Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Νέα μέτρα από σήμερα 6/2: Η τελευταία ευκαιρία για Αττική – Θεσσαλονίκη πριν το ολικό lockdown
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ, ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ

Νέα μέτρα από σήμερα 6/2: Η τελευταία ευκαιρία για Αττική – Θεσσαλονίκη πριν το ολικό lockdown

Νέα μέτρα από σήμερα 6/2: Τι ισχύει από σήμερα για καταστήματα και κυκλοφορία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική - Σε ποιους δήμους επιβάλλεται σκληρό lockdown

Μια ανάσα από το ολικό lockdown βρίσκονται Αττική και Θεσσαλονίκη μετά και τη συνεδρίασή “θρίλερ” της Παρασκευής, με τους λοιμωξιολόγους να διαφωνούν ως προς τον τρόπο που θα ανακόψει την επικίνδυνη πορεία του κορονοϊού. Ένα αυστηρό απαγορευτικό με κλειστά μαγαζιά και σχολεία ή μια αυστηρή τήρηση των μέτρων με μεγαλύτερους περιορισμούς το Σαββατοκύριακο; Η κινητικότητα που υπάρχει τον τελευταίο μήνα κρίνεται ιδιαίτερα επιβαρυντική σε συνδυασμό με τον συνωστισμό σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως οι εμπορικοί δρόμοι της πρωτεύουσας, ειδικά τα Σαββατοκύριακα. Μάλιστα οι εικόνες τα τελευταία Σαββατοκύριακα έχουν εντείνει την ανησυχία σε συνδυασμό με την αύξηση των συγκεντρώσεων σε σπίτια.

Για αυτό αποφασίστηκε ως ένα πρώτο μέτρο να υπάρξει αυστηρό πλαίσιο από τις 06:00 σήμερα το πρωί με κλείσιμο όλων των εμπορικών καταστημάτων, κομμωτηρίων και κέντρων αισθητικής και απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18.00. Δευτέρα έως Παρασκευή η μόνη αλλαγή που επέρχεται είναι η κατάργηση του click in shop και η λειτουργία μόνο του click away. Στην ουσία η επιτροπή ισορρόπησε μεταξύ της λήψης επιπλέον μέτρων και της ανάγκης να λειτουργήσει έστω υποτυπωδώς η οικονομία.

Η κυκλοφορία τις καθημερινές παραμένει στις 21.00 διότι κρίθηκε ότι αν συμπιεστεί η κυκλοφορία θα δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα συνωστισμού στα μέσα μεταφοράς καθώς και σε άλλους χώρους.

Βάνα Παπαευαγγέλου

Σχολεία: Τρεις επιλογές στο τραπέζι

Για την επιστροφή ή όχι των μαθητών, στο τραπέζι έπεσαν τρεις απόψεις. Η πρώτη ότι δεν υπάρχει λόγος να κλείσουν καθώς δεν έχει διαπιστωθεί ότι δημοτικά και παιδικοί σταθμοί βοηθούν στην εξάπλωση της πανδημίας, η δεύτερη να κλείσουν γυμνάσια και δημοτικά και να παραμείνουν ανοιχτά παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί και η τρίτη εισήγηση να κλείσουν όλα τα σχολεία. Τελικά στην ψηφοφορία που έγινε επικράτησε η πρώτη άποψη με ένα επιπλέον επιχείρημα, τα γυμνάσια λειτουργούν μόνο μια εβδομάδα στις κόκκινες περιοχές και δεν μπορεί να αξιολογηθεί αν επιβαρύνουν η όχι την κατάσταση.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα θα αξιολογούνται καθημερινά και θα μετρώνται όλοι οι δείκτες που επηρεάζουν την διασπορά του ιού, ενώ κρίσιμος δείκτης είναι η επιβάρυνση του εθνικού συστήματος υγείας με τις νέες εισαγωγές στις μονάδες covid και τις ΜΕΘ. Αν κριθεί ότι απαιτούνται νέες παρεμβάσεις θα ληφθούν άμεσα και την επόμενη Παρασκευή θα αξιολογηθεί εκ νέου η συνολική κατάσταση. Από την πλευρά της κυβέρνησης παραμένουν σταθεροί στο δόγμα ότι οι εισηγήσεις των ειδικών θα καθορίζουν και τις αποφάσεις που θα λαμβάνονται για να αποφευχθεί ένα τρίτο κύμα του κορωνοϊού.

Βάνα Παπαευαγγέλου

Τα νέα μέτρα – Στις 18.00 τα Σαββατοκύριακα

Η λειτουργία του λιανεμπορίου και των δραστηριοτήτων που μέχρι χθες είχαν ανοίξει θα συνεχιστεί αμιγώς με τη μέθοδο του click away.

Κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής καθώς και οι υπηρεσίες διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, οι υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και τα ΚΤΕΟ λειτουργούν κανονικά, με τους όρους και τα μέτρα που ήδη ισχύουν.

Τόσο το λιανεμπόριο όσο και και oi υπηρεσίες, διευκρινίζεται ότι θα λειτουργούν από Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 7:00 το πρωί έως τις 20:00 το βράδυ και μόνο. Το Σάββατο παραμένουν κλειστά.

Εξαιρούνται μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων, οι φούρνοι, τα βενζινάδικα και τα φαρμακεία και μόνο και από τις 7:00 το πρωί μέχρι τις 17:00 το απόγευμα.

Η λειτουργία λαϊκών αγορών αναστέλλεται τα Σαββατοκύριακα. Η συγκεκριμένη διάταξη θα ισχύσει από το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Επίσης, κάθε Σάββατο και Κυριακή η μετακίνηση γίνεται μόνο με SMS και μόνο μέχρι τις 18:00 το απόγευμα, όταν θα αρχίζει η απαγόρευση κυκλοφορίας, η οποία θα ισχύει έως τις 5:00 το πρωί.

Οι χώροι λατρείας λειτουργούν με τον τρόπο που ισχύει μέχρι σήμερα.Τα μέτρα ισχύουν από το πρωί του Σαββάτου στις 6:00 ως τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου.

Το σκληρό lockdown στους πέντε δήμους

Το επιδημιολογικό φορτίο είναι ιδιαίτερα αυξημένο στους Δήμους Θήρας, Μυκόνου, Χαλκιδέων, Πατρέων και Αγίου Νικολάου Κρήτης. Με αυτά τα δεδομένα από τις έξι το πρωί στις συγκεκριμένες περιοχές:

Αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, των κομμωτηρίων, των κουρείων, των κέντρων αισθητικής καθώς και των υπηρεσιών διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, των ΚΤΕΟ και των πρακτορείων ΟΠΑΠ.

Ακόμη ελαχιστοποιούνται οι μετακινήσεις από και προς τους Δήμους. Η είσοδος και η έξοδος από αυτούς τους πέντε δήμους επιτρέπεται μόνο για λόγους εργασίας. Επιπλέον αναστέλλεται η λειτουργία των δικαστηρίων.

Δεν επιτρέπεται, επίσης, η τέλεση κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών παρουσία πιστών στους χώρους λατρείας, με εξαιρέσεις τις κηδείες και την ατομική προσευχή. «Παγώνει» η οικοδομική δραστηριότητα για το προσεχές δεκαπενθήμερο.

Ανοιχτά παραμένουν μόνο τα super market, τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία

Αναστέλλεται, επίσης, η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων και των βρεφονηπιακών σταθμών. Τα σχολεία θα λειτουργούν με τη μέθοδο της τηλεκπαίδευσης.

Σημειώνεται ότι τα δημοτικά σχολεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί θα συνεχίσουν να λειτουργούν στους Δήμους Μυκόνου και Θήρας, λόγω της μη ανίχνευσης μεταλλάξεων, αλλά και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των αιτιών της διασποράς του ιού στα νησιά αυτά.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις