Αθήνα

°C

kairos icon

ΠΕΜΠΤΗ

28

ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Απελάσεις αλλοδαπών – Άρειος Πάγος: Στο αρχείο εκατοντάδες υποθέσεις
ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ

Απελάσεις αλλοδαπών – Άρειος Πάγος: Στο αρχείο εκατοντάδες υποθέσεις

Απελάσεις αλλοδαπών - Άρειος Πάγος: Με τον νέο ποινικό κώδικα έχει καταργηθεί το άρθρο 74 που αφορά τις δικαστικές απελάσεις και πλέον ισχύουν μόνο οι διοικητικές απελάσεις

Με γνωμοδότησή του, ο αντιεισαγγέλεας του Αρείου Πάγου κρίνει οτι εκατοντάδες δικαστικές απελάσεις αλλοδαπών θα πρέπει να πάρουν το δρόμο για το αρχείο λόγω των αλλαγών που επέφερε ο νέος ΠΚ. Ο κ. Χαράλαμπος  Βουρλιώτης απαντά με γνωμοδότηση του προς  το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και τη Διεύθυνση Αλλοδαπών. Και αυτό, γιατί με τον νέο ποινικό κώδικα έχει καταργηθεί το άρθρο 74 που αφορά τις δικαστικές απελάσεις και πλέον ισχύουν μόνο οι διοικητικές απελάσεις. Επιπλέον, με το νέο ποινικό κώδικα έχει καταργηθεί και η απαγόρευση επανεισόδου αλλοδαπών που επιβαλλόταν με δικαστική απόφαση.

Ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου στη γνωμοδότησή του καταλήγει ότι ο ευμενέστερος νόμος ή διάταξη έχει αναδρομική ισχύ και ως εκ τούτου «οι εισαγγελικοί λειτουργοί επιβάλλεται να προβούν σε ανάκληση των  σχετικών με τη δικαστική απέλαση παραγγελιών τους προς τις αρμόδιες Διευθύνσεις Αστυνομίας και ακολούθως να αρχειοθετήσουν, κατά το μέρος αυτό, την υπόθεση, εκδίδοντας σχετική προς τούτο αιτιολογημένη πράξη». Ο κ.Βουρλιώτης επισημαίνει ότι η παράνομη επάνοδος στη χώρα αλλοδαπού που είναι καταχωρημένος στον Εθνικό Κατάλογο Ανεπιθύμητων Αλλοδαπών εξακολουθεί να αποτελεί αξιόποινη πράξη, «καθόσον η καταχώρηση του αλλοδαπού στο συγκεκριμένο κατάλογο δεν στηρίζεται αποκλειστικά στην περί απελάσεως και απαγόρευσης εισόδου διάταξη της σχετικής δικαστικής απόφασης».

Όμως μετά την κατάργηση της δικαστικής απέλασης, ο χαρακτηρισμός «ανεπιθύμητος» για αλλοδαπό με μόνη την απόφαση ή τη διάταξη δικαστηρίου «είναι νομικά ανεπέρειστη, αφόρητα δυσμενής και δοκιμάζει τα όρια της συνταγματικής τάξης και των διεθνών συμβατικών υποχρεώσεων της χώρας, γεγονός που καταδεικνύει την αναγκαιότητα νομοθετικής παρέμβασης για τον επαναπροσδιορισμό των όρων και προϋποθέσεων διαγραφής από τον ανωτέρω κατάλογο», καταλήγει η γνωμοδότηση του Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Δείτε ακόμη
Πανουργιάς, ένας μάχιμος 62 ετών
Ρώμας: “Ο ένας εκσπερμάτωνε στην πλάτη ηθοποιών – Υπάρχει τρίτος σκηνοθέτης που καλεί αγόρια και τους λέει να αυτοϊκανοποιηθούν”
“H προστασία της ζωής του πολίτη! Από την… πρώτη στιγμή” – Η πρώτη εικόνα του μωρού που γεννήθηκε στη Κηφισίας
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις