Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Wall Street μετοχές: Ο πόλεμος επενδυτών έφερε την «μαύρη» Παρασκευή
ΚΟΣΜΟΣ

Wall Street μετοχές: Ο πόλεμος επενδυτών έφερε την «μαύρη» Παρασκευή

Wall Street μετοχές: Η μικρή , για τα αμερικανικά δεδομένα - εταιρεία ηλεκτρονικών παιχνιδιών GameStop , ήταν η πιο σοβαρή αιτία για την «μαύρη Παρασκευή» στην Wall Street.

Η μικρή για τα αμερικανικά δεδομένα εταιρεία ηλεκτρονικών παιχνιδιών GameStop, ήταν η πιο σοβαρή αιτία για την «μαύρη Παρασκευή» στην Wall Street, με τον Dow Jones να χάνει 621 μονάδες και να πέφτει κάτω από τις 30.000 μονάδες.

Η GameStop – και η αγοραστική «μανία» των μικρότερων επενδυτών, προτιμούν τις «social media» χρηματιστηριακές πλατφόρμες, όπως η Reddit, για να «παίζουν» στην Wall Street- ήταν που εκτόξευσε την μετοχή της, προκαλώντας σημαντικές ζημιές στους «κλασικούς» επενδυτές, οι οποίοι είχαν στοιχηματίσει στην πτώση της μετοχής της GameStop, προκειμένου να βγάλουν χρήματα από το – αναπόφευκτο, υπό άλλες συνθήκες,λουκέτο στην εταιρεία.

Οι «μεγάλοι» επενδυτές βρέθηκαν – λόγω της εκρηκτικής ανόδου της μετοχής της GameStop, που ανέβηκε 400% την τελευταία εβδομάδα – στην ανάγκη να «καλύψουν» το στοίχημά τους: εν ολίγοις, έπρεπε να πληρώσουν τεράστια ποσά, λόγω της μεγάλης ανόδου της μετοχής της GameStop, πράγμα που τους οδήγησε σε πωλήσεις μετοχών ακόμα και «βαριών χαρτιών» της Wall Street, όπως η Apple.Το αποτέλεσμα ήταν να επιστρέψει ο Dow Jones στα επίπεδα του περασμένου Οκτωβρίου.

Ο πόλεμος μικρών και μεγάλων επενδυτών

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Gamestop δεν περιλαμβάνεται στους βασικούς δείκτες της Wall Street – τον Dow Jones,τον S&P και τον Nasdaq.Είναι στον δείκτη Russel 2000, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται μόνον μικρότερες εταιρείες. Παρ’ όλα αυτά, η «εξέγερση των μικροεπενδυτών» προκάλεσε τριγμούς στους βασικούς δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου.

Όπως είπε στο CNN Business ο αναλυτής Σαμ Στόβαλ, θα χρειαστεί ένα διάστημα πριν ξεκαθαρίσει η κατάσταση στον «πόλεμο» μεταξύ «μικρών» και «μεγάλων» επενδυτών. Τόνισε ωστόσο ότι «το κουτί της Πανδώρας – οι επενδύσεις μέσα από τις social media πλατφόρμες – άνοιξε και δεν θα μπορέσουμε να το κλείσουμε ξανά».

Ο μεγαλύτερος φόβος στην «επίσημη» αγορά είναι πλέον το ενδεχόμενο να καταρρέουν στο μέλλον τα hedge funds που ποντάρουν στον «στραγγαλισμό» της αξίας των μετοχών εταιρειών όπως η GameStop , πράγμα που θα μπορούσε να αποτελέσει συστημικό κίνδυνο για το σύνολο της αγοράς: μέσα στην εβδομάδα, η Citadel, ένα γιγαντιαίο fund, έδωσε 2 δις δολάρια για να διασώσει την Melvin Capital management, ένα hedge fund που βρέθηκε στη δίνη της εκρηκτικής ανόδου της GameStop, έχοντας ποντάρει στην πτώση της μετοχής της.

Μετοχές χρηματηστηρίου
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις