Sputnik-V Γερμανία: Συνδρομή στην παραγωγή πριν τη λήψη άδειας από την ΕΕ

ΚΟΣΜΟΣ

Sputnik-V Γερμανία: Συνδρομή στην παραγωγή πριν τη λήψη άδειας από την ΕΕ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Ζαχάρης

Sputnik-V Γερμανία: Ο Γερμανός υπουργός Υγείας επιβεβαίωσε ότι η Ρωσία απευθύνθηκε στην Γερμανία για την αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της για το ρωσικό εμβόλιο.

03.02.2021 | 17:45

Μιλώντας στην on-line διάσκεψη «Ευρώπη-2021» ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η Γερμανία να συνδράμει στην παραγωγή του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V πριν λάβει την άδεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κ. Σπαν αναφέρθηκε σε παράκληση της Ρωσίας προς τη γερμανική πλευρά για την αξιολόγηση της δυνατότητας να αξιοποιηθούν οι υπάρχουσες στην Γερμανία παραγωγικές δυνατότητες για την παραγωγή του ρωσικού εμβολίου. «Μπορούμε να συνδράμουμε εκείνους που θα παράσχουν στοιχεία στην παραγωγή του εμβολίου, το οποίο δεν έχει ακόμη εγκριθεί στην Ευρώπη. Στην περίπτωση αυτή λειτουργούμε επίσης ως διαμεσολαβητές, επειδή αυτήν την πανδημία, μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε σε τελική ανάλυση μόνο από κοινού», σημείωσε ο Γερμανός υπουργός Υγείας.

«Συνεργαζόμαστε επίσης και με την Ρωσική Ομοσπονδία στα θέματα αυτά εποικοδομητικά και επί του αντικειμένου», υπογράμμισε παράλληλα ο κ. Σπαν. Ταυτόχρονα ανέφερε ότι η δυσκολία της παραγωγής του εμβολίου Sputnik-V σχετίζεται με το ότι περιέχει δύο τύπους αδενοϊού, και ως εκ τούτου, όπως είπε, γίνεται λόγος για την παραγωγή δύο συστατικών. Από την πλευρά της η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως όλα τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) είναι ευπρόσδεκτα, συμπεριλαμβανομένων των ρωσικών και κινεζικών εμβολίων.

Sputnik-V Γερμανία: «Κάθε εμβόλιο είναι ευπρόσδεκτο στην ΕΕ»

Σε τηλεοπτική της συνέντευξη, η Μέρκελ καλωσόρισε τα καλά στοιχεία από τις δοκιμές για την αποτελεσματικότητα του ρωσικού εμβολίου Sputnik V και πρόσθεσε: «Κάθε εμβόλιο που έχει εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων είναι ευπρόσδεκτο. Έχω μιλήσει με τον Ρώσο πρόεδρο για αυτό. Είδαμε καλά δεδομένα σήμερα [σχετικά με το ρωσικό εμβόλιο]. Κάθε εμβόλιο είναι ευπρόσδεκτο στην ΕΕ, εφόσον έχει εγκριθεί από τον EMA», δήλωσε. Νωρίτερα, η Μέρκελ δήλωσε ότι η Γερμανία θα έχει εμβολιάσει 10 εκατομμύρια ανθρώπους κατά του νέου κορονοϊού μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου. Είπε επίσης ότι θα εξεταστεί εάν αυτοί που αρνούνται τον εμβολιασμό θα πρέπει σε κάποιο στάδιο να αντιμετωπίσουν περιορισμούς.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου, με βάση τον αριθμό των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων COVID-19, 21 ημέρες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου (δηλαδή την ημέρα που θα λάμβαναν τη δεύτερη δόση), καταγράφηκε ως 91,6% (με διαστήματα εμπιστοσύνης 85.6 –95.2).

 

Sputnik-V Γερμανία: Η αποτελεσματικότητα του ρωσικού εμβολίου

Τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής δείχνουν ισχυρή προστασία – και μεγαλύτερη από 87% -σε όλες τις ηλικιακές ομάδες των συμμετεχόντων ανεξαρτήτως φύλου. Αυτή η ενδιάμεση έκθεση των δεδομένων φάσης ΙΙΙ που παρουσιάζονται περιλαμβάνει αποτελέσματα για περισσότερους από 20.000 συμμετέχοντες, εκ των οποίων 75% έλαβαν το εμβόλιο.

 

Πιο συγκεκριμένα

  • Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ήταν 91,8% (67.1 – 98.3) σε συμμετέχοντες ηλικίας άνω των 60 ετών.
  • Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι μέτριας ή σοβαρής λοίμωξης από τη νόσο του COVID-19 ήταν 100% (94.4 – 100).
  • Από τη 15η έως την 21η ημέρα μετά την πρώτη δόση, η αποτελεσματικότητα ήταν 73,6%, και μετά από την ημέρα 21, η αποτελεσματικότητα ήταν 100%.
Exit mobile version