Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Αύξηση κρουσμάτων Ελλάδα: SOS για την Αττική, προβλέψεις Τούντα – Σαρηγιάννη
ΠΟΤΕ ΘΑ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΘΟΥΝ

Αύξηση κρουσμάτων Ελλάδα: SOS για την Αττική, προβλέψεις Τούντα – Σαρηγιάννη

Αύξηση κρουσμάτων Ελλάδα: Τα "καμπανάκια", η αύξηση κρουσμάτων στις νεαρές ηλικίες, ο ψυχρός καιρός, το λιανεμπόριο - Ποιες περιοχές προκαλούν ανησυχία

Στην εκτίμηση ότι μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου θα υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική, προχώρησε ο Δημοσθένης Σαρρηγιάννης. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, υπογράμμισε ότι στην Αττική θα υπάρξει σταθεροποίηση των κρουσμάτων μέχρι τα μέσα του μήνα ενώ τα κρούσματα θα φτάσουν περίπου τα 600 στο τέλος Φεβρουαρίου. Αναφορικά με τα νέα μετρά για το λιανεμπόριο εξήγησε ότι θα βοηθήσουν στο να μειωθεί ο συνωστισμός στα μέσα μεταφοράς, λέγοντας ότι στα καταστήματα τα μέτρα τηρούνταν ενώ τόνισε πως θα ήταν πιο ασφαλές να ανοίγαμε τα γυμνάσια χωρίς click away και τα υπόλοιπα.

Το ίδιο θλιβερές και οι προβλέψεις του καθηγητή Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννη Τούντα ο οποίος, όπως είπε χαρακτηριστικά στο ρ/σ Θέμα, πως ανέμενε τα μέτρα «γιατί όπως είχαμε διαπιστώσει από τις καμπύλες της επιδημίας από τα Χριστούγεννα και μετά θα είχαμε έξαρση του δεύτερου κύματος». Μάλιστα εξέφρασε την ανησυχία του ότι «τις επόμενες ημέρες θα δούμε άνοδο και των διασωληνωμένων και των νεκρών», ενώ αναγνώρισε ότι «υπάρχει μία καθυστέρηση στη λήψη των σχετικών αποφάσεων διότι υπάρχει η πίεση της οικονομίας, την οποία δεν μπορούμε να παραβλέψουμε».

Εντατική ΜΕΘ

Ακόμα και αν πετύχουμε τη συλλογική ανοσία, δεν έχουμε ξεμπλέξει

«Αν επιδεινωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα που φοβάμαι ότι θα επιδεινωθούν τις επόμενες μέρες, θα αναγκαστούμε να πάμε προς τα πίσω, θα αρχίσουμε πάλι να κλείνουμε τα μαγαζιά, να περιορίζουμε την κινητικότητα περαιτέρω. Αυτό είναι χειρότερο για μία επιχείρηση από το να της δώσεις τη δυνατότητα να δουλέψει ένα μεγάλο διάστημα» σημείωσε ο κ. Τούντας και τόνισε ότι «η κατάσταση που ζήσαμε τους τελευταίους δύο μήνες δεν θύμιζε κανενός είδους lockdown».

«Μπορούμε σε ορισμένες περιπτώσεις να αυστηροποιήσουμε τα μέτρα. Δεν μπορεί να δίνεται η δυνατότητα σε έναν πολίτη να βγαίνει 10 φορές την ημέρα για ψώνια, 10 φορές την ημέρα για να γυμναστεί» υπογράμμισε επίσης και κατέληξε: «Ακόμα και αν πετύχουμε τη συλλογική ανοσία, που όλοι ευχόμαστε και ελπίζουμε να τα καταφέρουμε μέσα στο καλοκαίρι, δεν έχουμε ξεμπλέξει με την πανδημία».

Καμπανάκια και από Καπραβέλο

Την ανησυχία ότι θα ζήσουμε στην Αττική το ίδιο σενάριο με την Θεσσαλονίκη και την αντίθεση του με το άνοιγμα των σχολείων εξέφρασε στον ΣΚΑΪ ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νικόλαος Καπραβέλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Ανησυχώ πολύ ειδικά για την Αττική βλέπω να παίζεται το ίδιο σενάριο με την Θεσσαλονίκη» ανεφέρε χαρακτηριστικά και τόνισε πως δεν είναι σωστή απόφαση να ανοίξουν τα σχολεία αυτή την στιγμή.

Δεν μπορεί η Αττική να μπαίνει στο κόκκινο και να αυξάνουμε την κινητικότητα αυτή την στιγμή σημείωσε υπογραμμίζοντας πως «παίζουμε με την φωτιά». «Η αυξηση της κινητικότητας στην Αττική με ανησυχεί πολύ γιατι υπάρχει συγκέντρωση πληθυσμού, οι πολίτες πρέπει να χρησιμοποιήσουν ΜΜΜ» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Εντατική ΜΕΘ νοσοκομείο

Κορονοϊός: Πώς έφτασε στο κόκκινο η Αττική

Στο “κόκκινο” επίπεδο αυξημένου κινδύνου μπήκε από τις 6 το πρωί σήμερα η Αττική, κατόπιν εισήγησης της επιτροπής λοιμωξιολόγων που έκανε δεκτή η κυβέρνηση. Η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στο Λεκανοπέδιο τις τελευταίες μέρες τρόμαξε τους ειδικούς, οι οποίοι αποφάσισαν προληπτικά να επιβληθούν πρόσθετα μέτρα και να αρθούν κάποια από όσα είχαν προαναγγελθεί ως χαλάρωση.

Το πρώτο καμπανάκι κινδύνου σήμανε στον ΕΟΔΥ στις 12 Ιανουαρίου όταν στο Λεκανοπέδιο εντοπίστηκαν 364 μολύνσεις. Μία εβδομάδα αργότερα το κοντέρ έγραψε 256 περιστατικά, ωστόσο 7 ημέρες αργότερα τα 427 κρούσματα έβαλαν την Αττική σε πορτοκαλί συναγερμό. Στις 27 του μήνα η εικόνα παρέμεινε στα ίδια αναγκάζοντας τους επιδημιολόγους σε έκτακτη σύσκεψη. Τα χθεσινά νούμερα με 313 κρούσματα έβαλαν την Αττική στο κάδρο των κόκκινων περιοχών, για να έρθει η χθεσινή ημέρα και να επιβεβαιώσει τους φόβος με την ανακοίνωση 526 κρουσμάτων.

Λιανεμπόριο και καιρός

“Το άνοιγμα του λιανεμπορίου ενδέχεται σε κάποιο βαθμό να σχετίζεται με την αύξηση της κινητικότητας του πληθυσμού και ο άσχημος καιρός έπαιξε ρόλο στην αύξηση των κρουσμάτων” τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου. Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό είπε ότι “Ο συνδυασμός αυτός έκανε την επιτροπή να αποδεχτεί την πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ώστε τα καταστήματα να συνεχίσουν να λειτουργούν μόνο με ραντεβού για ρούχα και υπόδηση και με click away για τα υπόλοιπα αγαθά του λιανεμπορίου ώστε να μειωθεί η κινητικότητα του πληθυσμού.

Αναφερόμενη στην Αττική, είπε ότι αυξήθηκε κατά 45% την τελευταία εβδομάδα ο αριθμός των νέων διαγνώσεων και έκανε λόγο για 2.800 ενεργά κρούσματα σήμερα στην Αττική. “Βλέπουμε οριζόντια μεγάλη διασπορά σε όλες τις γειτονιές” είπε και άφησε να εννοηθεί ότι ίσως αυτό το στοιχείο οδηγήσει σε εισαγωγή περισσότερων ανθρώπων στα νοσοκομεία, καθώς “ήδη παρατηρείται αύξηση των εισαγωγών και στα νοσοκομεία της Αττικής”.

Από την πλευρά του, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, παρομοίωσε την αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική με ένα πλοίο το οποίο κινείται προς το παρόν με αργή ταχύτητα, δηλαδή “φαίνεται μία ήπια αύξηση των περιστατικών αλλά θέλουμε να προλάβουμε να μην επιταχύνει”. Αν ξεκινήσει με μεγαλύτερη ταχύτητα το πλοίο αυτό θα είναι δύσκολο να σταματήσει, όπως άφησε να εννοηθεί.

Νοσοκομείο κορονοϊός

Αύξηση κρουσμάτων στις ηλικίες 24-35

Στην κόκκινη ζώνη έσπρωξε την Αθήνα και ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων στις ηλικίες 24-35, ο μόνος δείκτης που είναι στο κόκκινο. Τα ίδια σημάδια είχαν δει οι ειδικοί 15 μέρες πριν γονατίσει η Θεσσαλονίκη. Έτσι λοιπόν ελήφθη η απόφαση για να μπουν τώρα μέτρα στην Αττική πριν να είναι αργά.

Την ίδια στιγμή οι νοσηλείες αυξάνονται, ενώ τα εξιτήρια παραμένουν σταθερά. Η κατάσταση στο ΕΣΥ με εκατοντάδες ασθενείς να νοσηλεύονται στην Αττική έγειρε την ζυγαριά προς την πλευρά του lockdown.

“Βράζουν” το Κέντρο και τα Βόρεια Προάστια της Αθήνας

Στο επίκεντρο της πανδημίας στην Αττική είναι φυσικά η Αθήνα και ειδικότερα το Κέντρο και τα Βόρεια Προάστια. Παρότι η κ. Παπαευαγγέλου έκανε λόγο για οριζόντια αύξηση των κρουσμάτων σε όλες τις γειτονιές, ο Κεντρικός Τομέας παρουσιάζει καθημερινά τριψήφιο αριθμό νέων λοιμώξεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες 7 μέρες έχουν ανακοινωθεί 569 κρούσματα στο Κέντρο της Αθήνας, ενώ από κοντά ακολουθεί και ο Βόρειος Τομέας των Αθηνών με 431. Αυτά τα νούμερα μπορούν να συνδεθούν και με το γεγονός πως σε αυτές τις περιοχές λειτουργούν μεγάλες αγορές με καταστήματα λιανεμπορίου, ενώ είναι και αρκετά πυκνοκατοιημένες. Υπενθυμίζεται ότι στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών υπάγονται οι Δήμοι Αθηναίων, Βύρωνος, Γαλατσίου, Δάφνης-Υμηττού, Ζωγράφου, Ηλιουπόλεως, Καισαριανής και Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας.

Στον Βόρειο Τομέα Αθηνών ανήκουν οι Δήμοι: Αγίας Παρασκευής, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Ηρακλείου, Κηφισιάς, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Μεταμορφώσεως, Νέας Ιωνίας, Παπάγου-Χολαργού, Πεντέλης, Φιλοθέης-Ψυχικού, Χαλανδρίου και Διονύσου.

Τα μέτρα στην Αττική

Συγκεκριμένα από αύριο για την Π.Ε Αττικής (πλην των νήσων) ισχύει:

-Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.

-Λειτουργούν δια ζώσης μόνο τα Γυμνάσια (τα Λύκεια λειτουργούν με τηλε-εκπαίδευση)

-Στους χώρους λατρείας, επιτρέπονται μέχρι 9 άτομα κατά την τέλεση λειτουργιών.

-Η λειτουργία καταστημάτων γίνεται με την μέθοδο click away και ειδικά τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης, καθώς και τα κομμωτήρια, τα καταστήματα περιποίησης και τα βιβλιοπωλεία λειτουργούν με τη διαδικασία του προκαθορισμένου ραντεβού (click in a shop).

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις