Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / Λιγνάδης παραίτηση – Εθνικό: Η Ακρίτα, η Μενδώνη και η διάψευση
ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Λιγνάδης παραίτηση – Εθνικό: Η Ακρίτα, η Μενδώνη και η διάψευση

Λιγνάδης παραίτηση - Εθνικό: Επίσημη ανακοίνωση σχετικά με τις φήμες έκανε ο Δημήτρης Λιγνάδης - Η απάντηση της Έλενας Ακρίτα, επιμένει για το ρεπορτάζ

Διαψεύδει τα σενάρια περί παραίτησής του ή παύσης των καθηκόντων του από τη θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου ο Δημήτρης Λιγνάδης. Με ανακοίνωσή του, ο γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης αναφέρει ότι “ότι ουδέποτε υπήρξε παρώθηση, πολλώ δε μάλλον άνωθεν εντολή, προς υποβολή παραιτήσεως” και πως “Συνεχίζω να ασκώ τα καθήκοντά μου”.

“Σε σχέση με τις πληροφορίες που διακινούνται τις τελευταίες ώρες, περί δήθεν παραιτήσεως ή απολύσεώς μου από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, θα ήθελα να ενημερώσω υπεύθυνα ότι ουδέποτε υπήρξε παρώθηση, πολλώ δε μάλλον άνωθεν εντολή, προς υποβολή παραιτήσεως από πλευράς μου. Δεν γνωρίζω πώς προέκυψαν αυτές οι φήμες ούτε ποιο σκοπό εξυπηρετούν. Συνεχίζω να ασκώ τα καθήκοντά μου και να λειτουργώ με σκοπό την ευόδωση των στόχων που έχει θέσει το Εθνικό Θέατρο, στις αντίξοες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία”.

Δημήτρης Λιγνάδης

Λιγνάδης- Εθνικό: Η ανακοίνωση του υπουργείου

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού νωρίτερα, που ανέφερε: “Οι αποφάσεις της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοινώνονται αποκλειστικά μέσω των δελτίων Τύπου του ΥΠΠΟΑ και όχι από ιδιωτικά προφίλ στα social media. Κάθε άλλη “αξιόπιστη πληροφορία” είναι παραπλανητική και εξυπηρετεί ασαφείς σκοπιμότητες”.

Ακολούθησε απάντηση από την Έλενα Ακρίτα, που είχε φέρει στη δημοσιότητα το θέμα αρχικά, με απώτερο αποδέκτη την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. “Ο Δημητρης Λιγνάδης διαψεύδει την ειδηση. Η Μενδωνη στην ανακοίνωση της ούτε διαψεύδει ούτε επιβεβαιώνει. Αν δεν υπαρχουν καταγγελίες για τον κ. Λιγναδη και συνεπώς δεν ‘τον παραιτούν’ όπως γνωρίζω, θα τού ζητήσω συγγνώμη. Αν όμως υπάρχουν και δεν ‘τον παραιτούν’ τότε η πράξη της Μενδωνη είναι μια καθαρά πολιτική επιλογή που θα κριθεί ανάλογα. Επιμένω ότι το ρεπορταζ μου ισχύει και είναι διασταυρωμένο”, αναφέρει σε ανάρτησή της.

Έλενα Ακρίτα

Λιγνάδης – Εθνικό: Η πρώτη ανάρτηση της Ακρίτα

Την πληροφορία ότι η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έχει ζητήσει την παραίτηση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρη Λιγνάδη, αποκάλυψε με ανάρτησή της στο facebook η δημοσιογράφος Έλενα Ακρίτα. Η δημοσιογράφος, στην ανάρτησή της ξεκαθαρίζει ότι πρόκειται για μια ανεπίσημη πληροφορία και ζητά να μην γίνουν στα σχόλια κάτω από την ανάρτησή της εικασίες σχετικά με τους λόγους για τους οποίους ζητήθηκε η παραίτηση του κ. Λιγνάδη.

Συγκεκριμένα, η Έλενα Ακρίτα στην ανάρτησή της αναφέρει:

Η Λίνα Μενδώνη ζήτησε την παραίτηση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεατρου Δημήτρη Λιγνάδη, σύμφωνα με αξιόπιστες δημοσιογραφικές πηγές. Θα παρακαλούσα να μη γίνουν εικασίες σχετικά με τους λόγους παραίτησης. Επισήμως ακόμα τίποτα δεν είναι γνωστό. Σχόλια με προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο γραφείο της υπουργού Πολιτισμού έχουν φθάσει το τελευταίο διάστημα καταγγελίες που αναφέρονται σε συμπεριφορές του κ. Λιγνάδη απέναντι σε ηθοποιούς και άλλους εργαζόμενους. Μάλιστα, ορισμένες από τις καταγγελίες αυτές προέρχονται και από γονείς νεαρών ηθοποιών.

Ανάρτηση Έλενας Ακρίτα

Σύλλογος Σπουδαστών Δραματικής Σχολής: Μιλήστε με ονόματα

Ο Σύλλογος Σπουδαστών της Δραματικής Σχολής με ανακοίνωσή του καλεί φοιτήτριες και φοιτητές που έχουν δεχθεί οποιασδήποτε μορφής παρενόχληση να το καταγγείλουν. “Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε και έφτασε η ώρα να φανερωθούν τα αμέτρητα περιστατικά εργασιακού εκφοβισμού, σεξιστικής βίας, ρατσισμού, ομοφοβίας, τρανσοφοβίας, μισοαναπειρισμού, ηλικισμού και αποκλεισμών του θεάματος -έναν χώρο, που αν και φαινομενικά μοιάζει ρόδινος, είναι γεμάτος από ανθρώπους που εκμεταλλευόμενοι τη θέση ισχύος μπορούν να υποτιμούν ή ακόμη και να συμπεριφέρονται παραβιαστικά, να εκβιάζουν συναισθηματικά και παρενοχλούν σεξουαλικά”, αναφέρει η ανακοίνωση.

Δημήτρης Λιγνάδης: Ποιος είναι ο διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου

Ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι αριστούχος απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου (1985). Δίδασκε επί σειρά ετών στο Τμήμα Θεάτρου του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στο Ναύπλιο και σε δραματικές σχολές (Δραματική Σχολή Εθνικού Θεάτρου, Ίασμος, Θέατρο των Αλλαγών κ.ά.). Διετέλεσε διευθυντής της Νέας Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου, καθώς και αναπληρωτής διευθυντής στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, ενώ την περίοδο 2014-15 ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής στο Θέατρο “Πάνθεον”.

Υπήρξε επί σειρά ετών υπεύθυνος του θεατρικού ομίλου στα Αρσάκεια Σχολεία και στο Κολλέγιο Ψυχικού. Από το 2018 έως σήμερα έχει αναπτύξει ένα πρωτότυπο εκπαιδευτικό-καλλιτεχνικό εγχείρημα, τα “Μαθήματα Πολέμου”, βασισμένο στο έργο του Θουκυδίδη, με σκοπό την εμπέδωση και την εφαρμογή της λεγόμενης “βιωματικής διδασκαλίας της Ιστορίας”.

Δημήτρης Λιγνάδης

Στο Εθνικό Θέατρο, για μία δεκαετία, ερμήνευσε βασικούς ρόλους στις χειμερινές και τις θερινές παραγωγές του, με κορυφαίους σκηνοθέτες και ηθοποιούς (Μινωτής, Σολωμός, Ευαγγελάτος, Βογιατζής, Ντασέν, Βαλάκου, Χατζηαργύρη, Συνοδινού, Κούρκουλος κ.ά.) Ακολούθως, συνεργάστηκε με το ελεύθερο θέατρο (Θέατρο Τέχνης, Θέατρο του Νότου, Θίασος Γιώργου Κιμούλη κ.ά.).

Από το 2001 σκηνοθετεί τόσο στο Εθνικό Θέατρο όσο και στο ελεύθερο θέατρο. Ενδεικτικές δουλειές του στο Εθνικό Θέατρο είναι: “Ορέστεια”, “Βιομαγεία”, “Δόκτωρ Φάουστους” και “Βάτραχοι” του Αριστοφάνη (Επίδαυρος 2008), “Έξοδος” και “Έρως Θηλυκρατής” (Μικρή Επίδαυρος 2005-2006), καθώς και άλλες παραγωγές, μεταξύ των οποίων “Ο συλλέκτης”, “Πέτρες στις τσέπες του”, “Όσκαρ” (3 Βραβεία Θεάτρου).

Για το Φεστιβάλ Αθηνών έχει σκηνοθετήσει τα έργα: “13 αντικείμενα”, “Φαίδρα”, “Δεσποινίς Τζούλια”. Έχει, επίσης, σκηνοθετήσει ή πρωταγωνιστήσει στα έργα “Αμαντέους”, “Ο άνθρωπος της βροχής”, “Το έπος του Διγενή”, “Το τέλος του παιχνιδιού”, “Βάκχες”, “Πελοποννησιακός Πόλεμος”, “Billy Elliot”, “Ριχάρδος Γ’”, “Αντιγόνη”, “Πέερ Γκυντ”. Έχει, επίσης, εργαστεί στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση. Βραβεύτηκε με Κρατικό Βραβείο της Ένωσης Κριτικών για την παράστασή του “Συμπόσιον 1-Περί Έρωτος”, βασισμένο στο κείμενο του Πλάτωνα και Ελλήνων ποιητών (2010, Θέατρο Θησείον του Μιχαήλ Μαρμαρινού).

Δείτε ακόμη
Ακρίτα κατά Παναγιωταρέα: “Κατάλαβες Αννούλα; Που θα μου υπαγορεύσεις πώς θα κάνω τη δουλειά μου;”
Θα πληρώσει τον Μπογδάνο ο Βαξεβάνης – Καταδικάστηκε για δημοσίευμα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις