Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / s400 Τουρκία – ΗΠΑ: Αμετακίνητος ο Ερντογάν, παρά τις πιέσεις
ΚΟΣΜΟΣ

s400 Τουρκία – ΗΠΑ: Αμετακίνητος ο Ερντογάν, παρά τις πιέσεις

s400 Τουρκία - ΗΠΑ: «Οι S-400 θέτουν σε κίνδυνο τη ασφάλεια του ΝΑΤΟ» - Τι δηλώνουν Ιμπραήμ Καλίν και Χουλουσί Ακάρ

Αμετακίνητη στην θέση της σχετικά με την αγορά των ρωσικών πυραύλων S400 μένει η Τουρκία παρά τις πιέσεις που δέχεται από τις ΗΠΑ. Για άλλη μία φορά, ο Ερντογάν «δείχνει» την Αθήνα υπενθυμίζοντας πως η Ελλάδα έχει S-300. Το νέο επεισόδιο στην συγκεκριμένη υπόθεση περιλαμβάνει τον εκπρόσωπο του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος σε συνέντευξή του στο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι TRT Haber δήλωσε πως η Τουρκία δεν θα κάνει πίσω όσον αφορά στους S-400 και πως παρά τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί, θα επιδιώξει να βρεθεί μία λύση μέσω του διαλόγου.

Η Ουάσιγκτον από τον Δεκέμβριο, παρά τις επιφυλάξεις του στενού φίλου του Ερντογάν, του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχει επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για την συγκεκριμένη αγορά. Κυρώσεις τις οποίες θέλει να αποφύγει η Άγκυρα, χωρίς ωστόσο να «σπάσει» την εν λόγω συμφωνία με την Ρωσία. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ λίγα 24ωρα πριν, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση επανέλαβε την σταθερότητα των ΗΠΑ στην θέση πως οι S-400 δεν θα έπρεπε να αγοραστούν από την Τουρκία, καθώς απειλούν την ασφάλεια της τεχνολογίας του ΝΑΤΟ και δεν συνάδουν και με τις δεσμεύσεις της Τουρκίας ως μέλους της Συμμαχίας. «Αυτή η συναλλαγή από τη Ρωσία, όπως γνωρίζετε, πυροδότησε τις κυρώσεις CAATSA βάσει της νομοθεσίας των ΗΠΑ και έχουμε και συνεχίζουμε να παροτρύνουμε την Τουρκία να μην διατηρήσει αυτό το σύστημα», είπε.

s400 Τουρκία: Δεν θα υποχωρήσουμε

Από την άλλη, ο Ιμπραήμ Καλίν στην συνέντευξή του, δήλωσε πως «η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει σε ό,τι αφορά την αγορά του ρωσικού αμυντικού συστήματος S-400, για την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις στην Άγκυρα», σημειώνοντας ωστόσο πως η Άγκυρα θα μπορούσε να προτείνει τη μερική ενεργοποίηση του συστήματος των S-400, στις διαπραγματεύσεις της με τις ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται επίσης πως επί του θέματος έχει τοποθετηθεί και ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος έδειξε για ακόμα μία φορά την Ελλάδα.

Έκανε λόγο για «μοντέλο Κρήτης σαν αυτό για τους S-300», λέγοντας πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στην περίπτωση της Τουρκίας, ενώ έκανε ένα ακόμα βήμα λέγοντας πως πολλές χώρες του ΝΑΤΟ έχουν ρωσικά όπλα από την εποχή που ήταν μέλη του Συμφώνου της Βαρσοβίας. «Όποιο μοντέλο εμφανίζεται να υπάρχει με τους S-400 στην Κρήτη, είμαστε ανοιχτοί να το συζητήσουμε» είπε ο Ακάρ, όπως σημειώνει η Cumhuriyet.

s400 Τουρκία: Η Άγκυρα επιχειρεί προσέγγιση με τις ΗΠΑ

Μπορεί πάντως η Τουρκία να μοιάζει ανυποχώρητη, είναι γεγονός όμως πως η ρητορική της έχει αλλάξει από την εκλογή του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία. Μία πρώτη επίσημη προσέγγιση θα γίνει τα ερχόμενα 24ωρα όταν και ο νέος ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν, θα συζητήσει τα θέματα αυτά με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κάτι που αποκαλύφθηκε κατά την προαναφερθείσα συνέντευξη Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Δείτε ακόμη
Ο ΥΠΕΞ του Μπάιντεν “τα χώνει” στην Τουρκία – “Να επανεξετάσουμε το θέμα των κυρώσεων”
Μάας: Ξεχάστε το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία – Πανηγυρίζουν τα τουρκικά ΜΜΕ
Ακάρ: “Οι Έλληνες να σταματήσουν την απειλητική ρητορική” – Υποδείξεις για τα νησιά
200 χρόνια από την Επανάσταση: Οι “μπίλιες” της ιστορίας
Heron, UAVs, ρουκέτες Rampage: Τα πανίσχυρα ισραηλινά όπλα που εξετάζει η Ελλάδα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις