. Διονύσου από το ύψος του Γηπέδου Διονύσου, μέχρι το Πάρκο Ανατολής”.

Αντιολισθητικές αλυσίδες στην Κηφισίας από το Αλσος Συγγρού

Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα στη λεωφόρο Κηφισίας, από το ύψος του Άλσους Συγγρού, σύμφωνα με την Τροχαία, τόσο για λόγους ασφαλείας όσο και για να μην δημιουργηθούν προβλήματα από πιθανή ακινητοποίηση οχημάτων λόγω ολισθηρότητας. Σημειώνεται ότι, γύρω στις 8 το πρωί, δημιουργήθηκε ανάλογο πρόβλημα στη λεωφόρο Κηφισιάς, στο ύψος της πλατείας Πλατάνων στην Κηφισιά, όταν λόγω του χιονιού γλίστρησε λεωφορείο και ακινητοποιήθηκε, με αποτέλεσμα να κλείσει μέρος του δρόμου και για αρκετή ώρα η κίνηση να γίνεται με δυσχέρεια. Το πρόβλημα αποκαταστάθηκε με παρέμβαση της Τροχαίας που ρυθμίζει την κυκλοφορία.

Πατούλης: 100 εκχιονιστικά στους δρόμους της Αττικής

Την εξέλιξη των ακραίων καιρικών φαινομένων παρακολουθεί με αυξημένη ετοιμότητα και διαρκή επιφυλακή, δρώντας άμεσα για την αντιμετώπισή τους, όλος ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, ο οποίος κρίθηκε ιδιαίτερα αποτελεσματικός στην αντιμετώπιση του πρώτου κύματος. Κατόρθωσε να κρατήσει ανοιχτό ολόκληρο το κεντρικό οδικό δίκτυο αρμοδιότητας της Περιφέρειας, επιχειρώντας δράσεις διάνοιξης με 100 εκχιονιστικά και άλλα βαριά μηχανήματα, ενώ έχει διανείμει στους δήμους και έχει ρίξει, από νωρίς χθες το βράδυ, περισσότερους από 5.000 τόνους αλάτι.

Την ικανοποίησή του για αυτήν την αποτελεσματικότητα εξέφρασε ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, τον οποίο “συνάντησε” το ΑΠΕ-ΜΠΕ στη λεωφόρο Κηφισίας κατά την επιθεώρηση του οδικού δικτύου. Ο κ. Πατούλης μόλις είχε αποχωρήσει από το Κέντρο Διαχείρισης Αποχιονισμού στη Διεύθυνση Ελέγχου και Συντήρησης Έργων (ΔΕΣΕ) της Περιφέρειας, στο Καπανδρίτι, όπου από νωρίς χθες συντονίζει το έργο της Πολιτικής Προστασίας ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, Βασίλης Κόκκαλης.

Διακοπές ρεύματος σε Αττική και Περιφέρεια

Σε Αττική (Βόρεια), Σποράδες, Εύβοια και χωριά της Ηπείρου εντοπίζονται αυτή την ώρα σημαντικότερα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση εξαιτίας της κακοκαιρίας “Μήδεια”.

Στην Αττική περιοχές της Εκάλης, Δροσιάς, Αγ.Στεφάνου, Ροδόπολης, Σταμάτας, Μαρκόπουλου Ωρωπού, Καπανδριτίου, Αυλώνας και Καλάμου.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα, τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στη Εύβοια, όπου το κύμα κακοκαιρίας είναι σφοδρό, και τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα πρόσβασης για την αποκατάσταση των βλαβών λόγω της χιονόπτωσης κυρίως στο Βόρειο τμήμα σε χωριά πλησίον της Αιδηψού αλλά και του Μαντουδίου.

Κακοκαιρία “Μήδεια”: Πού έφτασε η θερμοκρασία σχεδόν -20 βαθμούς

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες καταγράφηκαν στα βόρεια τμήματα της χώρας το πρωί της Δευτέρας. Η ελάχιστη θερμοκρασία έφτασε στους -19.9 βαθμούς Κελσίου στο Μεσόβουνο Κοζάνης. Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι 8 σταθμοί του δικτύου που κατέγραψαν τις χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες. Παράλληλα θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι επικρατούν στα πελάγη αλλά και σε παράκτιες και νησιωτικές περιοχές. Η μέγιστη ριπή που ανέμου καταγράφηκε στην Παξιμάδα Καρύστου στις 06:14 και ήταν ίση με 118 χλμ/ώρα. Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι 8 ισχυρότερες ριπές ανέμου που κατέγραψε το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου.

Καλλιάνος: Από το βράδυ επέλαση του χιονιά στην Αττική

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο, από το βράδυ, σήμερα, Δευτέρα τα φαινόμενα θα γίνουν ακόμη πιο έντονα.

Μέχρι το βράδυ, χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα, δηλαδή στο Πήλιο, τις Σποράδες, την Εύβοια, την Ανατολική Στερεά και την Ανατολική Πελοπόννησο. Σε αυτές τις περιοχές οι χιονοπτώσεις θα συνεχίζονται ακόμη και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα με εξάρσεις και υφέσεις.

Αύριο Τρίτη

– Λόγω των ακόμη χαμηλότερων θερμοκρασιακών τιμών, της σύγκλισης ανέμων πάνω από την Εύβοια, αλλά και των πολύ αυξημένων τιμών της σχετικής υγρασίας, αναμένονται εξάρσεις με χιονοπτώσεις και νέα σοβαρή επιδείνωση του καιρού στην περιοχή Εύβοιας – Βοιωτίας και Αττικής με πολύ πυκνές χιονοπτώσεις μέχρι τα πεδινά, ίσως και τα παραθαλάσσια τμήματα.

– Αξιόλογες χιονοπτώσεις αναμένονται από τα βορειοδυτικά στα βόρεια μέχρι τα βορειοανατολικά τμήματα του νομού Αττικής, κατά διαστήματα μέχρι αργά το βράδυ της Τρίτης.

– Στο κέντρο της Αθήνας η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 3 βαθμούς Κελσίου.

Στα Δυτικά και στα Βόρεια της χώρας θα έχουμε ηλιοφάνεια με πολύ ισχυρό παγετό στα ορεινά.

Η θερμοκρασία θα φτάσει τους -20 βαθμούς Κελσίου στα βόρεια ορεινά.

Αιγαίο: Βοριάδες εννέα μποφόρ

Στο Αιγαίο οι βοριάδες θα είναι πολύ ενισχυμένοι με εντάσεις εννέα μποφόρ.

Η αίσθηση του ψύχους στην Ανατολική και την Νότια Ελλάδα θα είναι πολύ μεγαλύτερη.

Χιονοπτώσεις αναμένονται αύριο και στα ορεινά μέχρι τα ημιορεινά της Κρήτης με τοπικά πολύ έντονες χιονοπτώσεις. Στα ορεινά της Κρήτης υπάρχει κίνδυνος εγκλωβισμού χωριών λόγω της αναμενόμενης έντονης χιονόπτωσης.

Από την Τετάρτη σταδιακά η κακοκαιρία αναμένεται να εξασθενήσει.

Ζιακόπουλος: Έρχονται χιονοπτώσεις σε όλο το λεκανοπέδιο

Χιονόπτωση στην Αθήνα, από αργά το απόγευμα της Δευτέρας μέχρι και το βράδυ της Τρίτης, προβλέπει και ο μετεωρολόγος Δημήτρης Ζιακόπουλος. «Χιονοπτώσεις σε όλο το λεκανοπέδιο με υφέσεις και εξάρσεις, ενώ χιονοστρώσεις αναμένονται από τα 150 μέτρα. Χικονοστρώσεις μικρού πάχους είναι πιθανό να παρατηρηθούν και μέσα στην Αθήνα κυρίως το πρωί και το μεσημέρι της Τρίτης» είναι η αναφορά του.

Κολυδάς: Χιόνια ακόμα και σε πεδινές περιοχές

Ο Θοδωρής Κολυδάς από την πλευρά του, επισημαίνει πως το βράδυ της Δευτέρας αναμένονται χιόνια ακόμα και σε πεδινές περιοχές, οι θερμοκρασίες θα κινηθούν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ ύφεση αναμένεται από το βράδυ της Τρίτης.

Σε ανάρτησή του στο Twitter επισημαίνει πως «πριν ξεκινήσει η κακοκαιρία μιλάνε οι Μετεωρολόγοι και ακούνε ειδικοί & πολιτες Όταν αρχίσει, μιλά ο καιρός και ενεργούμε ανάλογα όλοι μας. Καλημέρα σας. Υ. Γ. Η ΘΕΩΡΊΑ ΈΓΙΝΕ ΠΡΑΞΗ – Από χθεσινή ανάρτηση σε ομαδα».

Στην προηγούμενη πρόβλεψή του, ο διευθυντής της ΕΜΥ ανέφερε πως «Ήρθε η ώρα η θεωρία να προκαθορίσει τα μελλούμενα. Η μεταφορά στροβιλισμού στα 500 πάνω κάτω ταιριάζει και στα δυο».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις