Αθήνα

°C

ΤΕΤΑΡΤΗ

27

ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021

alphafreepress.gr / PLUS / Γραφικά χωριά Ελλάδα: Αυτά πρέπει να επισκεφτείς
PLUS

Γραφικά χωριά Ελλάδα: Αυτά πρέπει να επισκεφτείς

Γραφικά χωριά Ελλάδα: Είναι πολύ δύσκολο να διαλέξει κανείς ανάμεσα σε τόσα πανέμορφα ελληνικά χωριά.

Έχουμε συνηθίσει τα ξένα μέσα να παραμιλούν για την καλοκαιρινή γοητεία της Ελλάδας. Κάθε χρόνο παρελαύνουν στα ξένα μέσα οι καλύτερες ελληνικές παραλίες, τα ιδανικά νησιά για διακοπές στην Ελλάδα αλλά ακόμα και αφιερώματα για ελληνικά πανηγύρια και το φαγητό. Ωστόσο η Ελλάδα έχει και πανέμορφα γραφικά χωριά που μπορείς να τα επισκεφτείς οποιαδήποτε μέρα του χρόνου (καλύτερα την άνοιξη ή το φθινόπωρο). Είναι πολύ δύσκολο να διαλέξει κανείς ανάμεσα σε τόσα πανέμορφα ελληνικά χωριά. Ποιο από τα Ζαγοροχώρια να πρωτοδιαλέξεις; Ποιο πηλιορείτικο ορεινό παράδεισο να αφήσεις απ’ έξω; Σε ποιο βουνό της Πελοποννήσου να εστιάσεις και πώς να μην «ξεστρατίσεις» προς τη βόρεια Ελλάδα;

Άγιος Λαυρέντιος, Πήλιο

Το πιο όμορφο και ίσως λιγότερο προβεβλημένο χωριό του Πηλίου είναι χτισμένο μέσα στις αγριοκερασιές και τις καστανιές, το ιδανικό πλαίσιο για τα γοητευτικά αρχοντικά του σπίτια. Εδώ «φωλιάζει» η αυθεντική πηλιορείτικη αρχιτεκτονική, στα λιθόστρωτα καλντερίμια με τις περίτεχνες βρύσες. Το χωριό είναι επίσης γνωστό για τις γιορτές κερασιού και τσίπουρου στις αρχές κάθε καλοκαιριού.

Πήλιο

Νυμφαίο, Βίτσι

Έχει και η Βόρεια Ελλάδα τις ομορφιές της. Μάλιστα, το Νυμφαίο έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως ένας από τους 10 ομορφότερους παραδοσιακούς οικισμούς της Ευρώπης. Τα αρχοντικά και τα σοκάκια του αστράφτουν και δείχνουν εξαιρετικά καλοδιατηρημένα, οι διαδρομές περνούν από τοξωτά γεφυράκια και πλατείες και το δάσος ξεκινά σχεδόν μέσα στο χωριό.

Νυμφαίο

Συρράκο, Τζουμέρκα

Ηπειρώτικα αρχοντικά, πέτρα, κρήνες, καλντερίμια όπου περπάτησαν μεγάλοι έλληνες ποιητές, ευεργέτες και αγωνιστές, και θέα στους παραποτάμους του Καλλαρυτικού ποταμού. Το Συρράκο είναι ένα πραγματικό διαμάντι στα «παρθένα» Τζουμέρκα.

Τζουμέρκα

Βαλτεσινίκο, Μαίναλο

Από τα πιο ορεινά χωριά της Αρκαδίας, το Βαλτεσινίκο φωλιάζει ανάμεσα σε ελατοδάση στα 1.200 μέτρα υψόμετρο. Είναι αμφιθεατρικά χτισμένο και απολαμβάνει θέα που κόβει την ανάσα στις αντικρινές κορυφογραμμές. Παλιοί πύργοι, ιστορικές μονές, νερόμυλοι, πηγές, λαογραφικά μουσεία και πεζοπορικές διαδρομές θα κρατήσουν απασχολημένους όσους έχουν την τύχη να το επισκεφθούν.

Παλαιός Άγιος Αθανάσιος, Βόρας

Η «Αράχωβα» του Βορρά βρίσκεται στο Καϊμακτσαλάν, ξαναγεννήθηκε την τελευταία δεκαετία από τις στάχτες ενός σχεδόν παντελώς εγκαταλελειμμένου οικισμού και έγινε γραφικός χειμερινός προορισμός χάρη στο άρτιο χιονοδρομικό κέντρο του Βόρα και στην αναστήλωση των σπιτιών του με βάση την μακεδονίτικη αρχιτεκτονική.

Άγιος Αθανάσιος
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις