Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Δίκη Τραμπ – Μπάιντεν: Σε ταχεία απαλλαγή ελπίζουν οι Ρεπουμπλικανοί
ΚΟΣΜΟΣ

Δίκη Τραμπ – Μπάιντεν: Σε ταχεία απαλλαγή ελπίζουν οι Ρεπουμπλικανοί

Δίκη Τραμπ - Μπάιντεν: Ο Αμερικανός πρόεδρος θέλει να δει αν οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές «θα αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Σε εξέλιξη βρίσκεται η δεύτερη δίκη του τέως Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην αμερικανική Γερουσία, με τη τελική ψηφοφορία να ενδέχεται να διεξαχθεί και εντός του Σαββατοκύριακου. Από την πλευρά του ο Τζο Μπάιντεν δηλώνει ανυπόμονος για τη στάση που θα κρατήσουν οι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές κατά τη δίκη. «Ακριβώς ανυπομονώ να δω τι θα κάνουν οι Ρεπουμπλικανοί φίλοι μου, αν θα αναλάβουν τις ευθύνες τους», δήλωσε σε σύντομη συνάντηση με τους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο. Ωστόσο, επιβεβαίωσε ότι δεν έχει πρόθεση να αναφερθεί στο θέμα αυτό με οιονδήποτε γερουσιαστή ιδιαίτερα.

Κατά τη σημερινή διεξαγωγή της δίκης τον λόγο αναμένεται να πάρει η πλευρά του τέως Αμερικανού προέδρου, η οποία ευελπιστεί σε ταχεία απαλλαγή του Τραμπ, ο οποίος κατηγορείται για «υποκίνηση σε εξέγερση» για τη φονική εισβολή στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου. Βέβαια εν πολλοίς το αποτέλεσμα θεωρείται αναμενόμενο. Πέρα από το γεγονός ότι πιθανότητα ούτε οι Δημοκρατικοί θα επιτρέψουν την διαπόμπευση ενός τέως προέδρου -ακόμα κι αν αυτός είναι ο Τραμπ- θεωρείται μάλλον απίθανο να συγκεντρωθούν οι 17 ψήφοι Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών, που απαιτούνται για να καταδικαστεί ο τέως πρόεδρος.

Αμερικανική γερουσία

Δίκη Τραμπ – Μπάιντεν: Τα σενάρια που διακινούνται

Σε κάθε περίπτωση, τα σενάρια της επόμενης ημέρας αναφορικά με την εξέλιξη της υπόθεσης δεν είναι και λίγα, καθώς φθάνουν τον αριθμό 8 και κανένα δεν περιλαμβάνει την καταδίκη του Τραμπ. Η όλη διαδικασία φαίνεται πως έχει περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα για τους Δημοκρατικούς, που επιθυμούν να… πάρουν πίσω το αίμα τους και να κάνουν επίδειξη ισχύος. Όσο για τον ίδιο τον Τραμπ και εφόσον αποφασίσει να συνεχίσει να συμμετέχει στα κοινά, δεδομένης της δημοφιλίας του στην εκλογική βάση, ή θα παραμείνει ηγέτης εσωκομματικής πτέρυγας ή θα προχωρήσει στον πολιτικό μετασχηματισμό του «πατριωτικού κινήματος», το οποίο είχε συσπειρωθεί γύρω από το σύνθημα «Πρώτα η Αμερική» (MAGA).

Ντόναλντ Τραμπ

 

Βέβαια στο μυαλό όλων παραμένει το ενδεχόμενο νέων ταραχών από το φανατισμένο όχλο, που θεωρεί ακόμα ότι το αποτέλεσμα των εκλογών υπήρξε νοθευμένο. Μακριά από το πολιτικό σκηνικό, ο ίδιος ο Τραμπ παραμένει κάτοχος της οικονομικής αυτοκρατορίας του και αν δει ότι εμπλέκεται σε κάποιου είδους δικαστικό κυκεώνα, υπάρχει πάντα η λύση της φυγής στο εξωτερικό.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις