Ερντογάν αστροναύτης: Μια προσπάθεια γλωσσικής κάθαρσης

ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν αστροναύτης: Μια προσπάθεια γλωσσικής κάθαρσης

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Ζαχάρης

Ερντογάν αστροναύτης: Ο Ερντογάν θέλει να εκτουρκίσει τις λέξεις «αστροναύτης» και «κοσμοναύτης» γιατί έχουν ελληνική ρίζα.

12.02.2021 | 17:01

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μας έχει συνηθίσει σε κάθε είδους παραδοξότητες, που βασίζονται στον παντουρκισμό και πανισλαμισμό που πρεσβεύει και προωθεί. Αυτή τη φορά όμως φαίνεται πως το… τερμάτισε. Έχοντας στο μυαλό του το επετειακό 2023, όπου συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την ίδρυση της τουρκικής δημοκρατίας, και τη θρυλούμενη προσγείωση στο φεγγάρι τουρκικού διαστημοπλοίου, φροντίζει και για τις… λεπτομέρειες. Και αυτές έγκεινται στην κάθαρση της τουρκικής γλώσσας από «διαστημικές» λέξεις που έχουν ελληνική ρίζα και την αντικατάστασή τους από τουρκικές. Πρόκεται για τις λέξεις «αστροναύτης» και «κοσμοναύτης», που χρησιμοποιούνται ως astronot και kozmonot σήμερα στην τουρκική γλώσσα και για τις οποίες ζητείται επειγόντως εκτουρκισμός.

Έτσι, ανακοινώνοντας το διαστημικό πρόγραμμα της Τουρκίας,  ο Ερντογάν ζήτησε από τους Τούρκους γλωσσολόγους ν’ αναζητήσουν και να καταλήξουν σε καθαρή απόδοση των όρων «αστροναύτης» και «κοσμοναύτης» που σήμερα παραπέμπουν στην ελληνική ρίζα, όπως και στις περισσότερες γλώσσες του κόσμου. «Κάνω έκκληση στους γλωσσολόγους μας, να βρουν ένα τουρκικό όνομα για Τούρκους διαστημικούς ταξιδιώτες», ανέφερε χαρακτηριστικά, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις στα socia media.

Ερντογάν αστροναύτης: Η πρόταση του Μπαχτσελί

Υπερθεματίζοντας στην έκκληση του Ερντογάν, ο κυβερνητικός του εταίρος -και ηγέτης του ακροδεξιού MHP- Ντεβλέτ Μπαχτσελί, πρότεινε να αντικατασταθεί η λέξη «astronot» με το «Cacabey», που παραπέμπει στον εμίρη του Κιρσεχίρ Nurettin Cibrilbin Cacabey, που τον 13ο αιώνα επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αστρονομία. Ο Cacabey έχτισε στην πόλη μεντρεσέ (ιεροσπουδαστήριο) που λειτούργησε ως γυμνάσιο αστρονομίας, ενώ κατασκεύασε -σύμφωνα με τους Τούρκους- και το πρώτο παρατηρητήριο. Σήμερα ο μεντρεσές του Cacabey διασώζεται στο Κιρσεχίρ, στο κέντρο της Τουρκίας, και αποτελεί τουριστικό αξιοθέατο.

Ο μεντρεσές του Cacabey

 

Ερντογάν αστροναύτης: Το τουρκικό διαστημικό πρόγραμμα

«Ο πρώτος μας στόχος είναι να προσεληνωθούμε μέχρι το 2023, στην 100ή επέτειο από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας και πιστεύω ότι οι μηχανικοί και επιστήμονές μας θα καταφέρουν να φέρουν σε πέρας αυτή την αποστολή», δήλωσε χαρακτηριστικά την Τρίτη, κατά την παρουσίαση του Εθνικού Διαστημικού Προγράμματος της Τουρκίας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι θα υπάρξει και ένα δεύτερο στάδιο, το 2028, στο οποίο στόχος είναι η Τουρκία να έχει καταστεί αυτοδύναμη, κατασκευάζοντας τους δικούς της πυραύλους. Εφόσον το πετύχει, όπως είπε, θα ανήκει πλέον στο μικρό κλαμπ των χωρών που θα είναι σε θέση να διεξάγουν επιστημονικές έρευνες στη Σελήνη και να τις αξιοποιεί για την ανάπτυξη νέων και πρωτοπόρων τεχνολογιών.

Ερντογάν αστροναύτης: Δορυφόροι παντού

Ο Ερντογάν δεν έμεινε όμως εκεί και ανέβασε τον πήχη πιο ψηλά, στοχεύοντας να καταστήσει την Τουρκία υπολογίσιμη δύναμη στη μάχη για την κατάκτηση του διαστήματος. «Ο δεύτερος στόχος είναι να δημιουργήσουμε ένα κλάδο παγκόσμιας εμβέλειας, ο οποίος θα μπορεί να είναι ανταγωνιστικός στο πεδίο της ανάπτυξης των δορυφόρων της επόμενης γενιάς», υπογράμμισε ο ίδιος. Με τον τρόπο αυτό, «θα ανοίξουμε τον δρόμο για την ανάπτυξη των δικών μας συστημάτων και εφαρμογών πλοήγησης στους τομείς της άμυνας, της γεωργίας, της πολεοδομικής συγκρότησης και των αυτόνομων (χωρίς οδηγούς) οχημάτων», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, αναφέροντας ακόμη την μετεωρολογία και την αστρονομία ως τομείς στους οποίους επιδιώκει να πρωταγωνιστήσει η Τουρκία.

 

Ερντογάν αστροναύτης: Και διαστημικός σταθμός

Ο Ερντογάν έκανε, μάλιστα, λόγο και για την εγκατάσταση ενός διαστημικού σταθμού-παρατηρητηρίου, ενδεχομένως με δυνατότητα ανθρώπινης παρουσίας, γεγονός που εκτιμάται ότι θα αναβαθμίσει περαιτέρω τις δυνατότητες της Τουρκίας. Ισχυρίστηκε, επίσης, ότι έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή και ενός εγχώριου δορυφόρου νέας γενιάς – του IMECE – οι δοκιμές του οποίου θα ξεκινήσουν σύντομα. Σημειώνεται ότι η Τουρκία έχει ήδη εκτοξεύσει και θέσει σε τροχιά επτά δορυφόρους – κάτι που, ανάμεσα στα άλλα, της προσφέρει και σημαντικά πλεονεκτήματα σε στρατιωτικό επίπεδο, καθώς οι σύγχρονοι πόλεμοι κρίνονται σε μεγάλο βαθμό τόσο από τη συλλογή πληροφοριών και εικόνων όσο και από τα «έξυπνα» οπλικά συστήματα που πλήττουν με ακρίβεια τους στόχους τους, καθοδηγούμενα από συντεταγμένες που δίνουν οι δορυφόροι.

Ερντογάν αστροναύτης: Και η Ελλάδα;

Άμεσος κίνδυνος από τη διαστημική… δραστηριότητα της Τουρκίας δεν φαίνεται να υπάρχει για την Ελλάδα. Περισσότερο γλωσσικός ίσως, καθώς αν η λέξη κοσμοναύτης αντικατασταθεί από την Cacabey υπάρχει μεγάλος φόβος να την… υιοθετήσουν και άλλες χώρες και η ελληνική σταδιακά να πέσει στην… αφάνεια. Από την άλλη, μεσοπρόθεσμα θα πρέπει να προσέξουμε το θέμα της κατασκοπίας, των πληροφοριών δηλαδή, που θα μπορούν να αντλούν για τις θέσεις και τη διάταξη των ελληνικών στρατευμάτων οι Τούρκοι μέσω των δορυφόρων τους, καθώς και τη δυνατότητα παρεμβολής στις επικοινωνίας που δυνητικά θα έχουν.

Exit mobile version