Αμυντική συμφωνία Ελλάδα – Ισραήλ: Αυτά είναι τα όπλα που εξετάζονται

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αμυντική συμφωνία Ελλάδα – Ισραήλ: Αυτά είναι τα όπλα που εξετάζονται

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Αμυντική συμφωνία Ελλάδα - Ισραήλ: Για τα επόμενα 20 χρόνια η ισραηλινή εταιρεία Elbit Systems θα εκπαιδεύει τους Ικάρους, ενώ θα φέρει και καινούργια εκπαιδευτικά αεροσκάφη για να αντικαταστήσουν τα παρωχημένα Τ-2

09.02.2021 | 08:12

Όλο και μεγαλύτερη ισχύ αποκτά η ελληνοϊσραηλινή συνεργασία – που καθόλου δεν αρέσει στην Τουρκία, καθώς στον αμυντικό τομέα υπάρχουν κοινά προγράμματα που τρέχουν ενώ κάποια έχουν ήδη κλειδώσει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου Heron τα οποία νοίκιασε για τρία χρόνια η Ελλάδα. Τον Απρίλιο τα UAVs αναμένονται στη Σκύρο, ενώ Έλληνες χείριστες εκπαιδεύονται ήδη στο Ισραήλ.  Όσον αφορά την ΕΛΒΟ, το ισραηλινό επενδυτικό σχήμα που έχει δώσει την πρώτη δόση για την αγορά της εταιρείας φαίνεται πως θα την έχει στην κατοχή του στα τέλη του μήνα, και μάλιστα το πρώτο από τα προγράμματα που θα τρέξουν είναι το εθνικό όχημα, ένα τεθωρακισμένο όχημα για τις ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων.

“Κλειδωμένο” είναι το πολύ σημαντικό Διεθνές Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης της Καλαμάτας, μια  συμφωνία ύψους 1,3 δισεκ. ευρώ. Για τα επόμενα 20 χρόνια η ισραηλινή εταιρεία Elbit Systems θα εκπαιδεύει τους Ικάρους, ενώ θα φέρει και καινούργια εκπαιδευτικά αεροσκάφη για να αντικαταστήσουν τα παρωχημένα Τ-2.  Σε άλλα προγράμματα που “τρέχουν” είναι και το “εθνικό τυφέκιο”. Το Ισραήλ έχει δώσει προσφορά στις ένοπλες δυνάμεις για το όπλο που θα αντικαταστήσει το θρυλικό G-3 μετά από σχεδόν 30 χρόνια υπηρεσίας.

Rampage

Στο ελληνικό οπλοστάσιο προστίθενται επίσης οι τηλεκατευθυνόμενες ρουκέτες Rampage για την Πολεμική Αεροπορία, ένα φθηνό όπλο με μεγάλα πλεονεκτήματα και οι πύραυλοι Spike, ένα αντιπυραυλικό σύστημα που αναμένεται να εγκατασταθεί τόσο στον Έβρο όσο και στα νησιά και μπορεί να επιφέρει πλήγματα σε βάθος 30 χιλιομέτρων και από ελικόπτερα και εποχούμενοι. Τέλος, το σύστημα αντιπυραυλικής προστασίας Iron Dome είναι στο μικροσκόπιο των ενόπλων δυνάμεων, ενώ μπορεί να πλήξει πυραύλους S-400.  Πέραν των προγραμμάτων που τρέχουν αναμένεται να ξεκινήσουν κι άλλα προγράμματα στο άμεσο μέλλον, καθώς ενισχύεται η στρατηγική σχέση των δύο χωρών.

Αμυντική συμφωνία Ελλάδα – Ισραήλ: Το ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ

Θάλασσα ειρήνης – Συνεχίζουμε τις διερευνητικές

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις κοινές του δηλώσεις με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου στη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ, λέγοντας πως είναι σημαντική, ενώ επισήμανε ότι «η Ανατολική Μεσόγειος πρέπει να παραμείνει θάλασσα ειρήνης για όλες τις χώρες».

Σε ότι αφορά τις σχέσεις Τουρκίας και Ισραήλ ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Δεν γνωρίζω εάν το μέλλον θα φέρει συμφιλίωση μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ αλλά μπορώ να σας πω ότι δεν προσδιορίζουμε τις σχέσεις μας στο πλαίσιο τρίτων χωρών. Έχουμε πολύ ισχυρή διμερή σχέση. Όπως γνωρίζετε υπάρχουν ζητήματα με την Τουρκία αλλά τα πράγματα φαίνεται να βελτιώνονται και στον βαθμό που δεν θα δούμε περαιτέρω επιθετικές ενέργειες από την τουρκική πλευρά θα συνεχίσουμε, βεβαίως, τις διερευνητικές επαφές. Σε κάθε περίπτωση όμως η αξία αυτής της σχέσης είναι πολύ μεγάλη από μόνη της για να ετεροπροσδιοριστεί από άλλους παράγοντες στην περιοχή».

Αεροπορική εκπαίδευση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι με το Ισραήλ «μοιραζόμαστε και μια κοινή οπτική γωνία για το τι θα πρέπει να συμβεί στην Ανατολική Μεσόγειο, ώστε να παραμείνει μια ειρηνική και ασφαλής περιοχή για τις χώρες της περιοχής. Γνωρίζετε πως η στρατηγική μας συνεργασία στον τομέα της Άμυνας εμβαθύνεται επίσης. Είναι μεγάλη μας χαρά το γεγονός πως μια εταιρεία από το Ισραήλ έχει αναλάβει και προσφέρει υπηρεσίες αεροπορικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα για τα επόμενα 20 χρόνια. Είναι ένα μεγάλο πρόγραμμα, το οποίο θα έχει ως βάση την Καλαμάτα. Και θεωρώ πως είναι το πιο ενδεικτικό παράδειγμα της συνεργασίας που μπορούμε να οικοδομήσουμε στον τομέα της Άμυνας. Ενώ πιστεύω πως υπάρχει και πολύ σημαντικό περιθώριο για επιπλέον επενδύσεις από ισραηλινές εταιρείες στην Ελλάδα».

Στις διευρυμένες συνομιλίες από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο Υφυπουργός παρα τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Ισραήλ, Παναγιώτης Σαρρής και η Διευθύντρια του Διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή.

Πενταετής διάρκεια

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στο Ισραήλ, ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης υπέγραψε με την Ισραηλινή ομόλογό του, Orit Farkash-Hacohen, συμφωνία πενταετούς διάρκειας, που θα ανανεώνεται αυτομάτως και με την οποία προωθείται η συνεργασία μεταξύ των Εθνικών Αρχών Τουρισμού Ελλάδας και Ισραήλ, όπως και η ανταλλαγή πληροφοριών για την προώθηση και τη διαφήμιση.

Πλήρης αντίθεση με τα συμφέροντα του λαού

«Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ισραήλ, στο πλαίσιο της υλοποίησης της “Στρατηγικής Συνεργασίας” των δυο κρατών, είναι σε πλήρη αντίθεση με τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και των λαών της περιοχής» σχολιάζει το ΚΚΕ. «Το κράτος του Ισραήλ διατηρεί την κατοχή στα παλαιστινιακά εδάφη, δολοφονεί και φυλακίζει Παλαιστίνιους πολίτες, βομβαρδίζει στη Συρία και απειλεί το Ιράν. Οι ελληνοϊσραηλινές σχέσεις αποτελούν ένα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα της επικίνδυνης εμπλοκής της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, που προωθούνται στην περιοχή από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν μεγάλες ευθύνες. Συνειδητά αρνήθηκαν να προχωρήσουν στην αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, σύμφωνα με την σχετική ομόφωνη απόφαση της ελληνικής βουλής το 2015. Το ΚΚΕ εκφράζει για άλλη μια φορά την αλληλεγγύη του στον παλαιστινιακό λαό και στο δίκαιο αγώνα του και απαιτεί από την κυβέρνηση να προχωρήσει στη άμεση αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους».

https://twitter.com/gt_kke/status/1358791435760328707?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1358791435760328707%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.tovima.gr%2F2021%2F02%2F08%2Fpolitics%2Fellada-israil-dieyrynoun-tin-synergasia-tous-ti-eipe-o-mitsotakis-gia-tourkia%2F

Exit mobile version