Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Αυστραλία Έλληνες: Προάστιο του Σίδνεϊ μετονομάστηκε σε «μικρή Ελλάδα»
ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία Έλληνες: Προάστιο του Σίδνεϊ μετονομάστηκε σε «μικρή Ελλάδα»

Αυστραλία Έλληνες: Στόχος της συμβολικής κίνησης ήταν να τιμήσει την ιστορία, την πολιτιστική κληρονομιά και τη συνεχιζόμενη συνεισφορά της ελληνικής κοινότητας.

Κατόπιν σχετικής ψηφοφορίας του δημοτικού συμβουλίου της περιφέρειας Inner West του Σίδνεϊ της Αυστραλίας ένα ορισμένο τμήμα της πόλης θα ονομάζεται «Μικρή Ελλάδα». Συγκεκριμένα, πρόκειται για την περιοχή μεταξύ των οδών Λίβινγκστοουν και Βικτώρια στο Μάρικβιλ του Σίδνεϊ, στην οποία τα δεκάδες ελληνικά καταστήματα στους δρόμους μαρτυρούν την εδραιωμένη παρουσία της ομογένειας κατόπιν του μεταπολεμικού μεταναστευτικού κύματος από Ελλάδα και Κύπρο, που κορυφώθηκε τη δεκαετία του ’70.

Στόχος της συμβολικής κίνησης ήταν να τιμήσει την ιστορία, την πολιτιστική κληρονομιά και τη συνεχιζόμενη συνεισφορά της ελληνικής κοινότητας στο Μάρικβιλ, σύμφωνα με την ελληνική υπηρεσία της δημόσιας ραδιοφωνίας της Αυστραλίας SBS. Η σχετική εορταστική εκδήλωση για τη μετονομασία θα πραγματοποιηθεί στο δημαρχείο του Marrickville στις 25 Μαρτίου, προκειμένου να συμπίπτει με τον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης.

Ψησταριά

Αυστραλία Έλληνες: Ένα σχεδόν παγκόσμιο ρεκόρ

Αυτό που δεν είναι γενικότερα γνωστό, είναι ότι οι Έλληνες της Αυστραλίας σχετίζονται με ένα… σχεδόν παγκόσμιο ρεκόρ: Είναι δεύτερος μακροβιότερος πληθυσμός στη Γη. Πεθαίνουν σε μεγαλύτερη ηλικία από τους περισσότερους ανθρώπους στον πλανήτη και προσβάλλονται σε μικρότερο βαθμό από καρδιαγγειακές νόσους και καρκίνο. Οι ειδικοί άρχισαν να εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στους Έλληνες μετανάστες της Αυστραλίας ήδη από τη δεκαετία του ’80, όταν τα επίσημα στοιχεία θνησιμότητας κατέδειξαν ότι κατείχαν τη δεύτερη θέση μακροζωίας στον κόσμο μετά τους Ιάπωνες της Χαβάης. Οι έρευνες συνεχίστηκαν τα επόμενα χρόνια και το 2011 τα ευρήματα επιβεβαιώθηκαν ξανά: οι Ελληνοαυστραλοί πρώτης γενιάς συνεχίζουν να κατέχουν ένα από τα μεγαλύτερα προσδόκιμα ζωής στον κόσμο, γεγονός που εν πολλοίς συνδέεται με το ότι προσβάλλονται κατά 35% λιγότερο από καρδιαγγειακές νόσους και καρκίνο σε σχέση με τους υπόλοιπους κατοίκους της Αυστραλίας.

Γύρος

 

Το εντυπωσιακό είναι πως η συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα παρουσιάζει χαμηλότερη θνησιμότητα και από τους Ελληνες που ζουν στην Ελλάδα. Παρά τις εικασίες, τα στοιχεία που είχαν οι επιστήμονες στη διάθεσή τους δεν ήταν αρκετά για να εξηγήσουν το φαινόμενο, το οποίο έφτασε να αποκαλείται ως το «παράδοξο των Ελλήνων μεταναστών». Η γενικότερη πεποίθηση πάντως είναι ότι εμμένουν στην παράδοση και τη μεσογειακή διατροφή κατ’ αντιδιαστολή με τους… Ελλαδίτες.

Έλληνες Αυστραλίας
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις