Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Ανοσία στον κορονοϊό: «Θα εξαρτηθεί από τον ρυθμό παράδοσης των εμβολίων»
ΕΛΛΑΔΑ

Ανοσία στον κορονοϊό: «Θα εξαρτηθεί από τον ρυθμό παράδοσης των εμβολίων»

Ανοσία στον κορονοϊό: «Η ανοσία θα εξαρτηθεί από τον ρυθμό παράδοσης των εμβολίων».

«Η ανοσία θα εξαρτηθεί από τον ρυθμό παράδοσης των εμβολίων» τόνισε σήμερα ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.  Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου σημείωσε ότι δεν υπάρχει ο εμβολιασμός που είχε σχεδιαστεί και πρόσθεσε ότι «δεν έχουμε τις προμήθειες που έπρεπε». Αναφορικά με το πότε θα επιτευχθεί η ανοσία του πληθυσμού, ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε ότι αυτό θα κριθεί από τις παραδόσεις των εμβολίων.

Σχετικά με τα αυξημένα κρούσματα στην Αττική είπε πως η πανδημία είναι παρούσα και δεν υπάρχει τρόπος να εξαφανιστεί. «Έχουμε μια μακρά περίοδο που είμαστε περιορισμένοι αλλά δεν μπορεί να γίνει αλλιώς και σημείωσε ότι στην αύξηση κρουσμάτων συνετέλεσαν όλα. «Κάθε δραστηριότητα αυξάνει τους αριθμούς των κρουσμάτων», είπε.

Ζευγάρι με μάσκα κάθονται σε παγκάκι

Τσακρής: Εξίσου επιθετική και στα παιδιά η βρετανική μετάλλαξη του κορονοϊού

Την ανησυχία του για τη βρετανική μετάλλαξη του κορονοϊού εξέφρασε ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων. Όπως είπε, οι πρώτες επιδημιολογικές παρατηρήσεις που έγιναν στη Βρετανία, δείχνουν ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος είναι πιο επιθετικό, και μάλιστα τόσο επιθετικό στα παιδιά όσο και στους ενήλικες. “Ο ιός μεταλλάσσεται όπως στους εποχικούς ιούς, πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τις μεταλλάξεις” δήλωσε ο καθηγητής στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ. “Δενν πρέπει να γίνει πάλι το λάθος του Οκτωβρίου όταν η Ευρώπη ξέχασε ότι οι ιοί ξεκινάνε τα μεγάλα τους επιδημικά κύματα το φθινόπωρο”. Παράλληλα έκρουσε και τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της πανδημίας στην χώρα, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο και νέων αυστηρότερων μέτρων ακόμη εάν οι αριθμοί του κορονοϊού επιδεινωθούν περαιτέρω.

“Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος για τις επόμενες μέρες. Έχουμε φτάσει μέχρι εδώ με τρομερές οικονομικές θυσίες, είναι κρίμα σε αυτή τη φάση να μην μπορέσουμε να ελέγξουμε την όλη κατάσταση στους επόμενους μήνες που είναι ιδιαιτέρα κρίσιμοι, να μην ξεχνάμε ότι το επιδημιολογικό φορτίο είναι υψηλό αυτή τη στιγμή και πολύ εύκολα μπορούμε να έχουμε αναζωπυρώσεις εάν χαλαρώσουμε, αν νομίζουμε ότι επειδή άνοιξε η αγορά ότι το ξεπεράσαμε κι ότι έχει τελειώσει. Μην περάσει αυτό το μήνυμα στον κόσμο” σημείωσε. Θα τα επανεξετάσουμε όλα την επόμενη εβδομάδα, αν συνεχιστεί η αυξητική τάση, είναι πολύ σημαντικό για τις επόμενες αποφάσεις ξεκαθάρισε. Αν δούμε αυξητικές τάσεις και στις νοσηλείες, και στις ανάγκες μηχανικής υποστήριξης, που είναι αντικειμενικοί δείκτες, αυτό δείχνει ότι τα μέτρα πρέπει να είναι πιο εντατικά”.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις