Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Τουρκία διαδηλώσεις πανεπιστήμιο: Λεκτική επίθεση Ερντογάν σε ΗΠΑ και Γαλλία
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία διαδηλώσεις πανεπιστήμιο: Λεκτική επίθεση Ερντογάν σε ΗΠΑ και Γαλλία

Τουρκία διαδηλώσεις πανεπιστήμιο: Ο Τούρκος πρόεδρος κλιμάκωσε την αντιπαράθεση των τελευταίων ημερών με ΗΠΑ και Γαλλία.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «σήκωσε το γάντι» και εξαπέλυσε σφοδρή λεκτική επίθεση σήμερα εναντίον των ΗΠΑ και της Γαλλίας αναφορικά με τις δηλώσεις τους σχετικά με τις διαδηλώσεις στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου. «Θέλω να πω στις ΗΠΑ: Δεν ντρέπεστε καθόλου, στο όνομα της δημοκρατίας, για όλα όσα συνέβησαν πριν τις εκλογές; Είδαμε πως όλο απειλούσαν ο ένας τον άλλον. Πιάσατε κορυφή στον ρατσισμό. Εσείς πως θα εξηγήσετε τη δολοφονία των μαύρων πολιτών σας από τους αστυνομικούς σας που τους σκότωσαν γονατιστούς;», υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος, κλιμακώνοντας την αντιπαράθεση των τελευταίων ημερών με την Ουάσιγκτον. Όλα αυτά τη στιγμή που η Τουρκία διατείνεται πως επιθυμεί και προσπαθεί για μια βελτίωση των σχέσεών της με τις ΗΠΑ.

Όσον αφορά στη Γαλλία, η επίθεση στράφηκε προσωπικά εναντίον του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. «Από την άλλη, ο Μακρόν φωνάζει τα ίδια, μαζί με την Ε.Ε… Μακρόν, πρώτα να λύσεις το θέμα με τα κίτρινα γιλέκα. Λύσε πρώτα το θέμα με τους ανθρώπους που όλοι είναι στους δρόμους», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος. «Στα τηλεοπτικά δίκτυα ζητούν την παραίτηση του πρύτανη. Αν τολμούσαν θα έλεγαν “να παραιτηθεί και ο πρόεδρος της Τουρκίας”», σημείωσε ακόμη, σχετικά με τα αντιπολιτευόμενα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας του. «Όσο και να προσπαθήσουν, δεν θα καταφέρουν να δημιουργήσουν ένα νέο κίνημα όπως στο Γκεζί», πρόσθεσε.

Τουρκία διαδηλώσεις

Τουρκία διαδηλώσεις πανεπιστήμιο: «Αγκάθι» στις σχέσεις με τη Δύση

Σε νέο «αγκάθι» για τις σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας εξελίσσονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, μετά τη βίαιη καταστολή των φοιτητικών διαδηλώσεων από Τούρκους, που διαμαρτύρονται για τον διορισμό του πρύτανη Μελίχ Μπουλού στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ακόμη και μετά τις επικρίσεις, οι τουρκικές αρχές συνέχισαν να συλλαμβάνουν δεκάδες διαδηλωτές. Χθες Πέμπτη οι αστυνομικοί απώθησαν δεκάδες ανθρώπους, μεταξύ αυτών και βουλευτές της αντιπολίτευσης, που προσπάθησαν να συγκεντρωθούν στο Καντίκιοϊ, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα αριστερών οργανώσεων. Παράλληλα, 36 άνθρωποι συνελήφθησαν σε Προύσα, Τσανάκαλε και Σαμψούντα, ενώ την τελευταία εβδομάδα, η καταστολή έχει γίνει ακόμη πιο βίαιη.

Οι ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Έθνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν επικρίνει τον χειρισμό των διαδηλώσεων από την Τουρκία, καθώς και μια σειρά σχολίων κατά μελών της ΛΟΑΤKI κοινοτητας που έκανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά και άλλοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης, όπως ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, θέλοντας να καταγγείλουν τις διαδηλώσεις. Ο εκπρόσωπος του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ επιτέθηκε για άλλη μια φορά στην Ουάσινγκτον. «Απορρίπτουμε τις δηλώσεις των ΗΠΑ. Είναι απαράδεκτες και αποτελούν ξεκάθαρη παρέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα της Τουρκίας», ανέφερε.

Τουρκία διαδηλώσεις

 

Τουρκία διαδηλώσεις πανεπιστήμιο: Το σχόλιο της Ουάσινγκτον

Ο Λευκός Οίκος πήρε θέση για τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου για τις ομοφιλόφιλους και επέκρινε την επιθετική ρητορική ενάντια σε σεξουαλικές μειονότητες. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε χαρακτηρίσει τρομοκράτες τους φοιτητές που διαδηλώνουν και είπε ότι το κίνημα ΛΟΑΤΚΙ είναι ασύμβατο με τις τουρκικές αξίες.

Τουρκία διαδηλώσεις

 

Τουρκία διαδηλώσεις πανεπιστήμιο: Η Τουρκία να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της, τονίζει η Κομισιόν

Σοβαρή ανησυχία για τις εξελίξεις στην Τουρκία όσον αφορά στους τομείς του κράτους δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του δικαστικού συστήματος εκφράζει αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων. «Υπό αυτή την έννοια, η κράτηση περισσότερων από εκατό φοιτητών που ασκούν το νόμιμο δικαίωμά τους στην ελευθερία του συνέρχεσθαι, καθώς και η απόφαση του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης να απαγορεύσει κάθε είδους συναντήσεις, διαδηλώσεις και πορείες σε δύο ζώνες καλύπτουν την περιοχή του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου είναι βαθιά ανησυχητική εξέλιξη, και αντιτίθεται στη δέσμευση των αρχών για μεταρρυθμίσεις προς τις αξίες και τα πρότυπα της ΕΕ» τόνισε ο Πίτερ Στάνο.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις