Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Κρατικές επιδοτήσεις 2021: Ρυθμίσεις πάγιων δαπανών των επιχειρήσεων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρατικές επιδοτήσεις 2021: Ρυθμίσεις πάγιων δαπανών των επιχειρήσεων

Κρατικές επιδοτήσεις 2021: Σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά, θα δύναται να χορηγείται ενίσχυση, με τη μορφή της «επιδότησης παγίων δαπανών».

Ήρθε η ρύθμιση για την κρατική επιδότηση των πάγιων δαπανών των επιχειρήσεων. Έτσι έχουμε ένα ακόμη μέτρο ενίσχυσης επιχειρήσεων, με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών. Σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά, θα δύναται να χορηγείται ενίσχυση, με τη μορφή της «επιδότησης παγίων δαπανών», στο πλαίσιο της στήριξης για μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες επιχειρήσεων. Το μέτρο θα αφορά επιχειρήσεις που έχουν υποστεί μείωση του τζίρου τους τουλάχιστον 30%, αλλά και είχαν και ζημιά την προηγούμενη χρονιά, καθώς δεν κατάφεραν να καλυφθούν οι πάγιες δαπάνες που έχουν. Θα προβλέπει την κάλυψη δαπανών που πραγματοποιήθηκαν το 2020.

Γιώργος Αυτιάς

από τον Γιώργο Αυτιά

Μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες είναι οι πάγιες δαπάνες που πραγματοποίησαν οι επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιά οι οποίες δεν καλύπτονται ούτε από τα κέρδη, τα οποία δεν είχαν λόγω της κρίσης ούτε από άλλες πηγές, όπως είναι τυχόν ποσά που έχουν λάβει από την επιστρεπτέα. Το ζητούμενο είναι να αποζημιωθούν οι επιχειρήσεις που έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη ζημιά αλλά διαθέτουν το υπόβαθρο και τις προοπτικές, μετά το τέλος της υγειονομικής κρίσης να ανακάμψουν. Η κάλυψη των δαπανών μπορεί να φτάσει ακόμα και στο 70% ή και 90% ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης. Eνισχύσεις μπορεί να δοθούν κατ’ εξαίρεση στις πολύ μικρές επιχειρήσεις που ήταν προβληματικές στα τέλη του 2019 υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάγονται σε συλλογική διαδικασία αφερεγγυότητας και δεν βρίσκονται σε διαδικασία αναδιάρθρωσης.

Μετρητά

Κρατικές επιδοτήσεις 2021: Πώς θα πληρωθούν τα χρέη του κορονοϊού

Η Κυβέρνηση έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός κουρέματος των χρεών από τον κορονοϊό, ενώ εξετάζει ένα σενάριο το οποίο προβλέπει εξατομικευμένους διακανονισμούς για χρέη στην Εφορία που έχουν συσσωρευτεί από τον Μάρτιο του 2020. Στο νέο σενάριο που φέρεται να βρίσκεται στο τραπέζι προβλέπεται:

  1. Επέκταση της αναστολής εξόφλησης των οφειλών που λήγουν τέλη Απριλίου έως το τέλος Ιουνίου.
  2. Εξόφληση οφειλών σε 12 άτοκες δόσεις.
  3. Εξόφληση οφειλών σε 24 έντοκες δόσεις με επιτόκιο 2,5%.
  4. Περισσότερες δόσεις (πάνω από 24) θα κερδίζουν μόνο όσοι αποδειχθεί ότι τις χρειάζονται πραγματικά. Δηλαδή όσοι έχουν χτυπηθεί περισσότερο από την κρίση της πανδημίας. Οι περισσότερες και μικρότερες δόσεις θα δίνονται με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ενώ θα λαμβάνεται υπόψη η μείωση του τζίρου ή η ζημιά που έχει εμφανίσει η επιχείρηση ή οι επαγγελματίες. Όσο μεγαλύτερες οι απώλειες που έχει υποστεί ο οφειλέτης τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο αριθμός των δόσεων που θα έχει τη δυνατότητα να εξοφλήσει τα χρέη του.
  5. Για τις δόσεις που υπερβαίνουν τις 24 το επιτόκιο θα είναι μεγαλύτερο.

Κρατικές επιδοτήσεις 2021: Τι χρωστάμε

  • Το 49,3% των οφειλετών χρωστάει ποσά έως 500 ευρώ.
  • Από 500 έως 10.000 ευρώ χρωστούν 1.418.680.
  • Από 10.000 έως 100.000 ευρώ οφείλουν 255.986 φορολογούμενοι.
  • Από 100.000 έως 1.000.000 ευρώ χρωστούν 36.792 φορολογούμενοι.
  • Πάνω από 1.000.000 οφείλουν 8.283 φορολογούμενοι.

 

Υπουργείο Οικονομίας
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις