Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Νοτιοαφρικανική μετάλλαξη Ελλάδα: Ιερείς τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη
ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΗ ΧΩΡΑ

Νοτιοαφρικανική μετάλλαξη Ελλάδα: Ιερείς τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη

Νοτιοαφρικανική μετάλλαξη Ελλάδα: Η νοτιο-αφρικάνικη μετάλλαξη του κορονοϊού που φαίνεται να είναι ιδιαίτερα μεταδοτική και ανθεκτική έφτασε και στη χώρα μας.

Συναγερμός έχει σημάνει στη Θεσσαλονίκη μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης κορωνοϊού. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα κρούσματα της μετάλλαξης αφορούν σε ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως. Λίγο μετά τις 15:30 το μεσημέρι έφτασαν στην Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα.

Η μετάβαση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων και του Προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας κρίθηκε απαραίτητη σε συνέχεια τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα με συμμετοχή του Σωτήρη Τσιόδρα και επιδημιολόγων για την αξιολόγηση της κατάστασης. Σύμφωνα με το thesstoday, οι δύο άντρες δεν προχώρησαν σε δηλώσεις και εισήλθαν εσπευσμένα στον χώρο της Ιεράς Μητρόπολης.

Τι γνωρίζουμε για τη μετάλλαξη

Οι ιοί μεταλλάσσονται συνεχώς και έτσι δεν προκαλεί καμία έκπληξη στους ειδικούς που ο κορωνοϊός ο οποίος εμφανίστηκε στην Κίνα στα τέλη του 2019 δεν είναι ο ίδιος με αυτόν που μεταδίδεται τώρα ανά τον πλανήτη. Ωστόσο, όπως αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ, η παραλλαγή της Νοτίου Αφρικής προκαλεί μια κάποια ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα. Και αυτό γιατί, όπως ακριβώς και στην περίπτωση της βρετανικής παραλλαγής, φαίνεται πως η μετάλλαξη αυτή είναι πιο μεταδοτική.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνηγορούν στο ότι είναι πιο θανατηφόρα. Ο εντοπισμός του νέου αυτού στελέχους έγινε στις 18 Δεκεμβρίου του 2020, με τις Αρχές της Νοτίου Αφρικής να ανακοινώνουν πως εξαπλωνόταν ταχύτατα σε τρεις επαρχίες. Η μετάλλαξη 501Υ.V2, όπως ονομάστηκε, έχει εντοπιστεί στη Γαλλία, την Ελβετία, την Ιαπωνία, την Αυστρία και τη Ζάμπια. Μάλιστα, αρκετές χώρες έχουν απαγορεύσει τις πτήσεις από τη Νότιο Αφρική λόγω της μετάλλαξης αυτής.

Εμβόλιο κορονοϊός

Νοτιοαφρικανική μετάλλαξη: Τι ξέρουμε μέχρι τώρα για τα εμβόλια

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Λιγότερο αποτελεσματικό στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη

Η Johnson & Johnson έχει ανακοινώσει ότι το μονοδοσικό εμβόλιό της έχει αποτελεσματικότητα κατά της Covid-19 66% σε γενική κλίμακα και 72% στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών μεγάλης κλίμακας που πραγματοποιήθηκαν σε τρεις ηπείρους.

Το εμβόλιο αποστέλλει γενετικές οδηγίες στα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού ώστε να δημιουργήσουν μία ειδική πρωτεΐνη του κορονοϊού, η οποία επιτρέπει την διαμόρφωση του ανοσοποιητικού συστήματος κατά τρόπο ώστε να δώσει την κατάλληλη απόκριση στον πραγματικό ιό.

Στις κλινικές δοκιμές επί 44.000 εθελοντών, το επίπεδο προστασίας από την Covid-19 κατά μέτριας ή σοβαρής μορφής της νόσου ήταν 66% στην Λατινική Αμερική και μόνο 57% στην Νότια Αφρική, όπου βρίσκεται σε κυκλοφορία ένα ανησυχητικό στέλεχος του ιού.

Εμβόλιο κορονοϊός

Νοτιοαφρικανική μετάλλαξη: Αποτελεσματικό το εμβόλιο της Pfizer

Αποτελεσματικό κατά των μεταλλάξεων της Βρετανίας και της Νότιας Αφρικής είναι το εμβόλιο της Pfizer/ BioNTech, όπως ανακοίνωσαν οι εταιρείες.

Όπως ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ο εταιρείες, μελέτες του Πανεπιστημίου του Τέξας έδειξαν ότι το εμβόλιο καλύπτει το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού, ωστόσο υπογραμμίζουν ότι τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των μελετών δεν έχουν συμπεριλάβει όλο το φάσμα των μεταλλάξεων που έχουν εντοπιστεί στην αφρικανική χώρα.

Στη δήλωσή τους, οι εταιρείες επισημαίνουν ότι θα συνεχίσουν να παρακολουθούν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου τους “στον πραγματικό κόσμο”, συμπεριλαμβανομένων ενάντια σε νέα στελέχη.

Νοτιοαφρικανική μετάλλαξη: Λιγότερο αποτελεσματικό, αλλά επαρκές, το εμβόλιο της Moderna

Η Moderna ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι επιταχύνει τις προσπάθειές της για τη βελτιστοποίηση του εμβολίου της κατά του κορονοϊού ώστε να παρέχει προστασία και από την πρόσφατη μετάλλαξη που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική. Οι ερευνητές της εταιρείας ανέφεραν ότι το εμβόλιο που έχει αναπτύξει και διανέμει επί του παρόντος η Moderna φαίνεται να παρέχει προστασία από τα δύο πιο μεταδοτικά στελέχη του κορονοϊού που εντοπίστηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Νότια Αφρική, ωστόσο δείχνει να είναι λιγότερο αποτελεσματικό έναντι της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις