Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / AstraZeneca εμβόλιο αποτελεσματικότητα: Καταπολεμά και τη βρετανική μετάλλαξη
ΚΟΣΜΟΣ

AstraZeneca εμβόλιο αποτελεσματικότητα: Καταπολεμά και τη βρετανική μετάλλαξη

AstraZeneca εμβόλιο αποτελεσματικότητα: Το εμβόλιο κατά του κορονοϊού της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης έχει αντίστοιχη αποτελεσματικότητα κατά του Κεντ

Το εμβόλιο κατά του κορονοϊού της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης έχει αντίστοιχη αποτελεσματικότητα κατά του Κεντ, της παραλλαγής του κορoνοϊού που κυκλοφορεί στην Βρετανία, όπως και στις παραλλαγές που κυκλοφορούσαν προηγουμένως, ανακοίνωσε σήμερα το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Τα δεδομένα, υπό μορφήν προδημοσίευσης που δεν έχουν αξιολογηθεί από ομοτίμους, δίνουν στοιχεία από πρόσφατες αναλύσεις που δείχνουν τα αποτελέσματα του εμβολιασμού στην μείωση του χρόνου αναπαραγωγής και του ιικού φορτίου, γεγονός που μπορεί να μεταφράζεται σε μειωμένη μετάδοση της νόσου, αναφέρει το Πανεπιστήμιο.

Σημειώνεται πως τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στους πολίτες ηλικίας 18 έως 64 ετών αποφάσισε ομόφωνα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στην Ελλάδα. Η απόφαση αφορά αρχικά τους υγιείς πολίτες που ανήκουν στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα και δευτερευόντως άτομα με ήπια υποκείμενα νοσήματα. Την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί εκ νέου συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής για την οριστικοποίηση της σύστασης για τον εμβολιασμό των ατόμων 18-64 ετών με υποκείμενα νοσήματα μέτριας βαρύτητας.

Εμβόλια κορονοϊός

AstraZeneca: Ξεκινούν στην Ελλάδα οι εμβολιασμοί για ηλικίες 60-64

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, η οποία αποφάσισε ομόφωνα τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca για τον κορονοϊό στους πολίτες ηλικίας έως και 64 ετών. Μετά τη συνεδρίαση, ακολούθησαν δηλώσεις της Προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρίας Θεοδωρίδου και του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους. «Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ανασκόπησε λεπτομερώς όλα τα υπάρχοντα δεδομένα σε σχέση με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου Oxford/AstraZeneca, μετά την πρόσφατη έγκριση του εμβολίου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για χρήση σε άτομα 18 ετών και άνω και ενόψει της δυνατότητας διάθεσής του στην Ελλάδα κατά το προσεχές διάστημα», ανέφερε η Μαρία Θεοδωρίδου.

Η Επιτροπή κρίνει ότι, σύμφωνα με τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι σήμερα, το εμβόλιο της AstraZeneca έχει πολύ καλά χαρακτηριστικά ασφάλειας, ικανότητας να δημιουργεί ανοσία, δηλαδή ανοσογονικότητας, και αποτελεσματικότητας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις