Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Επιστρεπτέα προκαταβολή – Σταϊκούρας: “Μπορεί να μην επιστραφεί ένα κομμάτι”
ΝΕΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΥΠΟΙΚ

Επιστρεπτέα προκαταβολή – Σταϊκούρας: “Μπορεί να μην επιστραφεί ένα κομμάτι”

Επιστρεπτέα προκαταβολή - Σταϊκούρας: Τη δυνατότητα να χαριστούν ολοσχερώς ή να «κουρευτούν» τα ποσά των Επιστρεπτέων που δόθηκαν προανήγγειλε ο ΥΠΟΙΚ - Έως 8 Φεβρουαρίου οι αιτήσεις - Ποιοι παίρνουν δεύτερη ευκαιρία

Ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει μη επιστρεπτέο κομμάτι και στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή των τριών πρώτων κύκλων, άφησε ο Χρήστος Σταϊκούρας. Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι αυτό θα κριθεί από τις δημοσιονομικές δυνατότητες που θα υπάρχουν, προσθέτοντας ότι υπάρχει, πλέον, πολλαπλή στήριξη σε όσους δοκιμάζονται. «Στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 δικαιούχοι είναι οι μισοί από όσους υπέβαλλαν αίτηση, διότι οι υπόλοιποι είχαν αύξηση τζίρου τους τελευταίους μήνες του 2020 έναντι του ίδιου διαστήματος του 2019», είπε ο κ. Σταϊκούρας, αναφέροντας ενδεικτικά τον κλάδο της εστίασης όπου ένας στους τρεις που υπέβαλλε αίτηση, λόγω του delivery, παρουσιάζει αύξηση τζίρου σε σχέση με το 2019 και έτσι δεν είναι δικαιούχος.

Αναφορικά με τις ρυθμίσεις χρεών, ο Υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι ήδη έχουν δοθεί πολλές δυνατότητες στις επιχειρήσεις για διακανονισμό σε δόσεις των οφειλών τους στο Δημόσιο και τα Ταμεία, κάτι που όπως επεσήμανε ισχύει και για τις οφειλές δανειοληπτών, συμπληρώνοντας ότι μεταξύ άλλων, υπάρχει το Πρόγραμμα «Γέφυρα».

Χρήστος Σταϊκούρας

Σταϊκούρας: 500 εκ. ευρώ το κόστος των νέων μέτρων

Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει πλαίσιο δυνατότητας για τακτοποίηση συνολικά των υποχρεώσεων των πολιτών προς τις τράπεζες, την εφορία και τα Ταμεία, λέγοντας πάντως ότι μελετάται και το ενδεχόμενο για νέα ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις. Κλείνοντας, ανέφερε ότι οι αποφάσεις που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, για νέους περιορισμούς στην λειτουργία της αγοράς έχουν «κόστος» ύψους 500 εκ. ευρώ. «Συνολικά το 2020 δόθηκαν 24 δις ευρώ για την στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών που πλήττονται από την πανδημία, ενώ μόνο την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου του 2021 δόθηκε συνολικά 1 δις ευρώ μέσω προγραμμάτων και βοηθημάτων, όπως η Επιστρεπτέα Προκαταβολή και το επίδομα θέρμανσης», υπογράμμισε.

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Έως 8 Φεβρουαρίου οι αιτήσεις – Ποιοι παίρνουν δεύτερη ευκαιρία

Δεύτερη ευκαιρία σε δύο κατηγορίες επιχειρήσεων και παράταση των αιτήσεων έως τις 8 Φεβρουαρίου 2021 προβλέπει η υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ και αφορά τον έκτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής. Ειδικότερα, δυνατότητα υποβολής αίτησης για επιστρεπτέα προκαταβολή δίνεται στις επιχειρήσεις που είχαν καταχωρήσει τα έσοδά τους εμπρόθεσμα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, χωρίς να υποβάλουν όμως τη σχετική αίτηση, αλλά και ανεξαρτήτως τζίρου σε επιχειρήσεις από κλάδους επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή και είχαν πραγματοποιήσει έναρξη εργασιών από την 1η Νοεμβρίου 2019 έως και την 29η Φεβρουαρίου 2020 και από την 1η Αυγούστου 2020 έως και την 31η Οκτωβρίου 2020.

Οι τροποποιήσεις που γίνονται με τη νέα απόφαση είναι:

-Κατ’ εξαίρεση, δύνανται να υποβάλουν αίτηση σύμφωνα με το άρθρο 6 και οι επιχειρήσεις που δήλωσαν έως την 19η Ιανουαρίου 2021 στοιχεία εσόδων στην ηλεκτρονική εφαρμογή “Τα Έσοδά μου”, που λειτουργεί για τους σκοπούς της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, στην πλατφόρμα “myBusinessSupport” της ΑΑΔΕ, οι οποίες δεν έχουν υποβάλει έως την ως άνω ημερομηνία την εκδήλωση ενδιαφέροντος του προηγούμενου εδαφίου.

-Ειδικά οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών από την 1η Νοεμβρίου 2019 έως και την 29η Φεβρουαρίου 2020, καθώς και από την 1η Αυγούστου 2020 έως και την 31η Οκτωβρίου 2020, και οι οποίες είτε έχουν ενεργό κύριο ΚΑΔ  στις 5-11-2020 έναν από τους περιγραφόμενους στο Παράρτημα V (σ.σ.: επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή), το οποίο και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας υπό στοιχεία ΓΔΟΥ19/25-1-2021 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων (Β’ 236), ή των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα ενεργού κατά την 5-11-2020 ΚΑΔ δευτερεύουσας δραστηριότητας από τους περιγραφόμενους στο Παράρτημα V, όπως αυτά προκύπτουν από την αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2019, είναι μεγαλύτερα από τα ακαθάριστα έσοδα που αντιστοιχούν στον κύριο ΚΑΔ στις 5-11-2020, είναι επιλέξιμες ανεξαρτήτως του κύκλου εργασιών τους ή των ακαθάριστων εσόδων τους.

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6: Έρχεται τον Μάριο

Τον Μάρτιο θα υπάρξει και έκτη επιστρεπτέα προκαταβολή που θα καλύψει τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, όπως δεσμεύτηκε από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Σε παρέμβασή του επί του νομοσχεδίου με τίτλο «Διενέργεια Γενικών Απογραφών έτους 2021 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, επείγουσες δημοσιονομικές και φορολογικές ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις», ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι το πως θα ενεργήσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων σχετίζεται με το πως θα εξελιχθεί η πραγματική οικονομία, «αλλά επιβεβαιώνω ότι θα υπάρξει και 6η επιστρεπτέα προκαταβολή τον Μάρτιο, που θα καλύψει τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις