Ούρσουλα εμβόλια Ευρώπη: Σφοδρή επίθεση από το Politico

ΚΟΣΜΟΣ

Ούρσουλα εμβόλια Ευρώπη: Σφοδρή επίθεση από το Politico

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Παντελής Ζηβόντσης

Ούρσουλα εμβόλια Ευρώπη: Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε το Politico κατά της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επίτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν

05.02.2021 | 17:00

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε το Politico κατά της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επίτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, για το θέμα των εμβολίων κατά του κορονοϊού αποδίδοντάς της μεγάλη ευθύνη για όσα διαδραματίστηκαν. Στην ανάλυσή του το Politico εξιστορεί τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις της Φον ντερ Λάιεν με τους φαρμακευτικούς κολοσσούς «την ώρα που η Ευρώπη έπρεπε να πετάξει από το παράθυρο όσα χρήματα είχε και δεν είχε». Κι αναδεικνύει το λάθος της να διαπραγματευτεί σκληρά για τις τιμές των εμβολίων και την επιμονή της στη διατήρηση του ευρωπαϊκού πλαισίου αστικής ευθύνης, από το οποίο ζητούσαν απαλλαγή οι φαρμακευτικές – και απέσπασαν από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

«Έφθασε η ώρα να μιλήσουμε για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ειδικοί στις δημόσιες σχέσεις στις Βρυξέλλες υποστηριζόμενοι από λεγεώνες απολογητών της Ε.Ε. σε όλη τη Γηραιά Ήπειρο, σκηνοθέτησαν τις τελευταίες ημέρες μια εντυπωσιακή επιχείρηση μετάθεσης ευθυνών», σημειώνει ο επικεφαλής των αρμόδιων για ευρωπαϊκά θέματα συντακτών του περιοδικού, Μάθιου Κάρνιτσνιχ, με έδρα το Βερολίνο.

«Η AstraZeneca κοροϊδεύει την Ευρώπη!» φώναζαν από τις στέγες. «Ξέρετε ότι η Pfizer είναι αμερικανική εταιρεία;», αναρωτιόντουσαν σηκώνοντας με νόημα τα φρύδια, φωνάζοντας στη συνέχεια απογοητευμένοι: “Ας μην παίζουμε το παιχνίδι της απόδοσης ευθυνών”. Αυτό που πυροδότησε αυτή τη νέα ευαισθησία ήταν η οδυνηρή συνειδητοποίηση ότι ο πραγματικός υπαίτιος του “χάους” [με τα εμβόλια] κατοικοεδρεύει στον 13ο όροφο του μεγάρου Berlaymont. Σε εποχές κρίσεων, οι επιτυχημένοι ηγέτες αίρονται στο ύψος των περιστάσεων. Αλλά αντί να αδράξει την ευκαιρία η Φον ντερ Λάιεν, που κατέφθασε το 2019 στις Βρυξέλλες από το γερμανικό υπουργείο Άμυνας, παρέμεινε απούσα. Αν και εξακολουθεί να περιφέρεται στους διαδρόμους του αρχηγείου της Κομισιόν, δεν έχει δείξει την παραμικρή πρόθεση να αναλάβει δημοσίως την ευθύνη για το χάλι που δημιούργησε. “Έχουμε σημειώσει καλή πρόοδο», επέμεινε σε συνέντευξή της στη γερμανική τηλεόραση την Κυριακή», αναφέρει το Politico.

Μητσοτάκης προς Κομισιόν για τα εμβόλια: Να μην… την πατήσουμε και με το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Κοινή επιστολή προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για το θέμα των εμβολίων, έστειλαν ο Πρωθυπουργος της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, ο Πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις και η Πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρέντρικσεν, ζητώντας να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στις εγκρίσεις και τη διάθεσή τους. Επισημαίνουν ότι το εμβόλιο της J%J, σύμφωνα με ανακοίνωση της ίδιας της εταιρείας θα παρασκευάζεται στην τελική του φάση αποκλειστικά στις ΗΠΑ – με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πρόσβαση των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης – και ζητούν έγκαιρη αντιμετώπιση, προσθέτοντας ότι υπάρχουν δυνατότητες παραγωγής εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Exit mobile version