Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Τσίπρας – συλλαλητήρια: Ένταση στη Βουλή για τη δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ
ΠΥΡΑ ΚΕΡΑΜΕΩΣ

Τσίπρας – συλλαλητήρια: Ένταση στη Βουλή για τη δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ

Τσίπρας - συλλαλητήρια: Τι είπε για την επίμαχη δήλωση στη χθεσινή του συνέντευξη - Ταραντίλης: «Από τη στιγμή που δέχεται το ρίσκο, ποια είναι η θέση του για την αυριανή συγκέντρωση;»

«Φωτιά άναψαν» στην Ολομέλεια της Βουλής, οι χθεσινοβραδινές δηλώσεις του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για ενδεχόμενα κρούσματα σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας με τις αλλαγές στην εκπαίδευση. Αρχικά το λόγο έλαβε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος απέδωσε την ευθύνη για την αναστάτωση στην κυβέρνηση. «Πείτε αναλαμβάνετε την ευθύνη για την αναστάτωση; Σε λίγες ώρες ξεκινάει συλλαλητήριο! Αναλαμβάνετε την ευθύνη μιας νέας καταστολής;», είπε.

«Σε μια πρωτοφανή δήλωση, ο αρχηγός σας ανέλαβε την ευθύνη! Πόση πια υποκρισία; Αυτοί είστε! Το πρωί διαδηλώνετε και το βράδυ καταγγέλλετε αύξηση κρουσμάτων! Πόση πια ανευθυνότητα», απάντησε η υπουργός Νίκης Κεραμέως και σημείωσε με νόημα: « κ. Σκουρλέτη μη συνεχίζετε αυτή την ανευθυνότητα! Αν ήσασταν κυβέρνηση τα σχολεία θα ήταν κλειστά από τη πρώτη μέρα και η εκπαίδευση θα ήταν στο μαύρο».

«Η ευθύνη είναι μοναδική και δική σας! Σας έχουμε προειδοποιήσει και επιμένετε! Τινάξτε τα όλα στον αέρα! Δεν μπορεί να επικαλείστε σαχλαμάρες και ερμηνείες εκεί που δεν υπάρχουν», απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η επίμαχη δήλωση

Ολόκληρη η τοποθέτηση της Νίκης Κεραμέως

1) Δεν έχει διεξαχθεί διάλογος λέτε, ότι φέραμε το νομοσχέδιο στα μουλωχτά – ενώ συζητιέται μήνες ολόκληρους. Αν είναι έτσι, να μην προχωρήσει η ψήφιση – να κλειδώσουμε τη Βουλή.

2) Λέτε ότι έχουμε απέναντί μας τους πρυτάνεις. Οι Πρυτάνεις συμφωνούν με ελάχιστη βάση εισαγωγή, με επιλογές στο μηχανογραφικό, με ελεγχόμενη είσοδο, και συμφωνούν ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στα πανεπιστήμια. Οι έρευνες δείχνουν ότι σχεδόν 40% των ψηφοφόρων σας συμφωνούν με τις ΟΠΠΙ.

• Το νομοσχέδιο λέτε εγείρει αντιδράσεις: Ναι – δικές σας εσωκομματικές.

Πόσο να συζητήσουμε:

• Αν πρέπει να μπαίνει κανείς με 1 και 2 στα 20;

• Αν είναι φυσιολογικό να είναι 20 χρόνια κάποιος φοιτητής;

3) Τόσες συζητήσεις; Πρόταση θα μας πείτε; Μια πρόταση μόνο ακούσαμε, του Υπουργού σας, κ. Μάρδα για αστυνομικούς-ινκόγκνιτο.

4) Λιγότεροι εισακτέοι:

• Πώς το υπολογίσατε;

• Θέτουμε ακαδημαϊκές προϋποθέσεις εισαγωγής στα Πανεπιστήμια.

• Είναι πολλοί οι εναλλακτικοί δρόμοι, όπως τα δημόσια ΙΕΚ.

5) Μιλάτε για εξίσωση επαγγελματικών δικαιωμάτων αποφοίτων από ξένα παραρτήματα – είναι οι απόφοιτοι των οποίων για πρώτη φορά ο κ. Φίλης και ο κ. Γαβρόγλου -και σωστά- έδωσαν το δικαίωμα να διοριστούν στη δημόσια εκπαίδευση, διότι είναι υποχρέωση της χώρας μας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού δικαίου. Πόση υποκρισία; Και το αλλάξατε λίγους μήνες πριν τις εκλογές. Όπως ο Έλληνας μπορεί να δουλεύει στη Γαλλία, στη Γερμανία. Δεν είμαστε Ευρώπη αλά καρτ – να παίρνουμε μόνο τα χρήματα ΕΣΠΑ, ταμείου ανάκαμψης.

6) Χθες κάνατε μια πρωτοφανή δήλωση – Βεβαίως, δέχομαι το ρίσκο – ποιο ρίσκο; να κολλήσουν κάποιοι άνθρωποι σε μια τέτοια συγκέντρωση στο όνομα της δημοκρατίας; Δέχεστε εσείς το ρίσκο να αρρωστήσει κάποιος;

Δεν θα σταματήσει η συζήτηση στη Βουλή, για να σταματήσει η συζήτηση για την πρωτοφανή χθεσινή σας δήλωση.

Το πρωί διαδηλώνετε και χωρίς στοιχειώδεις αποστάσεις, το μεσημέρι καταγγέλλετε την αύξηση κρουσμάτων.

Ο ελληνικός λαός κρίνει.

Τσίπρας: Να αποσύρετε το νομοσχέδιο

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τη Νίκη Κεραμέως να αποσύρει το νομοσχέδιο για την Παιδεία.Στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι νομοθετεί για ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα «στα μουλωχτά» και ζήτησε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο προκειμένου να μην προκαλούνται κοινωνικές αντιδράσεις και συγκεντρώσεις που θα επιβαρύνουν την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας.

«Νομοθετείτε στα μουλωχτά. Αναλαμβάνετε την ευθύνη για το ότι αν δεν αναστείλετε την ψήφιση σήμερα θα υπάρξουν ευλόγως αντιδράσεις και συγκεντρώσεις. Σας ζητώ την ύστατη στιγμή να αναστείλετε την ψήφιση του νομοσχεδίου σε συνθήκες έντονης έξαρσης της πανδημίας. Θα οδηγούσε στην αποκλιμάκωση. Και φέρτε το ίδιο νομοσχέδιο όταν θα υπάρχει η δυνατότητα να συζητηθεί χωρίς τη δαμόκλειο σπάθη της εξάπλωσης του ιού. Σταματήστε να παίζετε παιχνίδια με τη δημοκρατία. Η δημοκρατία δεν μπαίνει σε καραντίνα», είπε ο κ. Τσίπρας.

Aλλο το δέχομαι πως υπάρχει ρίσκο και άλλο το αναλαμβάνω το ρίσκο

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για επικοινωνιακή αθλιότητα του κ. Ταραντίλη και ξεκαθάρισε ότι, στη χθεσινή του συνέντευξη, δεν είπε ότι αναλαμβάνει το ρίσκο για εξάπλωση του ιού από τις συγκεντρώσεις. «Άλλαξε (σ.σ. ο κυβερνητικός εκπρόσωπος) εσκεμμένα τις λέξεις από τη συνέντευξή μου για να δημιουργήσει την εντύπωση ότι εγώ προσωπικά αναλαμβάνω το ρίσκο ενδεχόμενης επιδημιολογικής επιδείνωσης από τις διαμαρτυρίες πολιτών», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «με ρώτησε ο δημοσιογράφος αν δέχομαι το ρίσκο και απάντησα βεβαίως γι’ αυτό ζητώ από τη κυβέρνηση να το αποσύρει αν θέλει και νοιάζεται. Άλλο το δέχομαι πως υπάρχει ρίσκο και άλλο το αναλαμβάνω το ρίσκο! Προφανώς και το κατάλαβε ο εκπρόσωπός σας αλλά σε αυτό το σημείο αθλιότητας έχετε πέσει. Fake news διαστρέβλωση και αλλαγή λέξεων για εντυπώσεις».

Κεραμέως: Επιχείρηση ανασκευής των δηλώσεων

Απαντώντας, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, τόνισε ότι πρόκειται για προσπάθεια ανασκευής των δηλώσεων και εκτίμησε πως αυτός ενδεχομένως να είναι και ο λόγος που ο κ. Τσίπρας δεν θέλει να συνεχιστεί η συζήτηση στη βουλή. «Είπε βεβαίως δέχομαι το ρίσκο! Δέχεται ο κ. Τσίπρας το ρίσκο να αρρωστήσει κάποιος; Δέχεται αυτή την ευθύνη; Το λέμε απερίφραστα! Δεν θα σταματήσει η συζήτηση στη Βουλή για να σταματήσει η συζήτηση για δηλώσεις τους! Αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ το πρωί διαδηλώνει το βράδυ καταγγέλλει για κρούσματα.  Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης έκανε μια πρωτοφανή δήλωση και προσπάθησε να ανασκευάσει σήμερα! Ίσως γι΄ αυτό θέλει να κλείσει η βουλή!

Ταραντίλης: Αφού ο Τσίπρας δέχεται το ρίσκο, ας απαντήσει αν θα συμμετάσχουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στις συγκεντρώσεις

Με δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημειώνει ότι «ο κ. Τσίπρας σήμερα στη Βουλή προσπάθησε να ανασκευάσει τη χθεσινή δήλωσή του, ότι δέχεται το ρίσκο να κολλήσουν κορωνοϊό κάποιοι άνθρωποι σε μια συγκέντρωση». Παράλληλα, καλεί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει «αν από τη στιγμή που δέχεται το ρίσκο, ποια είναι η θέση του για την προγραμματιζόμενη αυριανή συγκέντρωση»

Ολόκληρη η δήλωση Ταραντίλη:

O κ. Τσίπρας σήμερα στη Βουλή προσπάθησε να ανασκευάσει τη χθεσινή δήλωσή του, ότι δέχεται το ρίσκο να κολλήσουν κορωνοϊό κάποιοι άνθρωποι σε μια συγκέντρωση. Από τη δήλωσή του στη Βουλή προκύπτει σαφώς ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνεται ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης την έννοια της πολιτικής ευθύνης. Κατά τον κ. Τσίπρα «δέχομαι την ευθύνη» δεν σημαίνει «αναλαμβάνω την ευθύνη». Αφήνουμε τα συμπεράσματα στους πολίτες.

Τον ρωτάμε επίσης ευθέως: Από τη στιγμή που δέχεται το ρίσκο, ποια είναι η θέση του για την προγραμματιζόμενη αυριανή συγκέντρωση; Θα συμμετάσχουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή και σε άλλες διαδηλώσεις, τη στιγμή που η κοινωνία δίνει σκληρή μάχη για την ανάσχεση της πανδημίας; Αναμένουμε την απάντησή του”.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις