Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Νέα μέτρα από αύριο Σάββατο 6/2: Τι αποφασίστηκε για Αττική και “κόκκινες” περιοχές
ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ

Νέα μέτρα από αύριο Σάββατο 6/2: Τι αποφασίστηκε για Αττική και “κόκκινες” περιοχές

Νέα μέτρα από αύριο Σάββατο 6/2: Μονο με click away η αγορά - Στις ηλικίες από 25 έως 44 ετών τα περισσότερα κρούσματα- Μεγάλη η ενδοοικογενειακή μετάδοση

Τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τα νέα μέτρα για τον κορονοϊό που θα ισχύσουν από αύριο Σάββατο 6/2 ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Προηγήθηκε πολύωρη σύσκεψη της επιτροπής λοιμωξιολόγων.

Από αύριο το πρωί, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, θα ισχύει:

-Στο κόκκινο παραμένουν Εορδαία Κοζάνης, Θήβα και Τανάγρα στη Βοιωτία,  Σπάρτη, Ζάκυνθος,  η περιφερειακή ενότητα Λέσβου. Εντάσσονται στις κόκκινες το Ρέθυμνο,  δήμος Σκύδρας- Κολινδρού Πιερίας, Μεσσαπίων Ευβοίας, Ανδραβίδας- Κυλλήνης Ηλείας, δήμος Τεμπών Λάρισας. Παραμένουν/ εντάσσονται στις κόκκινες οι δήμοι Μυκόνου και Θήρας και οι δήμοι Χαλκίδας, Πάτρας και Αγίου Νικολάου: Στις περιοχές αυτές το επιδημιολογικό φορτίο χαρακτηρίζεται «επικίνδυνο». Σ’ αυτούς του πέντε δήμους επανέρχονται τα σχολεία σε τηλεκπαίδευση και κλείνουν όλα τα καταστήματα πλην καταστημάτων τροφίμων και φαρμακείων. Στις κόκκινες μπαίνουν επίσης Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική

– Για την Αττική, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική: Κλείνουν τα νηπιαγωγεία, μόνο με click away το λιανεμπόριο. Παραμένουν σε λειτουργία κομμωτήρια, ΚΤΕΟ. Το Σάββατο θα λειτουργούν από τις 7 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα τα καταστήματα ειδών τροφίμων και πρώτης ανάγκης.

Βάνα Παπαευαγγέλου

-Η κυκλοφορία θα επιτρέπεται από τις 5 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα. 

Κλειστές και οι λαϊκές αγορές τα Σάββατα.

-Τα μέτρα ισχύουν από τις έξι αύριο το πρωί, έως τις 15 Φεβρουαρίου.

Η ενημέρωση ξεκίνησε με την καθηγήτρια παιδιατρικής- λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία έκανε εκτενή αναφορά στα επιδημιολογικά δεδομένα που δείχνουν συνολική επιδείνωση της κατάστασης: Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν αυξηθεί, τα νέα κρούσματα είναι κυρίως στις ηλικίας 25- 44 ετών, ενώ μεγάλη είναι η ενδοοικογενειακή διασπορά. Βασικό ρόλο παίζουν οι κρυφές συγκεντρώσεις σε σπίτια, ενώ ειδικά για την Αττική, η κυρία Παπαευαγγέλου είπε ότι παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων σε όλες τις γειτονιές τους, ενώ τα ενεργά κρούσματα ανέρχονται στην Αττική στα 4.400. Ειδικά για τα σχολεία, είπε ότι θα παραμείνουν ανοιχτά, ενώ κάλεσε τους εκπαιδευτικούς να τηρούν σχολιαστικά τα μέτρα και παράλληλα να εμβολιαστούν.

Ακολούθως ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στα επιδημιολογικά δεδομένα της πανδημίας στον κόσμο. Μίλησε για τάση υποχώρησης της επιδημίας και ειδικότερα για επιβράδυνση του ρυθμού της στην Ευρώπη, από την περασμένη εβδομάδα.  Ειδικά για την Ελλάδα όμως, παρατηρείται αύξηση την τελευταία εβδομάδα με παράλληλη αύξηση στις εισαγωγές. Η αύξηση στις εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό φθάνει το 50%. Η επίπτωση της νόσου έχει αυξηθεί σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Ο κ.Μαγιορκίνης επέμεινε στην τήρηση της «κοινωνικής φούσκας», της επαφής δηλαδή, με λίγα και συγκεκριμένα άτομα. Η κόπωση αναδεινύεται παράγοντας επιδείνωσης της κατάστασης. Πρόσθεσε ότι είναι αναμενόμενη η αύξηση των κρουσμάτων της μετάλλαξης το προσεχές διάστημα.

Επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας κορωνοϊού

«Σήμερα είχαμε ρεκόρ αριθμού τεστ κορωνοϊού, που συνολικά έφτασαν τις 46.000», είπε η κυρία Παπαευαγγέλου, η οποία έκανε λόγο για επιδείνωση του επιδημιολογικού φορτίου με σημαντική αύξηση του κυλιόμενου επταήμερου μέσου όρου στα 849 κρούσματα. Η θετικότητα ανέρχεται πλέον στο 2,3%, ενώ υπολογίζεται πως 8.500 είναι τα ενεργά κρούσματα. «Ο χάρτης ”κοκκίνισε” ξανά σε πολλές περιοχές. Παρόλο που βρισκόμαστε σε καλύτερη θέση σε σχέση με τις περισσότερες χώρες της ΕΕ, αν δεν ελεγχθεί η κατάσταση, η Ελλάδα θα μπει κι αυτή στο ”κόκκινο”», είπε η λοιμωξιολόγος.

Η κ. Παπαευαγγέλου έκανε λόγο για εκθετική αύξηση και ιδιαίτερα ανησυχητική εικόνα στον Δήμο Πατρέων και Χαλκιδέων. Η πλειοψηφία των νέων κρουσμάτων είναι μεταξύ 25 και 45 ετών με διάμεση ηλικία τα 43 έτη.

Ενοδοικογενειακή διασπορά του κορωνοϊού

Η λοιμωξιολόγος έκανε λόγο για φαινόμενα ενδοοικογενειακής διασποράς, δηλαδή γονείς που μεταδίδουν τη λοίμωξη στα παιδιά και στους ενήλικες άνω των 65 ετών. «Δυστυχώς, φαίνεται ότι σημαντικό ρόλο παίζουν και οι κρυφές συγκεντρώσεις των συμπολιτών μας σε σπίτια» σημείωσε και τόνισε πως τέτοιες συγκεντρώσεις δεν αποκαλύπτονται στην πολιτική προστασία και έτσι δεν μπορούν να ιχνηλατηθούν.

«Μας ανησυχεί η Αττική, όπου παρατηρείται γενικευμένη αύξηση σε όλες τις γειτονιές της» σημείωσε η λοιμωξιολόγος που σημείωσε πως υπολογίζεται πως στην Αττική υπάρχουν 4.600 ενεργά κρούσματα, με τη διασπορά να είναι αυξημένη κατά 60%. Αύξηση νέων κρουσμάτων κατά 30% σημειώνεται και στον δήμο Θεσσαλονίκης, όπου τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε 850.

Επίσης έκανε λόγο για αύξηση των νοσηλευομένων ασθενών σε όλη τη χώρα, ιδιαίτερα στην Αττική. Συνολικά οι νοσηλευόμενοι υπολογίζονται σε 1.600 σε όλη τη χώρα, ενώ ο μέσος όρος εισαγωγών την ημέρα ανήλθε σε 150 εισαγωγές τη μέρα. Στην Αττική κάθε μέρα έχουμε 70 με 80 νέες εισαγωγές. Το 97% νοσηλευόμενων αφορά σε άτομα ηλικία μεγαλύτερα των 75 ετών.

Νίκος Χαρδαλιάς

Η πληρότητα στις ΜΕΘ

Την ίδια ώρα καταγράφεται 63% πληρότητα στις ΜΕΘ Covid. «Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή για την πορεία της πανδημίας. Τα μέτρα ήταν ικανοποιητικά, όμως δυστυχώς φαίνεται ότι δεν εφαρμόστηκαν. Όλοι μας κουραστήκαμε. Αποδείχτηκε άλλη μια φορά ότι ζούμε έναν μαραθώνιο και έχουμε ακόμη κάποια μέτρα να διανύσουμε» είπε.

«Να κάνουμε λίγο ακόμη κουράγιο. Είναι κρίμα να λυγίσουμε τώρα που ξεκινήσαμε να εμβολιάζουμε τον ευάλωτο πληθυσμό. Θέλουμε 8 εβδομάδες για να ολοκληρώσουμε τον εμβολιασμό των ανθρώπων αυτών» συνέχισε η κα. Παπαευαγγέλου και πρόσθεσε πως «δεν έχει νόημα να βάζουμε επιπλέον μέτρα, αυτό που χρειάζεται είναι να βοηθήσουμε όλοι μαζί να εφαρμοστούν τα υφιστάμενα μέτρα».

«Η Ελλάδα δεν αντιμετώπισε ακόμη 3ο κύμα. Μπορούμε να δουλέψουμε όλοι μαζί και να ανακόψουμε ένα τρίτο κύμα» είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου, καλώντας τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα και ο «καθένας μας να θυμηθεί τη φούσκα του, να επιλέξει μια στενή ομάδα ανθρώπων»

Μαγιορκίνης: Αναμένουμε αύξηση σε διασωληνωμένους και θανάτους

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης μιλώντας για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού, ανέφερε: «Στην Ελλάδα, την τελευταία εβδομάδα παρατηρείται αύξηση των ενεργών κρουσμάτων. Σημαντική αύξηση μέχρι και 50% στις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Ως αποτέλεσμα αναμένουμε αύξηση σε διασωληνωμένους και θανάτους τις επόμενες εβδομάδες».

Στην Θεσσαλονίκη η επιδείνωση της πανδημίας αυξήθηκε σε επίπεδα πάνω από 20% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Συνεχίζουμε να παρατηρούμε την χαμηλότερη επίπτωση στους κάτω των 18 ετών. Η επίπτωση της νόσου έχει αυξηθεί όμως σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Σε αυτό οφείλεται η αύξηση των επαφών μας. Για αυτό και είναι απαραίτητη η μείωση των επαφών μας και η δημιουργία μιας κοινωνικής φούσκας. Η επιτροπή έχει προβληματιστεί ιδιαίτερα για την επιδείνωση της πανδημίας στα μεγάλα μητροπολιτικά κέντρα. Η κόπωση είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας. Είμαστε όλοι μαζί σε αυτόν τον αγώνα».

Βάνα Παπαευαγγέλου

Στα 229 τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού που έχουν επιβεβαιωθεί στην Ελλάδα

Στα 229 έφτασαν τα μεταλλαγμένα στελέχη που έχουν εντοπιστεί στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού. Τα νεότερα δεδομένα προκύπτουν από τη γονιδιωματική ανάλυση 61 δειγμάτων που αφορούν στην περίοδο 18-31 Ιανουαρίου 2021 και προέρχονται από τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Πιερίας και Πύλες Εισόδου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Στο σύνολο των 61 δειγμάτων που αναλύθηκαν, όλα πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια ποιότητας που απαιτούνται για την ανάλυση και ο τελικός έλεγχος ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Από τον έλεγχο αναδείχθηκαν συνολικά 23 δείγματα θετικά για το στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7). Συγκεκριμένα, το στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7) ανιχνεύθηκε σε 12 δείγματα από την Π.Ε. Θεσσαλονίκης (4 από την κοινότητα και 8 νοσοκομειακά), 6 δείγματα από την Π.Ε. Χαλκιδικής (5 από την κοινότητα και ένα νοσοκομειακό), 1 δείγμα από την Πιερία (από την κοινότητα) και 4 από Πύλη Εισόδου.

Συνολικά, στην Ελλάδα έχουν ταυτοποιηθεί 228 δείγματα θετικά για το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7/UK lineage και ένα δείγμα για το μεταλλαγμένο στέλεχος Lineage B.1.351/South Africa του ιού SARS-CoV-2.

rapid test ΕΟΔΥ

Τα κρούσματα κορωνοϊού

Σήμερα ανακοινώνουμε 1.195 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 2 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 162.107, εκ των οποίων 51.9% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτηση βρέθηκε ότι 6.010 (3.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 51.438 (62.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

246 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 70 έτη. 179 (72.8%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 86.6% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 1.155 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας. Τέλος, έχουμε 19 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.922 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3.485 (58.8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

ΕΟΔΥ rapid test

Η κατανομή των κρουσμάτων

55 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής
92 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών
102 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών
28 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής
138 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών
68 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών
69 κρούσματα στην ΠΕ Πειραιώς
6 κρούσματα στην ΠΕ Νήσων
150 κρούσματα στην ΠΕ Θεσσαλονίκης
8 κρούσματα στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας
2 κρούσματα στην ΠΕ Αργολίδας
5 κρούσματα στην ΠΕ Αρκαδίας
78 κρούσματα στην ΠΕ Αχαΐας
7 κρούσματα στην ΠΕ Βοιωτίας
1 κρούσμα στην ΠΕ Δράμας
1 κρούσμα στην ΠΕ Έβρου
63 κρούσματα στην ΠΕ Εύβοιας
9 κρούσματα στην ΠΕ Ζακύνθου
6 κρούσματα στην ΠΕ Ηλείας
4 κρούσματα στην ΠΕ Ημαθίας
9 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου
6 κρούσματα στην ΠΕ Θήρας
16 κρούσματα στην ΠΕ Ιωαννίνων
2 κρούσματα στην ΠΕ Καβάλας
1 κρούσμα στην ΠΕ Καλύμνου
10 κρούσματα στην ΠΕ Καρδίτσας
4 κρούσματα στην ΠΕ Καρπάθου
1 κρούσμα στην ΠΕ Κεφαλληνίας
1 κρούσμα στην ΠΕ Κιλκίς
16 κρούσματα στην ΠΕ Κοζάνης
11 κρούσματα στην ΠΕ Κορινθίας
9 κρούσματα στην ΠΕ Λακωνίας
25 κρούσματα στην ΠΕ Λάρισας
12 κρούσματα στην ΠΕ Λασιθίου
7 κρούσματα στην ΠΕ Λέσβου
1 κρούσμα στην ΠΕ Λευκάδας
20 κρούσματα στην ΠΕ Μαγνησίας
4 κρούσματα στην ΠΕ Μεσσηνίας
2 κρούσματα στην ΠΕ Μήλου
6 κρούσματα στην ΠΕ Μυκόνου
2 κρούσματα στην ΠΕ Ξάνθης
10 κρούσματα στην ΠΕ Πέλλας
13 κρούσματα στην ΠΕ Πιερίας
1 κρούσμα στην ΠΕ Πρέβεζας
18 κρούσματα στην ΠΕ Ρεθύμνου
2 κρούσματα στην ΠΕ Ροδόπης
4 κρούσματα στην ΠΕ Σάμου
2 κρούσματα στην ΠΕ Σερρών
3 κρούσματα στην ΠΕ Σποράδων
5 κρούσματα στην ΠΕ Τρικάλων
11 κρούσματα στην ΠΕ Φθιώτιδας
1 κρούσμα στην ΠΕ Φλώρινας
28 κρούσματα στην ΠΕ Χαλκιδικής
2 κρούσματα στην ΠΕ Χανίων
29 κρούσματα υπό διερεύνηση

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις