Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Επίδομα 534 ευρώ ΦΕΚ: Οι αλλαγές σε εργοδότες και εργαζομένους
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα 534 ευρώ ΦΕΚ: Οι αλλαγές σε εργοδότες και εργαζομένους

Επίδομα 534 ευρώ ΦΕΚ: Δύο αλλαγές στο μέτρο των αναστολών συμβάσεων, που ακουμπούν εργαζόμενους και εργοδότες, φέρνει η Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Δύο αλλαγές στο μέτρο των αναστολών συμβάσεων, που ακουμπούν εργαζόμενους και εργοδότες, φέρνει η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τις αναστολές εργασίας του Φεβρουαρίου, που δημοσιεύτηκε ήδη σε ΦΕΚ. Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους, έρχεται ειδικά για τον Φεβρουάριο μικρή αύξηση της ημερήσιας αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 534 ευρώ στα 19,07€ έναντι 18,7€ ανά ημέρα αναστολής, που ισχύει από την αρχή της πανδημίας. Η μικρή αυτή αύξηση οφείλεται στο ότι ο Φεβρουάριος έχει 28 ημέρες και όχι 30.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, η αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους που θα τεθούν σε αναστολή τον Φεβρουάριο ορίζεται στα 534 ευρώ για 28, όμως, ημέρες, καθώς ο Φεβρουάριος είναι ο πρώτος μήνας από το ξέσπασμα της πανδημίας με 28 ημέρες και όχι 30. Αυτό σημαίνει πως η ημερήσια αποζημίωση για την αναστολή αυξάνεται από τα 17,8 ευρώ στα 19,07 ευρώ. Η αποζημίωση παραμένει αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων.

Λεφτά

Επίδομα 534 ευρώ: Ευκολότεροι οι έλεγχοι

Όπως αναφέρουν ειδικοί εργατολόγοι, η νέα διαδικασία της προαναγγελίας αναμένεται να καταστήσει ευχερέστερους τους ελέγχους από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας για κρούσματα καταστρατήγησης του μέτρου.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν «συλληφθεί» εργοδότες να δηλώνουν εργαζόμενους σε αναστολή και να τους απασχολούν κανονικά, μεταφέροντας το μισθολογικό κόστος στο κράτος, σε μια νέα μορφή «αδήλωτης εργασίας». Η εκ των υστέρων δήλωση των αναστολών δεν άφηνε πολλά περιθώρια στον ελεγκτικό μηχανισμό, καθώς ο εργοδότης μπορούσε να απασχολεί τον εργαζόμενο και να δηλώνει εκ των υστέρων την σύμβασή του σε αναστολή.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας:

-Η αναστολή συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων προαναγγέλλεται τουλάχιστον την προηγούμενη μέρα της έναρξης της αναστολής. Ειδικά όμως για τις συμβάσεις εργασίας που τίθενται σε αναστολή από την 1η έως και την 5η Φεβρουαρίου 2021, προς διευκόλυνση των επιχειρήσεων, οι υπεύθυνες δηλώσεις προαναγγελίας των εργοδοτών-επιχειρήσεων υποβάλλονται εντός του πρώτου πενθημέρου του μηνός αυτού.

-Η προαναγγελία μπορεί να αφορά, είτε αυτοτελή χρονικά διαστήματα εντός του Φεβρουαρίου είτε ολόκληρο τον μήνα.

-Σε κάθε περίπτωση, κάθε μεταβολή της προαναγγελθείσας αναστολής συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων προαναγγέλλεται και αυτή, με τη διαδικασία της προσωρινής ανακλήσεως.

-Η προσωρινή ανάκληση επίσης προαναγγέλλεται τουλάχιστον την προηγούμενη μέρα από την έναρξη της μεταβολής.

-Σε περίπτωση που δεν τηρηθεί η ανωτέρω διαδικασία της προαναγγελίας η υπεύθυνη δήλωση είναι άκυρη και δεν παράγει τα αποτελέσματα της αναστολής σύμβασης εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι ο εργοδότης συνεχίζει εκείνος να αμείβει τους εργαζομένους του.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις