Αϋπνία και άγχος: Συμβουλές χαλάρωσης πριν τον ύπνο

PLUS

Αϋπνία και άγχος: Συμβουλές χαλάρωσης πριν τον ύπνο

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Ζαχάρης

Αϋπνία και άγχος: Πάρα πολύς κόσμος υποφέρει από τις αϋπνίες, ειδικά λόγω άγχους, παρόλα αυτά υπάρχουν κάποιες απλές τακτικές, ώστε να καταφέρνουμε να χαλαρώνουμε, όταν ξαπλώνουμε το βράδυ.

04.02.2021 | 13:21

Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων, άντρες και γυναίκες, κάποια στιγμή στη ζωή του έχει χάσει τον ύπνο του –για μεγάλο χρονικό διάστημα- λόγω του άγχους. Οι αγχώδεις διαταραχές είναι συνήθεις στους ανθρώπους, ειδικά σε αυτούς, που ζουν στις μεγάλες πόλεις. Επομένως, δε είναι και δύσκολα να το αναγνωρίσουμε στον εαυτό μας, εάν ποτέ υποφέρουμε από άγχος. Ο τρόπος για να το αντιληφθούμε είναι να παρατηρούμε το σώμα μας. Σίγουρα όλοι έχουμε περάσει μία απ’ αυτές τις νύχτες που, αν και κουρασμένοι, μας τυλίγουν δυσάρεστες σκέψεις και μας πιάνει ταχυκαρδία. Αυτή είναι η λεγόμενη κρίση πανικού. Όλα δείχνου να μαυρίζουν και το άγχος επικρατεί στον εγκέφαλό μας.

Κατά γενική ομολογία, το «χειρότερο», που μπορούμε να πάθουμε το βράδυ, είναι να μην μπορούμε να κοιμηθούμε εξαιτίας όλων αυτών των άσχημων σκέψεων. Ούτε στον εχθρό μας αυτό το πράγμα! Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορούμε να κάνουμε με σκοπό να κοιμηθούμε ήρεμοι. Ως επί το πλείστον, πρέπει να αποφεύγουμε πράγματα που «ξυπνάνε» τον εγκέφαλό μας σε ακατάλληλες ώρες. Αντιθέτως, πρέπει να κάνουμε κάτι για να ηρεμεί ο νους μας και το σώμα μας. Έτσι, αν φτιάξουμε έναν «μπούσουλα» με κάποιες απλές συμβουλές, σίγουρα θα δούμε δραστικά αποτελέσματα στον ύπνο και την ψυχολογία μας το πρωί.

Αϋπνία και άγχος: Συμβουλές για ήρεμο και χαλαρό ύπνο

Καταρχάς θα πρέπει να καταναλώνουμε τον τελευταίο καφέ της ημέρας 6 ώρες πριν τον ύπνο, επομένως ο καφές το απόγευμα δεν είναι μια καλή ιδέα. Γενικότερα, ο καφές, το τσάι, τα αλκοολούχα ποτά και τα ανθρακούχα αναψυκτικά ανεβάζουν τους παλμούς το βράδυ. Προκαλούν νευρικότητα και κατ’ επέκταση αϋπνία. Τα ροφήματα από χαμομήλι και βαλεριάνα, αντιθέτως, έχουν την δυνατότητα να μας απελευθερώσουν από αρνητικά συναισθήματα και να μας χαλαρώσουν. Επίσης, η οθόνη του κινητού και η περιήγηση στα social media ευνοούν τις κρίσεις πανικού, καθώς ο εγκέφαλος “ενεργοποιείται” από την φωτεινότητα και την «επεξεργασία» πληροφοριών. Παρόλα αυτά, ένα καλό βιβλίο θα μας ηρεμήσει και θα μας στείλει για ύπνο πολύ πιο γρήγορα.

Τέλος, θα μπορούσαμε να κάνουμε και ασκήσεις αναπνοής. Η γιόγκα και ο διαλογισμός βοηθούν το μυαλό να ξεμπλοκάρει και να απελευθερωθεί από τις κακές σκέψεις. Με λίγη χαλαρωτική μουσική της αρέσκειάς μας, λίγες ασκήσεις αναπνοής, θα μας βοηθήσουν να κοιμηθούμε όμορφα. Κατά την διάρκεια της άσκησης εισπνέουμε από την μύτη και φέρνουμε τον αέρα μέχρι χαμηλά στην κοιλιά μας. Ύστερα εκπνέουμε δυνατά από το στόμα. Όταν πετύχουμε την σωστή αναπνοή, τότε το πρόβλημά μας με το βραδινό άγχος θα είναι πια παρελθόν.

Δείτε ακόμη:

Τί παρατηρεί ένας άντρας σε μια γυναίκα στο πρώτο ραντεβού;
Τι σχέση έχουν τα ζώδια με τα χρήματα και τα οικονομικά;
Πώς να αντιμετωπίσετε τις βλάβες της τηλεόρασης
Exit mobile version