Κορονοϊός εμβόλιο ΕΕ: Η στρατηγική της για τους εμβολιασμούς είναι «σκ…ά»!

ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός εμβόλιο ΕΕ: Η στρατηγική της για τους εμβολιασμούς είναι «σκ…ά»!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Ζαχάρης

Κορονοϊός εμβόλιο ΕΕ: Το Βερολίνο δεν μπορεί να αφήσει αυτά τα «σκ...ά να επαναληφθούν», είπε ο Σολτς σε υπουργικό συμβούλιο.

04.02.2021 | 17:24

Οργισμένος κατά της επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εμφανίστηκε ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, που της επιτέθηκε ονομαστικά σε θυελλώδη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για τα εμβόλια. Η στρατηγική της για τα εμβόλια είναι «πραγματικά σκ…ά», φέρεται να τόνισε ο κ. Σολτς, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του φέρεται να είπε «ότι το Βερολίνο δεν μπορεί να αφήσει αυτά τα σκ…ά να επαναληφθούν», κατηγορώντας παράλληλα τις Βρυξέλλες για χαοτικό χειρισμό του προγράμματος εμβολιασμού.

Βέβαια το παρελθόν του κ. Σολτς με την πρόεδρο της Κομισιόν είναι παλαιό, καθώς ο ίδιος ανήκει στους Σοσιαλδημοκράτες, που αντιτάχθηκαν το 2019 στον διορισμό της, προβάλλοντας μια σειρά προβλημάτων όταν ήταν υπουργός Άμυνας. Από την πλευρά της η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ υπεραμύνθηκε τους χειρισμούς της φον ντερ Λάιεν. Λέγεται μάλιστα ότι άφησε τον Σολτς να εκφράσει τα παράπονά του και τον σταμάτησε μόνον όταν αναφέρθηκε ονομαστικά στην φον ντερ Λάιεν. Ωστόσο και η ίδια βρίσκεται στο «κάδρο», καθώς επειδή επέτρεψε στις Βρυξέλλες να αναλάβουν το ζήτημα των εμβολίων, την ώρα που η ΕΕ βρίσκεται πίσω στην παραλαβή των δόσεων. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, μόλις 2,34% του ευρωπαϊκού πληθυσμού των 447 εκατομμυρίων πολιτών έχει πάρει μία δόση του εμβολίου, ενώ στη Γερμανία το ποσοστό είναι 2,36%. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει εμβολιάσει το 14,21% του πληθυσμού.

Κορονοϊός εμβόλιο ΕΕ: Δυσαρέσκεια και για την Στέλλα Κυριακίδου

Από τα πυρά των Γερμανών δεν γλίτωσε ούτε η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, που κατηγορείται ότι απέτυχε να εξασφαλίσει συμβόλαιο με την Pfizer μέχρι τον Νοέμβριο, ενώ η Βρετανία και οι ΗΠΑ είχαν πετύχει συμφωνίες από τον περασμένο Ιούλιο. Παράπονα για την Στέλλα Κυριακίδου εξέφρασε και ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν στην Άνγκελα Μέρκελ την περασμένη χρονιά. Μάλιστα, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, η Κυριακίδου δυσκολευόταν να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με στελέχη της Pfizer, ενώ ο Σπαν μιλούσε απευθείας στον επικεφαλής.

 

Κορονοϊός εμβόλιο ΕΕ: Στροφή προς την ανατολή

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει καθυστερήσεις στις παραδόσεις των Pfizer και AstraZeneca, ενώ οι υγειονομικοί κανόνες σε χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία αποτελούν προβλήματα των κρατών-μελών ήδη από την έναρξη του προγράμματος εμβολιασμού που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο. Τα προβλήματα οδήγησαν την Ευρώπη να στραφεί στη Ρωσία και την Κίνα, τα εμβόλια των οποίων αγνοήθηκαν από τη Δύση. Ήδη, η Μέρκελ δήλωσε αυτήν την εβδομάδα ότι «όλα τα εμβόλια είναι ευπρόσδεκτα στην ΕΕ», προσθέτοντας ότι ήδη έχει μιλήσει με τον Βλαντίμιρ Πούτιν για το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V, ενώ έχουν ήδη γίνει προσεγγίσεις για συνδρομή στην παραγωγή.

Exit mobile version