Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Δάνεια μέχρι 50000 ευρώ σε επιχειρήσεις: Πότε θα δοθούν, τι είπε ο Παπαθανάσης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δάνεια μέχρι 50000 ευρώ σε επιχειρήσεις: Πότε θα δοθούν, τι είπε ο Παπαθανάσης

Δάνεια μέχρι 50000 ευρώ σε επιχειρήσεις: Η επιδότηση παγίων δαπανών επιχειρήσεων έρχεται σε λίγες μέρες, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης

Δάνεια μέχρι 50000 ευρώ σε επιχειρήσεις –  Πότε θα δοθούν, τι είπε ο Παπαθανάσης

Στόχος της κυβέρνησης είναι μετά τη λήξη της πανδημίας, όταν θα υπάρχει μια συνολική εικόνα, να λάβει μια σειρά επιπρόσθετων μέτρων ανά κλάδο της οικονομίας ώστε να ενισχύσει αυτούς που θα έχουν πληγεί περισσότερο για να αποφευχθούν τα “λουκέτα”. Αυτό σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας στον ΑΝΤ1. Ο αναπληρωτής υπουργός, απαντώντας σε εκπροσώπους της εστίασης, τόνισε ότι η κυβέρνηση κατανοεί τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού και για το λόγο αυτό επιδότησε τους εκπροσώπους της με το ποσό του 1,9 δισ. το 2020 ώστε να καλύψει τις απώλειες τους στο μεγαλύτερο μέρος τους.

Όπως είπε ο Νίκος Παπαθανάσης, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εξαγγείλει μια σειρά μέτρων τα οποία βρίσκονται σε ισχύ, όπως η Επιστρεπτέα Προκαταβολή, το “πάγωμα” των ενοικίων, η κάλυψη μισθών και ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους, η επιδότηση για την αγορά θερμαντικών σωμάτων, αλλά και η επιδότηση παγίων δαπανών επιχειρήσεων που έρχεται σε λίγες μέρες.

Ο κ. Παπαθανάσης συμπλήρωσε ότι μέσα στον Φεβρουάριο θα δοθούν και δάνεια σε επιχειρήσεις μέχρι του ποσού των 50.000 ευρώ, με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Σε ό,τι αφορά τη σύγχυση που δημιουργήθηκε με τη λειτουργία του take away, απάντησε ότι διαπιστώθηκε πως θα υπήρχε πρόβλημα με την απαγόρευση του και για το λόγο αυτό, παρά τις εισηγήσεις των ειδικών, το μέτρο αποσύρθηκε χωρίς να βεβαιωθούν πρόστιμα, αφού δεν είχε προλάβει να περάσει σε ΦΕΚ για να νομιμοποιηθεί.

Σταϊκούρας: Θα ρίξουμε τρία δισ. στην πραγματική οικονομία τους πρώτους μήνες του έτους

Την πρόθεση της κυβέρνησης για περαιτέρω ενίσχυσης της πραγματικής οικονομίας τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο ΜEGA. Όπως εξήγησε, εντός του 2020, η κυβέρνηση έδωσε στις επιχειρήσεις 5,5 δις ευρώ μέσω των επιστρεπτέων προκαταβολών. «Τους επόμενους μήνες ο συνολικός λογαριασμός μέσω των επιστρεπτέων προκαταβολών θα ανέλθει στα 8,5 δις. Θα ρίξουμε περίπου 3 δις ευρώ τους πρώτους μήνες του έτους στην οικονομία» σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι η χρηματοδότηση επίκειται στο άμεσο προσεχές διάστημα. Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, το συνολικό κυβερνητικό πακέτο μέτρων στήριξης το 2020 ανήλθε στα 24 δις, ενώ για το 2021, έχουν δοθεί 7,5 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, δήλωσε, ότι την προσεχή εβδομάδα θα πληρωθούν 250 εκατομμύρια ευρώ από την Πέμπτη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, η οποία, όπως υποστήριξε, είχε βελτιωμένο αλγόριθμο. «Όλες οι επιχειρήσεις έλαβαν 1.000 ευρώ, ενώ οι επιχειρήσεις που ήταν κλειστές, πήραν 2.000 και 4.000 ευρώ αντίστοιχα».

Σε ότι αφορά στις επιχειρήσεις που έμειναν εκτός της επιστρεπτέας προκαταβολής, έκανε λόγο ότι «οι επιχειρήσεις που έμειναν εκτός οι ίδιες δήλωσαν υψηλότερο τζίρο το 2020 από το 2019». Ακόμα, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο να μην επιστραφούν τμήματα από κάποιες φάσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής είπε ότι «σχεδιάζουμε διάφορα».

Δείτε ακόμη
Μέχρι τις αρχές Μαρτίου τα 400 ευρώ στους επιστήμονες
Επίδομα θέρμανσης: Μέχρι την Τρίτη η διορία υποβολής ΙΒΑΝ για τους δικαιούχους
Συντάξεις Μαρτίου – Οι ημερομηνίες πληρωμής για όλα τα Ταμεία
Ρύθμιση οφειλών σε 240 δόσεις: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα
Και νέες δυνάμεις κατά της ανεργίας από τον ΟΑΕΔ

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις