Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

25

Ιανουαρίου 2021

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Νέα μέτρα κορονοϊός – lockdown: Τα αυξημένα κρούσματα κινητοποιούν την κυβέρνηση
ΚΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

Νέα μέτρα κορονοϊός – lockdown: Τα αυξημένα κρούσματα κινητοποιούν την κυβέρνηση

Νέα μέτρα κορονοϊός - lockdown: Το στοιχείο που θα κρίνει νέα μέτρα είναι ο ρυθμός μεταβολής των δεδομένων - Για το μέτρο απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 18:00 η κυβέρνηση περιμένει την εισήγηση την Παρασκευή.

Με τα κρούσματα να πιάνουν τετραψήφιο αριθμό καθημερινά, κυβέρνηση και ειδικοί εξετάζουν νέα μέτρα, με την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 να είναι τοποθετείται για την ώρα στο Σαββατοκύριακο και μόνο. Ανησυχία προκαλεί η Αττική, καθώς συνεχίζει να είναι πρώτη στον αριθμό κρουσμάτων και η διασπορά του συνεχίζεται. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν πολύ σοβαρές σκέψεις ώστε να αλλάξει το ωράριο απαγόρευσης της κυκλοφορίας στην Αττική το ερχόμενο Σαββατοκύριακο και να εφαρμοστεί το μέτρο από τις 18:00 έως τις 05:00 το πρωί.

Το συγκεκριμένο μέτρο θεωρείται πως είναι εφικτό να εφαρμοστεί μέσα στο Σαββατοκύριακο, αφού τα σχολεία είναι κλειστά, άρα δεν θα υπάρχει κινητικότητα ούτε παιδιών, ούτε γονέων. Αυτό το Σαββατοκύριακο θα έχει και ανοιξιάτικο καιρό και θεωρείται βέβαιο πως οι περισσότεροι πολίτες θα θελήσουν να μετακινηθούν για βόλτα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει συνωστισμό σε αρκετές περιοχές.

Αν αποφασιστεί το συγκεκριμένο μέτρο, και τα καταστήματα θα κλείσουν το Σάββατο στις 17:00, ώστε να μειωθούν ακόμα περισσότερο οι μετακινήσεις, ενώ παραμένει στο τραπέζι η σκέψη να επιστρέψει το λιανεμπόριο αποκλειστικά στη μέθοδο λειτουργίας click away. Κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης κυκλοφορίας, δικαίωμα μετακίνησης, πάντα με υποχρεωτική αποστολή SMS προς το 13033 και κωδικό 1, έχουν πολίτες που πρέπει να μεταβούν σε γιατρό ή με βεβαίωση εργασίας για όσους πρέπει να μεταβούν στη δουλειά τους. Ο κωδικός 6 θα ισχύει για κοντινή βόλτα κατοικίδιου.

Τι θα γίνει με τις μετακινήσεις από δήμο σε δήμο

Υπενθυμίζεται πως οι κάτοικοι των περιοχών που έχουν χαρακτηριστεί «κόκκινες» λόγω αυξημένου ιικού φορτίου δεν έχουν τη δυνατότητα μετακίνησης από δήμο σε δήμο. Ωστόσο αυτό δεν ισχύει για την Αττική. Με τα επιδημιολογικά δεδομένα όμως να προκαλούν όλο και μεγαλύτερη ανησυχία πλέον, αν και δεν φαίνεται να προκρίνεται, εξετάζεται και το ενδεχόμενο απαγόρευσης της μετακίνησης από δήμο σε δήμο για το Σαββατοκύριακο και εντός των ορίων της Αττικής.

Αύριο, πάντως, είναι η κρίσιμη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων και από την κυβέρνηση αναμένουν την εισήγησή τους προκειμένου να λάβουν τις όποιες αποφάσεις για νέα μέτρα, στην προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού και να θωρακιστεί η κοινωνία από ένα πιθανό τρίτο κύμα, καθώς και να αποφευχθεί ένα σκληρό lockdown.

Έκδηλη η ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Αχαΐα ενώ εκφράζονται φόβοι για τριψήφιο αριθμό σήμερα με επίκεντρο την Πάτρα. Μέσα σε λίγες ώρες κρούσματα εντοπίστηκαν σε εργαζόμενους σούπερ μάρκετ της πόλης, όπως επιβεβαίωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας. Συγκεκριμένα, σήμερα το πρωί εντοπίστηκαν επτά κρούσματα και για τη διαχείρισης της κατάστασης έχει επιληφθεί η Διεύθυνση Υγείας και έχει στείλει κλιμάκιο, ώστε να γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες.

Παράλληλα, κρούσματα σε υπαλλήλους εντοπίστηκαν και σε υποκατάστημα τράπεζας στο κέντρο της Πάτρας. Ο ιός φαίνεται να εισβάλει σε διάφορους χώρους εργασίας. Ωστόσο, ακόμα, δεν έχει γίνει γνωστός ο αριθμών των ατόμων που διαγνώστηκαν με κορονοϊό, ενώ την Τετάρτη όλοι οι υπάλληλοι είχαν υποβληθεί σε rapid test.

Ταραντίλης: Ο ρυθμός μεταβολής των δεδομένων που έχουμε θα κρίνει τα νέα μέτρα

«Το φαινόμενο της πανδημίας είναι ένα δυναμικό φαινόμενο, αυτό σημαίνει ότι τα δεδομένα αλλάζουν από, όχι μόνο από μέρα σε μέρα, αλλά και από ώρα σε ώρα. Αν θέλετε κιόλας την δική μου εμπειρία σε αυτό το φαινόμενο, έχει δείξει ότι συνήθως τα δεδομένα αλλάζουν πιο γρήγορα προς το χειρότερο και λιγότερο γρήγορα προς το καλύτερο», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης απαντώντας σε ερώτηση κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για το κατά πόσο είναι πιθανό ένα lockdown τύπου Μαρτίου.

«Το καθήκον μας είναι να προσαρμοζόμαστε σε αυτές τις αλλαγές», πρόσθεσε αναφέροντας πως η κυβέρνηση θα εξετάσει την σχετική εισήγηση της επιτροπής την Παρασκευή και έπειτα θα αποφασίσει. «Όπως έχουμε πει από την αρχή της πανδημίας, η εξέλιξή της είναι δυναμική και δεν ακολουθεί γραμμική πορεία», δήλωσε ξεκινώντας την ενημέρωση. «Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τα επιδημιολογικά δεδομένα, λαμβάνει τις εισηγήσεις των ειδικών και αποφασίζει προληπτικά τα απαραίτητα μέτρα», πρόσθεσε.

«Προτεραιότητά μας είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και η ανάκτηση όσο το δυνατόν περισσότερων λειτουργιών της εκπαίδευσης και της οικονομίας. Επίσης, όσο η επιδημιολογική κατάσταση μας υποχρεώνει σε επιβολή περιοριστικών μέτρων τόσο η κυβέρνηση συνεχίζει τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που πλήττονται καθώς και των ανέργων», είπε.

ΕΟΔΥ κορονοϊός

Σημαντικό να είμαστε έτοιμοι

Απαντώντας έπειτα σε ερώτηση για το στοιχείο εκείνο που θα κρίνει εάν παρθούν τελικά νέα μέτρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως το στοιχείο αυτό είναι «ο ρυθμός μεταβολής των δεδομένων που έχουμε».

«Το σημαντικό για εμάς είναι να είμαστε έτοιμοι ώστε να προσαρμοστούμε έγκαιρα σε αυτά τα δεδομένα», εξήγησε, διευκρινίζοντας επίσης πως το όριο στον αριθμό των κρουσμάτων που κρίνει το εύρος των μέτρων δεν αποφασίζεται από την κυβέρνηση αλλά τους ειδικούς.

«Αφού πάρουμε τις αποφάσεις από την εισήγηση των ειδικών θα πάρουμε και τις αποφάσεις μας», είπε προσθέτοντας ότι αυτό θα γίνει πολύ σύντομα. Ο κ. Ταραντίλης σημείωσε επίσης ότι δεν έχει συζητηθεί το ενδεχόμενο αύξησης του προστίμου για την τήρηση των μέτρων.

Όσον αφορά το ρωσικό εμβόλιο Sputnik, η Ελλάδα κινείται μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο αγοράς των εμβολίων. «Το θέμα του ρωσικού εμβολίου δεν είναι πάρα πολύ επίκαιρο γιατί ακόμα δεν έχουν καν καταθέσει έγκριση προς τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων», σχολίασε ο κ. Ταραντίλης.

Αναφορικά με το εμβόλιο της AstraZeneca και το ηλικιακό όριο για την χορήγησή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «το σωστό είναι να περιμένουμε την εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών που θα είναι την Παρασκευή το πρωί».

Τεστ ΕΟΔΥ

Κατά την ενημέρωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνόψισε επίσης τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την στήριξη όσων πλήττονται:

-Για τη στήριξη των ανέργων παράταση κατά δύο μήνες των επιδομάτων ανεργίας που έληξαν τον Ιανουάριο και αυτών που θα λήξουν τον Φεβρουάριο

– Συνέχιση του προγράμματος για τη δημιουργία 100.000 νέων θέσεων εργασίας με κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών για έξι μήνες και επιπλέον επιδότηση 200 ευρώ σε περίπτωση πρόσληψης μακροχρόνια ανέργου

– Εφαρμογή σειράς προγραμμάτων του ΟΑΕΔ για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με επιχορήγηση μισθού και κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών

lockdown Ερμού

Αναφορικά με τη στήριξη των εργαζομένων και των νοικοκυριών:

– Αναστολή, από την 1η του χρόνου, της καταβολής Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα.

– Αποζημίωση ειδικού σκοπού 534 ευρώ σε μηνιαία βάση των εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις εργασίας έχουν τεθεί σε προσωρινή αναστολή.

– Αποζημίωση ειδικού σκοπού σε εργαζόμενους ειδικών κατηγοριών (όπως οι επαγγελματίες της Τέχνης και του Πολιτισμού).

– Οικονομική ενίσχυση σε επιστήμονες.

– Υποχρέωση διατήρησης των θέσεων εργασίας για χρονικό διάστημα μετά τη λήξη των αναστολών συμβάσεων εργασίας ως προϋπόθεση για την κρατική συνδρομή σε επιχειρήσεις.

– Επιδότηση της δόσης δανείων έως 90% για 9 μήνες (πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ») σε δανειολήπτες, που πλήττονται από τις συνέπειες της πανδημίας και έχουν δάνεια με προσημείωση-υποθήκη στην 1η κατοικία.

– Απαλλαγή από το 40% του ενοικίου που καταβάλλουν εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει τεθεί σε αναστολή, καθώς και αυτού που καταβάλλουν οι φοιτητές των οποίων ο ένας γονέας βρίσκεται σε αναστολή εργασίας.

Ο κ. Ταραντίλης αναφέρθηκε επίσης στα μέτρα που καλύπτουν τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις:

-Μείωση, από την 1η του χρόνου, κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών.

-Αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων μέχρι τον Απρίλιο, και ρύθμισή τους σε 12 άτοκες ή σε 24 δόσεις με χαμηλό επιτόκιο.

-Κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται σε προσωρινή αναστολή.

-Κάλυψη 60% του καθαρού μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών με το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» για το χρόνο μειωμένης απασχόλησης.

Ερμού αστυνομία

Σχετικά με τη στήριξη επιχειρήσεων

-Πλήρης απαλλαγή των επιχειρήσεων που παρέμειναν κλειστές από την καταβολή του ενοικίου για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο και καταβολή από το Κράτος στους εκμισθωτές του 80% του μηνιαίου μισθώματος.

-Αναστολή πληρωμών αξιογράφων και χορήγηση διευκολύνσεων στους κομιστές.

-Μείωση έως μηδενισμός της προκαταβολής φόρου εισοδήματος σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία.

-Αναστολή αποπληρωμής δόσεων των ενήμερων τραπεζικών δανείων για επιχειρήσεις που πλήττονται.

Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων

-Πέμπτος κύκλος Επιστρεπτέας Προκαταβολής το μισό της οποίας -όπως και στον προηγούμενο κύκλο- είναι μη επιστρεπτέο.

-Στήριξη επιχειρήσεων στην άντληση δανείων μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και του Ταμείου Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ ΙΙ).

-Μη επιστρεπτέα επιχορήγηση σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις μέσω των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις