Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Novartis εμβόλιο: Συμφωνία με τη Pfizer για συμπαραγωγή
ΚΟΣΜΟΣ

Novartis εμβόλιο: Συμφωνία με τη Pfizer για συμπαραγωγή

Novartis εμβόλιο: Πέρυσι η Novartis συμφώνησε να δώσει άδεια για την παραγωγή δύο αντιιικών φαρμάκων της Molecular Partner τα οποία ελπίζει πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία ασθενών με Covid-19.

Σε κατ’ αρχήν συμφωνία  προχώρησε  η Novartis με τις Pfizer–BioNTech για να συμμετάσχει στην παραγωγή του εμβολίου της κοινοπραξίας κατά της Covid-19. Με την επιφύλαξη της τελικής συμφωνίας, η Novartis σκοπεύει να ξεκινήσει την παραγωγή το δεύτερο τρίμηνο του 2021 στο υπερσύγχρονο εργοστάσιο ασηπτικής παραγωγής της στο Stein. Η αρχική αποστολή του τελικού προϊόντος mRNA αναμένεται το τρίτο τρίμηνο. Είναι η πρώτη από σειρά συμφωνιών τις οποίες διαπραγματεύεται η ελβετική εταιρεία με παραγωγούς των εμβολίων κατά του κορωνοϊού. Οι Pfizer-Biontech έχουν ήδη συμφωνήσει με τη γαλλική Sanofi για την παραγωγή των εμβολίων τους στα εργοστάσιά της.

Σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης, η Novartis θα παραλαμβάνει το ενεργό συστατικό mRNA (αγγελιοφόρο RNA) από τη BioNTech και θα το τοποθετεί στα φιαλίδια υπό ασηπτικές συνθήκες για αποστολή πίσω στη BioNTech και εν συνεχεία για τη διανομή τους στα υγειονομικά συστήματα των χωρών σε όλο τον κόσμο. Η ομάδα παραγωγής της Novartis βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με μια σειρά από άλλες εταιρείες που θα αναλάβουν δραστηριότητες όπως η παραγωγή mRNA, η παραγωγή θεραπευτικών πρωτεϊνών καθώς και πρώτων υλών για εμβόλια Covid-19 και φάρμακα. Οι λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές μόλις ολοκληρωθούν αυτές οι συζητήσεις. «Η Novartis κινητοποιείται σε πολλά μέτωπα για να υποστηρίξει την παγκόσμια αντίδραση πανδημίας», δήλωσε ο Steffen Lang, Επικεφαλής Τεχνικών Επιχειρήσεων της Novartis.

Εμβόλιο κορονοϊός

Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε να βοηθήσουμε

«Ως εταιρεία που επαναπροσδιορίζει το φάρμακο με εξελιγμένες πλατφόρμες, δεσμευόμαστε να αξιοποιήσουμε τις κατασκευαστικές μας ικανότητες για να υποστηρίξουμε την παροχή εμβολίων και θεραπευτικών φαρμάκων κατά της COVID-19 σε όλο τον κόσμο. Αυτή είναι η πρώτη από μια σειρά τέτοιων συμφωνιών» πρόσθεσε. Το εμβόλιο Pfizer/BioNTech για την COVID-19 έχει εγκριθεί για χρήση από τις υγειονομικές ρυθμιστικές αρχές περίπου 50 χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ελβετίας και των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου έχει χορηγηθεί υπό όρους άδεια κυκλοφορίας και έχει λάβει εγκρίσεις για χρήση έκτακτης ανάγκης π.χ. το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, καθώς και στο Χονγκ Κονγκ.

Γιατροί με μάσκες

Pfizer/BioNTech: Το εμβόλιο δεν συνδέεται με θανάτους – Ανακοίνωση ΕΜΑ

Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech κατά της covid-19 δεν συνδέεται με θανάτους ατόμων μετά τον εμβολιασμό τους και δεν παρουσιάζει καμία νέα παρενέργεια, ανακοίνωσε σήμερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων. Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή φαρμάκων ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι εξέτασε τους θανάτους –ανάμεσά τους και κάποιων ηλικιωμένων– που καταγράφηκαν μετά την χορήγηση του εμβολίου και “κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα δεδομένα δεν δείχνουν ότι υπάρχει σύνδεση με τον εμβολιασμό με το Comirnaty και ότι τα περιστατικά δεν εγείρουν προβλήματα ασφαλείας”.

Στην πρώτη της ανακοίνωση για την ασφάλεια του εμβολίου αφότου ξεκίνησε η εκστρατεία εμβολιασμού στην ΕΕ τον Δεκέμβριο, ο ΕΜΑ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα δεδομένα “συνάδουν με το γνωστό προφίλ ασφαλείας του εμβολίου και δεν έχει εντοπιστεί καμία άλλη, νέα παρενέργεια”. Κάποιες σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις στο εμβόλιο που έχουν αναφερθεί αναφέρονταν ήδη “στις γνωστές παρενέργειες” του εμβολίου, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

“Τα πλεονεκτήματα του Comirnaty στην πρόληψη κατά της covid-19 εξακολουθούν να υπερτερούν όλων των κινδύνων και δεν υπάρχει καμία αλλαγή στις συστάσεις που αφορούν τη χρήση του εμβολίου”, τόνισε ο ΕΜΑ. Μέχρι στιγμής η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή φαρμάκων έχει εγκρίνει δύο εμβόλια κατά της covid-19, αυτό των Pfizer/BioNTech και αυτό της Moderna. Σήμερα αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή του για το εμβόλιο που έχουν αναπτύξει η AstraZeneca και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Κάποιες χώρες –ανάμεσά τους η Νορβηγία, η Δανία, η Ισλανδία και η Σουηδία– έχουν αναφέρει θανάτους μετά τη χορήγηση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, όμως δεν έχει εντοπιστεί καμία άμεση σύνδεση με αυτό. Στη Νορβηγία έχουν καταγραφεί 33 θάνατοι ηλικιωμένων που είχαν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου. Το Όσλο είχε ανακοινώσει νωρίτερα αυτό τον μήνα ότι δεν εντόπισε κάποια σύνδεση με το εμβόλιο, όμως συνέστησε στους Νορβηγούς γιατρούς να λαμβάνουν υπόψη τους την κατάσταση της υγείας των πιο ευάλωτων ασθενών τους προτού τους το χορηγήσουν.

Κορίτσι με μάσκα

Pfizer/BioNTech: Αποτελεσματικότητα 92%, τι δείχνει ο εμβολιασμός στο Ισραήλ

Σύμφωνα με τα δεδομένα του Ιαραήλ πάντως, το εμβόλιο των Pfizer και BioNtech αποδεικνύεται αποτελεσματικό κατά 92%, καθώς σε σύνολο 163.000 πολιτών που έλαβαν και τις δύο δόσεις, 31 άτομα ασθένησαν εντός των πρώτων 10 ημερών που βρίσκονταν σε καθεστώς «πλήρους προστασίας». Σε ένα ισοδύναμο δείγμα μη εμβολιασμένων Ισραηλινών, 6.437 διαγνώστηκαν θετικοί στο ίδιο χρονικό πλαίσιο. Τα δεδομένα αφορούν τους πολίτες που εμβολιάστηκαν από τον οργανισμό Maccabi Healthcare Services, έναν από τους τέσσερις οργανισμούς συντήρησης υγείας που δραστηριοποιούνται σήμερα στο Ισραήλ και τα αποτελέσματα ανακοίνωσε στην εφημερίδα «Times of Israel» ο επικεφαλής της στατιστικής ανάλυσης της υπηρεσίας.

Πρόκειται για την πρώτη ελεγχόμενη έρευνα παγκοσμίως σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου εκτός του σταδίου των κλινικών δοκιμών. Υπενθυμίζεται ότι κατά τις δοκιμές, η Pfizer είχε ανακοινώσει αποτελεσματικότητα 95%. «Τώρα έχουμε ισχυρές ενδείξεις μεγάλης αποτελεσματικότητας σε μεγάλο δείγμα εμβολιασμένων με μεγάλη συμμετοχή ηλικιωμένων και ασθενών (με συννοσηρότητα) που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες», εξήγησε σε σχετική ανάρτησή του στο Facebook ο Ηλίας Μόσιαλος.

Η επιστημονική κοινότητα έχει στραμμένο το βλέμμα προς το Ισραήλ, μιας και πρόκειται για τη χώρα που προπορεύεται της κούρσας του εμβολιασμού των πολιτών και συνεπώς αποτελεί πηγή πολύ σημαντικών συμπερασμάτων για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου εκτός κλινικών δοκιμών.

Αναφερόμενος στην απόκλιση του 3% που παρουσιάστηκε (δηλ. από το 95% στο 92%), ο Ισραηλινός καθηγητής Εγάλ Λεσέμ, σημείωσε ότι ο κόσμος δεν θα πρέπει να ανησυχεί. «Το 92% είναι ένα πολύ υψηλό ποσοστό και κατά πολύ εντός των πλαισίων απόκλισης που θα έπρεπε να περιμένουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις