Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Κέικ με ταχίνι και μέλι: Μια τέλεια, υγιεινή συνταγή – Έτοιμο σε ελάχιστα λεπτά
PLUS

Κέικ με ταχίνι και μέλι: Μια τέλεια, υγιεινή συνταγή – Έτοιμο σε ελάχιστα λεπτά

Κέικ με ταχίνι και μέλι: Το μέλι και το ταχίνι, θεωρούνται "όπλα" για όλους τους "εχθρούς" του ανοσοποιητικού.

Τι θα λέγατε για ένα υγιεινό κέικ με τα δύο “θαύματα” της φύσης, που ακούνε στο όνομα μέλι και ταχίνι; Κι αν σας λέγαμε ότι θα μπορείτε να το έχετε στο πιάτο σε λίγα λεπτά, δεν θα τρέχατε στην κουζίνα; Το καλύτερο όμως, το κρατάμε για το τέλος! Η συνταγή από την κορυφαία Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, δεν θέλει μίξερ, αλεύρι, ζάχαρη, γαλακτοκομικά. Απίστευτο;

Το μέλι και το ταχίνι, θεωρούνται “όπλα” για όλους τους “εχθρούς” του ανοσοποιητικού. Το ταχίνι, είναι ένα φυτικό τρόφιμο με ευεργετικά χαρακτηριστικά, όπως η υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη αλλά και υγιεινά λιπαρά. Προστατεύει την επιδερμίδα, προάγει την υγεία της καρδιάς και των αγγείων, εξυπηρετεί την ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Επίσης, αντιμετωπίζει τους πόνους οστεοαρθρίτιδας, συμβάλλει στη σωστή θρέψη μετά την άσκηση και βοηθά στη βελτίωση της διάθεσης, κάτι που το τελευταίο διάστημα έχουμε απόλυτη ανάγκη.

Όσο για το «νέκταρ των θεών», το μέλι, δεν είναι απλώς μια γλυκαντική ύλη αλλά ένα μοναδικό στο είδος του προϊόν , πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, άρωμα και γεύση που έχει την δυνατότητα να δρα συμπληρωματικά βοηθώντας τον οργανισμό μας να καταπολεμήσει διάφορες ασθένειες.

Αν αυτά καταλήξουν στον ουρανίσκο ως… κέικ, είναι θαύμα!

Κέικ με ταχίνι και μέλι: Θες

1 φλ. ταχίνι (250 γραµ)
5 κ.σ. μέλι
2 αυγά μεγάλα (σε θερμ. δωμ.)
λίγη σοδα (στην μύτη κ..γλ.)
1 σφηνάκι χυμό πορτοκάλι (μισό ζουμερό πορτοκάλι)
λίγο ξύσμα πορτοκάλι
1 κ.σ κακάο άγλυκο (προαιρετικά)
σταγόνες σοκολάτα χωρίς ζάχαρη (προαιρετικά)

Θερμίδες
240 kcal

Κέικ με ταχίνι και μέλι: Η συνταγή

Για το υγιεινό κέικ με ταχίνι και μέλι, προθερμαίνουμε πρώτα το φούρνο στους 170 βαθμούς C στον αέρα. Θα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα.

Λαδώνουμε ελαφρά θήκες μίας χρήσης για ατομικά κέικ ή βάζουμε χαρτάκια cupcake σε φόρμα (με θήκες) για μάφιν.

Σε ένα μπολ, βάζουμε το ταχίνι και το μέλι και τα ανακατεύουμε με κουτάλι. Προσθέτουμε τα αυγά. Τα ανακατεύουμε με σύρμα να τα πιει το μείγμα.

Διαλύουμε τη σόδα στον χυμό πορτοκάλι και τα προσθέτουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε. Ισομοιράζουμε στα φορμάκια.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 18- 20΄.

Αφήνουμε να σταθούν λίγο στη φόρμα. Ξεφορμάρουμε σε σχάρα να κρυώσουν.

Έξτρα μυστικά 🥣

-Αν θέλουμε να κάνουμε δίχρωμο το κέικ ταχίνι, κρατάμε 6 κουταλιές από το μείγμα, προσθέτουμε 1 κουταλιά κακάο, ανακατεύουμε και ισομοιράζουμε στα φορμάκια. Με την λάμα του μαχαιριού μπλέκουμε τα δυο μείγματα.

-Να γεμίσετε τις φόρμες κατά το 1/2, το πολύ 3/4 γιατί φουσκώνει πολύ.

-Αν χρησιμοποιήσετε φορμάκια κέικ, αφού τα λαδώσετε, πασπαλίστε με λίγο κακάο γιατί ξεφορμάρονται δύσκολα. Η καλύτερη λύση είναι να βάλετε χαρτάκια cupcakes μέσα σε φόρμα μάφιν.

-Μπορείτε να προσθέσετε ξύσμα πορτοκάλι ή κανέλα στο κέικ ταχίνι.

-Εναλλακτικά μπορείτε να βάλετε ταχίνι με κακάο ή σταφίδες. Σταγόνες σοκολάτας ή σοκολάτα λιωμένη για επικάλυψη, γίνονται μοναδικά!

-Όπως θα δείτε και στη φωτογραφία, η υφή του συγκεκριμένου κέικ μοιάζει σαν ένα κανονικό κέικ. Είναι συμπαγής. Πρέπει όμως να ψηθεί σωστά. Πριν το βγάλετε από το φούρνο, να σιγουρευτείτε ότι η καρδιά του έχει σταθεροποιηθεί και είναι σταθερή και δεν τρέμει. Όταν περάσει ο ενδεδειγμένος χρόνος ψησίματος,  μπήξτε μια οδοντογλυφίδα στην καρδιά του κέικ. Πρέπει να βγει καθαρή από ζύμη, δείγμα ότι έχει ψηθεί σωστά και έχει σταθεροποιηθεί. Μην ξεχνάτε ότι αυτά τα κεράκια δεν έχουν καθόλου αλεύρι για να δέσει το μείγμα τους, οπότε απαιτείται σωστό ψήσιμο για να σταθεροποιηθούν τα υλικά.

Καλή απόλαυση! 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις