Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Μετάλλαξη κορονοϊού Ελλάδα: “Μάχη” για να αποφευχθεί το ολικό lockdown
ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ Η ΑΤΤΙΚΗ

Μετάλλαξη κορονοϊού Ελλάδα: “Μάχη” για να αποφευχθεί το ολικό lockdown

Μετάλλαξη κορονοϊού Ελλάδα: Ανησυχητική αύξηση κατά 45% στα νέα κρούσματα μέσα σε μια εβδομάδα στο λεκανοπέδιο -Εκτάκτως στην Πάτρα ο Χρυσοχοΐδης

Δυσάρεστες είναι οι προβλέψεις για την πορεία του κορονοϊού στην Ελλάδα (και τη μετάλλαξη) και κυρίως στην Αττική με τα επίσημα στοιχεία να βρίσκονται στα χέρια των ειδικών στο τέλος της εβδομάδας, μαζί με τις εισηγήσεις για τυχόν νέα μέτρα. Ο αριθμός των τεστ που πραγματοποιούνται είναι μικρός όπως και χθες, αλλά στην Αττική εντοπίζονται σχεδόν τα μισά από τα κρούσματα που υπάρχουν σε όλη την χώρα. Από τα 484 κρούσματα που βρέθηκαν συνολικά τα 222 εντοπίστηκαν στην μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας. Όπως δήλωσε το πρωί στον ΣΚΑΙ ο Άδωνις Γεωργιάδης, η αύξηση των κρουσμάτων δεν είναι και τραγική, ωστόσο οι εικόνες συγχρωτισμού στους εμπορικούς δρόμους, το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, αλλά και οι μαζικές εξορμήσεις των Αθηναίων στα νότια προάστια, ανησυχούν ιδιαίτερα.

Το κυβερνητικό επιτελείο κάνει ό,τι μπορεί για να αποφευχθεί ένα τρίτο κύμα, άρα κι ένα ολικό lockdown, με τα μέτρα ακορντεόν να είναι μονόδρομος για την ώρα. “Η κατάσταση στην Αττική δεν είναι καλή, δεν είναι όμως όπως πριν μερικούς μήνες που είχαμε μεγαλύτερους αριθμούς των κρουσμάτων. Αυτή τη στιγμή θέλουμε να προλάβουμε την αύξηση και γι’ αυτό πάρθηκαν αυτά τα αυστηρά μέτρα”, τόνισε ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος στον ΣΚΑΙ σημειώνοντας πως πολλά θα κριθούν από τα δεδομένα που θα υπάρξουν μέχρι την Παρασκευή.

Κορονοϊός: Εκτάκτως στην Πάτρα ο Χρυσοχοΐδης

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας επισκέπτονται εκτάκτως την Πάτρα. Θα έχουν σύσκεψη για άμεση ενίσχυση και εφαρμογή των μέτρων μετά την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην περιοχή. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, μεταβαίνουν σήμερα Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021, εκτάκτως στην Πάτρα, όπου και θα προεδρεύσουν ευρείας σύσκεψης, στις 13.00, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Αντικείμενο της σύσκεψης, στην οποία θα συμμετέχουν υγειονομικοί, αυτοδιοικητικοί και αστυνομικοί Φορείς, θα είναι η άμεση ενίσχυση και εφαρμογή των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας, λόγω της ανησυχητικά έντονης αύξησης των κρουσμάτων, που καταγράφεται στη Πάτρα, ανεξαρτήτως μεταλλάξεων.

rapid test ΕΟΔΥ

Σύψας: Αν επικρατήσει η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, γυρίζουμε στην εποχή της Ουχάν, σε έναν νέο ιό

Η πιο ανησυχητική πρόβλεψη ήρθε από τον Νίκο Σύψα, αναφορικά με τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του κορωνοϊού. Ο λοιμωξιολόγος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε πως το εμβόλιο είναι λιγότερο αποδοτικό πάνω στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, ενώ στο σενάριο πως η εν λόγω μετάλλαξη επικρατήσει, τότε, όπως είπε, «θα ξαναγυρίσουμε στην εποχή της Ουχάν».

«Για τη μετάλλαξη της Αφρικής υπάρχουν ισχυρότατες ενδείξεις ότι τα εμβόλια είναι λιγότερο αποδοτικά», είπε αρχικά ο κ. Σύψας. «Άρα, υπάρχει η πιθανότητα ο ιός να ξεπερνάει την ανοσία και αυτό θα σημαίνει ότι ξαναγυρνάμε στην εποχή της Ουχάν, σε έναν νέο ιό». Ο λοιμωξιολόγος συνέχισε εξηγώντας το πόσο επικίνδυνο είναι για την Ελλάδα να επικρατήσει η συγκεκριμένη μετάλλαξη στη χώρα μας.

«Εάν, λόγου χάρη, επικρατήσει το στέλεχος της Νότιας Αφρικής στην Ελλάδα, η νόσηση δεν μας καλύπτει, έχουμε έναν νέο ιό και τα εμβόλια δεν μας καλύπτουν», πρόσθεσε το μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπ. Υγείας.

Σύψας: Κίνδυνος επιτάχυνσης της πανδημίας τον Φεβρουάριο με δύο προϋποθέσεις

Οσον αφορά την τάση αύξησης που έχουν τα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα, ο κ. Σύψας ανέφερε πως ο κίνδυνος για επιτάχυνση της πανδημίας είναι σημαντικός αν ισχύσουν δύο συγκεκριμένες προϋποθέσεις. «Υπάρχει κίνδυνος τον Φεβρουάριο να έχουμε επιτάχυνση της επιδημίας εάν ισχύσουν δύο προϋποθέσεις: να φτάσουν στο 30% τα κρούσματα μεταλλαγμένων στελεχών στην Ελλάδα και να επιβεβαιωθεί η αύξηση της μεταδοτικότητας», είπε, ενώ για την αύξηση των κρουσμάτων τον Ιανουάριο σχολίασε πως «δεν έχουμε τόσες καλές εξηγήσεις. Μπορεί να οφείλεται στη μετάλλαξη του κορωνοϊού».

Κορονοϊός: Εκτιμήσεις για σημαντική αύξηση κρουσμάτων

Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι λοιμωξιολόγοι εκτιμούν πως θα υπάρξει σημαντική αύξηση των κρουσμάτων τα επόμενα 24ωρα γεγονός που προβληματίζει το Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός αναμένεται το πρωί να έχει την καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη με τους ειδικούς και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τον ΕΟΔΥ προκειμένου να γίνει μια πρώτη ανάγνωση των επιδημιολογικών δεδομένων που υπάρχουν μέχρι αυτή την στιγμή.

Ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης υποστήριξε στο Mega πως είναι πολύ πιθανό να καταγραφεί το επόμενο διάστημα τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων. “Μπορούμε να πάμε σε νέο κύμα. Είχαμε υπολογίσει ένα τρίτο κύμα στις αρχές Απριλίου, με έναρξη τον Φλεβάρη… Ο αριθμός των κρουσμάτων στην Αθήνα που είχαμε υπολογίσει αναλυτικά, αλλά συνολικά θα μπορούσε να φτάσει 960 την ημέρα τον Απρίλιο, κάτω από 2.000 συνολικά στη χώρα”.

τεστ ΕΟΔΥ rapid test

Στοίχημα το άνοιγμα των σχολείων

Προκειμένου να περιοριστεί η κινητικότητα και να περιοριστεί ο συγχρωτισμός οι λοιμωξιολόγοι αποφάσισαν να ανοίξουν μόνο τα γυμνάσια στις “κόκκινες”, στην υπόλοιπη χώρα να λειτουργήσει κανονικά η δευτεροβάθμια εκπαίδευση και τα εμπορικά καταστήματα να επιστρέψουν στο “click away” και “click inside”. Πρόκειται για ένα στοίχημα καθώς οι ειδικοί είδαν πως με το καθολικό άνοιγμα του λιανεμπορίου τον αριθμό των κρουσμάτων να ανεβαίνει σημαντικά και στην Αττική η αύξηση να φτάνει ακόμα και το 50%.

Με το νέο σύστημα που επελέγη οι ειδικοί εκτιμούν πως θα υπάρξει περιορισμός της μεταδοτικότητας της νόσου. Ωστόσο εκείνο που σημειώνουν είναι πως σε κάθε συνεδρίαση εκείνο που προέχει εκτός από την διασφάλιση της δημόσιας υγείας, είναι να σταθμίσουν τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στην οικονομία από τα μέτρα που προτείνουν αλλά και την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία που γίνεται για την κοινωνικοποίηση των παιδιών αλλά και για ψυχολογικούς λόγους που βρίσκονται για μεγάλο διάστημα κλεισμένα στο σπίτι τους.

Οι λοιμωξιολόγοι με τα επιδημιολογικά στοιχεία που διαθέτουν αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξανακλείσουν τα σχολεία στην περίπτωση που υπάρξει έξαρση της πανδημίας κάτι που φαντάζει αρκετά πιθανό. “Θα περιμένουμε και όλα είναι δυνατά να συμβούν, ακόμα και να ξανακλείσουν τα σχολεία αν επιδεινωθούν τα δεδομένα. Πρέπει να μάθουμε να πορευόμαστε μαζί με τον Κορονοϊό” είπε στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος.

ΕΟΔΥ Κλιμάκιο ΕΟΔΥ τεστ πανδημία

Μεταλλάξεις: Μια νέα πανδημία;

Εκτός όμως από τα κρούσματα αυξάνονται και οι μεταλλάξεις του κορονοϊού στην χώρα μας προκαλώντας συναγερμό στις υγειονομικές αρχές της χώρας. Τα λεγόμενα “ορφανά” μεταλλαγμένα κρούσματα είναι εκείνα που προβληματίζουν ιδιαίτερα τους ειδικούς που καλούν τους πολίτες να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί τηρώντας πιστά τα μέτρα προστασίας.

Στην χώρα μας έχουν καταγραφεί συνολικά 173 κρούσματα της Βρετανικής μετάλλαξης από τα οποία τα 107 εντοπίστηκαν χθες, ωστόσο ερώτημα αποτελεί η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη που το πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε χθες στην Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα σε ιερέα της Μητρόπολης Νεαπόλεως.

Οι ειδικοί είναι ιδιαιτέρως επιφυλακτικοί για αυτό το νέο στέλεχος της νόσου καθώς δεν έχουν αρκετά στοιχεία. Αμέσως έσπευσαν στην Θεσσαλονίκη οι κύριοι Χαρδαλιάς και Αρκουμανέας προκειμένου να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να υπάρξει διασπορά της μεταλλαγμένης νόσου. Έχει κάνει μια τεράστια προσπάθεια η Θεσσαλονίκη και θα πρέπει να παραμείνουν τα δεδομένα όπως τα γνωρίζουνε αυτή τη στιγμή” τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

ΕΟΔΥ τεστ πανδημία κλιμάκιο ΕΟΔΥ

Καθηγητής Κίττας: Ο κορονοϊός μεταλλάσσεται και θα μεταλλάσσεται συνέχεια

Καθησυχαστικός αναφορικά με τις μεταλλάξεις του κορονοϊού παρουσιάστηκε ο πρώην πρύτανης και Ομότιμος καθηγητής Ιατρικής Σχολής, Χρήστος Κίττας, μιλώντας στην εκπομπή “Κοινωνία Ώρα MEGA”. “Οι μεταλλάξεις στους ιούς είναι κάτι πάρα πολύ συνηθισμένο. Ο κορονοϊός μεταλλάσσεται και θα μεταλλάσσεται συνέχεια. Κάθε φορά που πολλαπλασιάζεται ο ιός θα έχουμε μεταλλάξεις”, ανέφερε.

“Από τη στιγμή που η μετάδοση γίνεται πιο γρήγορα, ελλοχεύει ο κίνδυνος να αυξηθεί η είσοδος ασθενών στα νοσοκομεία και να πιεστούν τα συστήματα υγείας. Οι μεταδόσεις είναι ταχύτερες, αλλά δεν είναι σοβαρότερες νοσήσεις. Κι αυτό είναι θετικό” πρόσθεσε. Τόνισε έτσι τη σημασία της τήρησης των μέτρων προστασίας, αλλά και την ανάγκη για εμβολιασμό του πληθυσμού. “Έτσι δημιουργείται φράγμα άμυνας έναντι του ιού. Ακόμα και αν είναι μειωμένη η απόδοση ορισμένων εμβολίων στον κορονοϊό” υπογράμμισε, συμπληρώνοντας εντούτοις ότι τα υπάρχοντα εμβόλια είναι αποτελεσματικά στις μεταλλάξεις.

Τέλος, αποκάλυψε ότι πριν το καλοκαίρι θα είναι έτοιμο το ελληνικό γρήγορο τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού.

Η διαδικασία ανίχνευσης και η ανάσχεση

Ως “πολύπλοκη και χρονοβόρα” χαρακτήρισε τη διαδικασία ανίχνευσης των μεταλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας στο “ΑΧΕΠΑ”, Συμεών Μεταλλίδης, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του MEGA. “Αυτή η διαδικασία γίνεται κεντρικά όταν έχουμε ενδείξεις ότι κάποιο στέλεχος μπορεί να είναι μεταλλαγμένο. Δεν μπορούν όλα τα δείγματα που έχουμε να ελεγχθούν για τι μεταλλάξεις. Μετά τα πρώτα δείγματα, ξεκινούν οι ιχνηλασίες, ωστε να έχουμε πληροφορίες και να μπορούμε να διαχειριστούμε ανάλογα τα περιστατικά” εξήγησε.

Σύμφωνα με τον κ. Μεταλλίδη, ο ιός που μεταδίδεται ταχύτερα είναι αυτός που θα επικρατήσει. “Όμως μπορούμε να τον περιορίσουμε όταν πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα επιδημιολογικά αλλά και ανίχνευσής του”. Ακόμα, υπογράμμισε ότι το εμβόλιο της Pfizer είναι αποτελεσματικό έναντι των δύο μεταλλάξεων, ωστόσο “περιμένουμε περισσότερα στοιχεία”. Τέλος, τόνισε την ανάγκη για καλύτερη οργάνωση των νοσοκομείων ενόψει του τρίτου κύματος.

Λινού για νοτιοαφρικανική μετάλλαξη: Είναι πολλά περισσότερα τα κρούσματα

Ως “δύσκολη εξίσωση και δύσκολη απόφαση”, χαρακτήρισε η Αθηνά Λινού το άνοιγμα των σχολείων, καθώς μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα”, επεσήμανε πως “ήταν μεγάλο το διάστημα που τα παιδιά ήταν εκτός σχολείου, ενώ παντού στον κόσμο φαίνεται πως αυξάνεται η ενδοοικογενειακή βία και οι ψυχικές διαταραχές”. Η καθηγήτρια και μέλος της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας, τόνισε πως “εκείνο που πρέπει να βελτιωθεί είναι οι συνθήκες στα σχολεία” και εξήγησε ότι αναφέρεται σε ψυχολογική στήριξη, αλλά και περισσότερο χώρο για αποσυμφόρηση, από τους Δήμους ή ακόμα και από τους γονείς να γίνει προσπάθεια για λιγότερο συγχρωτισμό. Εν κατακλείδι, δήλωσε “επιφυλακτική” για το άνοιγμα των σχολείων.

“Το ότι δεν ξέρουμε πώς μπήκε στη χώρα ο μεταλλαγμένος αφρικανικός ιός, σημαίνει ότι έχουμε πολλά παραπάνω κρούσματα”, εκτίμησε η κ. Λινού, επισημαίνοντας πως “πρέπει να γίνουν περισσότερες εξετάσεις για να διαπιστωθεί ποια μετάλλαξη του ιού υπάρχει και παράλληλα τεστ στους εκπαιδευτικούς”. Αυτά είναι, σύμφωνα με την καθηγήτρια, που πρέπει να “επισπευστούν ώστε να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία”.

Τα εμβόλια και οι μεταλλάξεις

Όσο για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων στις μεταλλάξεις του κορονοϊού, είπε πως τα εμβόλια της Pfizer και της Μoderna, σύμφωνα με τις περιορισμένες πληροφορίες που υπάρχουν, είναι 50% αποτελεσματικά στις μεταλλάξεις. “Όμως επειδή υπάρχουν εμβόλια, δεν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα. Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εξασφαλίσουμε περισσότερα εμβόλια”, τόνισε.

Σχετικά με το γεγονός ότι πρώτη η Γερμανία κι έπειτα η Ιταλία δεν χορηγούν το εμβόλιο της AstraZeneca σε πολίτες άνω των 65 και 55 ετών αντίστοιχα, η κ. Λινού εξήγησε πως αυτό έχει να κάνει με την αποτελεσματικότητά του κι όχι με τις τυχόν παρενέργειες. “Το πρόβλημα είναι ο τρόπος που σχεδιάστηκε το εμβόλιο της AstraZeneca και υπολόγισαν ότι είναι το ίδιο αποτελεσματικό σε όλες τις ηλικίες”, ανέφερε σχετικά.

Τέλος, απαντώντας στο γιατί αντί για φάρμακα χορηγείται εμβόλιο για την αποτροπή των χειρότερων, διευκρίνισε ότι, φάρμακα όπως τα μονοκλωνικά και η κολχικίνη δεν έχουν ακόμα δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και γι’αυτό δεν είναι δυνατόν να χορηγηθούν ευρέως. “Πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η επιστημονική έρευνα”, επεσήμανε σχετικά.

Κορονοϊός: Κατακόκκινη η Αττική – Αύξηση 42% στο ιικό φορτίο, 40.000 ενεργά κρούσματα

Κατά 8 φορές αυξήθηκε το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής μέσα σε 8 εβδομάδες, αποδεικνύοντας, ότι το λεκανοπέδιο βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα στη «μάχη» της χώρας μας με τη πανδημία του κορονοϊού. «Στις 20 Δεκεμβρίου το ιικό φορτίο των λυμάτων έδινε 5.000 φορείς στο λεκανοπέδιο. Αυτή τη στιγμή φαίνεται να είναι 40.000» είπε ο Νικόλαος Θωμαΐδης, καθηγητής του ΕΚΠΑ, επιβεβαιώνοντας ότι η απόφαση να κηρυχθεί η Αττική κόκκινη, ήταν αναμενόμενη.

Μιλώντας στο Open TV, ο κ. Θωμαΐδης, ανάφερε ότι «από τα Χριστούγεννα και κάθε εβδομάδα βλέπαμε αύξηση στο ιικό φορτίο και μιλάμε για συνεχόμενη αύξηση, που έφτασε το 42%. Αυτή τη στιγμή η εικόνα που έχουμε είναι περίπου 1.000 φορείς ανά 100.000 άτομα». Τι ιδιαίτερα ανησυχητικό στοιχείο πάντως είναι ο αριθμός των ασυμπτωματικών που φαίνεται να υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Αττική: «Η εικόνα είναι πιο ανησυχητική. Αν πάνω από τους μισούς απ’ αυτούς του 1.000 είναι ασυμπτωματικοί, που έτσι φαίνεται από τα προηγούμενα δείγματα, μιλάμε για τουλάχιστον 600 ασυμπτωματικούς στις 100.000, που σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει μεγάλη προσοχή στα μέτρα».

Τα σχολεία δεν είναι οδηγοί της πανδημίας, έπρεπε να ανοίξουν σταδιακά

Από την άλλη πλευρά ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, τόνισε ότι οι συγκεκριμένοι αριθμοί δείχνουν μία τάση. «Δεν με πείθουν απόλυτα εμένα. Έχουν επισφάλειες. Τα λύματα δίνουν μία τάση» ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Open TV, ενώ στήριξε την εισήγησή της Επιτροπής, της οποίας είναι και μέλος: «Τα σχολεία δεν είναι οδηγοί της πανδημίας, έπρεπε να ανοίξουν σταδιακά. Το πιο εύκολο για εμάς είναι να πούμε ότι κλείνουμε τα πάντα. Όμως δεν είναι έτσι».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις